ΜΟΔΑ

Ιλεάνα Μακρή: Η διάσημη σχεδιάστρια κοσμημάτων θεωρεί πως η πολυτέλεια κρύβεται στην απλότητα

Ιλεάνα Μακρή: Η διάσημη σχεδιάστρια κοσμημάτων θεωρεί πως η πολυτέλεια κρύβεται στην απλότητα

Μιλάει αποκλειστικά στο CNN Greece για τα γούρια της νέας χρονιάς, το μέλλον της μόδας και τις A-list συνεργασίες της.

Η Iλεάνα Μακρή δεν εφησυχάζετε, δεν επαναπαύεται, δεν μένει προσηλωμένη σε σχεδιαστικές αντιλήψεις περασμένων δεκαετιών. Ρέει και εξελίσσεται συνεχώς, σαν το νερό και τη φυσική του ορμή, πηγή έμπνευσης της τελευταίας της συλλογής με τίτλο «Cascade». H Ελληνίδα σχεδιάστρια κοσμημάτων που δημιουργίες της έχουν φορέσει από την Jennifer Lopez μέχρι τις αδερφές Olsen, σχεδίασε την πρώτη της jewelry collection το 1996 και αυτή η πρώτη κιόλας σειρά επιλέχθηκε από το πολυκατάστημα Barneys στη Νέα Υόρκη για να κοσμήσει τις προθήκες του. Αυτή η μοναδική συλλογή έχει σχεδιαστεί με χρυσό 18 καρατίων, διαμάντια, ρουμπίνια, ζαφείρια και πολύτιμους λίθους, ενώ είχε χρησιμοποιήσει στα σχέδιά της μυστικιστικά σύμβολα κοινώς αποδεκτά από πολλούς, διαφορετικούς πολιτισμούς. Η οικουμενικότητα που όρισε εκείνη την πρώτη της σχεδιαστική απόπειρα 24 χρόνια πριν, περιγράφει τη σημερινή της διεθνή καταξίωση και παγκόσμια επιτυχία. Η σχεδιάστρια μιλάει αποκλειστικά στο CNN Greece για τη σχέση μόδας και βιωσιμότητας, για τα δύο διαφορετικά γούρια που σχεδίασε για το 2021, για το μυστικό που κρύβεται πίσω από αυτό που κάνει ένα κόσμημα διαχρονικό αλλά και για το motto που την χαρακτηρίζει… «τα σωστά κοσμήματα μπορούν να κάνουν τη κάθε μέρα ξεχωριστή».

Η συλλογή Cascade είναι εμπνευσμένη από τη δύναμη της φύσης και τη ροή του νερού, ως πηγή ζωής. Πόσο σημαντικό είναι να λειτουργούμε, να ντυνόμαστε ακόμα και να σχεδιάζουμε με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος; Είναι η βιωσιμότητα το μέλλον της μόδας;
Η φύση είναι η πηγή της ζωής μας. Είναι αυτονόητο πια για όλο και περισσότερους ανθρώπους πως αν δεν λειτουργούμε με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος είναι σαν να δηλητηριάζουμε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας κάθε μέρα. Η μόδα όπως και όλες οι βιομηχανίες οφείλουν να αντιληφθούν πως αυτό που καταστρέφουμε σήμερα είναι η καταδίκη όλων μας αύριο, οπότε ναι η βιωσιμότητα είναι το μέλλον όχι μόνο της μόδας αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Το γούρι σας για το 2021 είναι εμπνευσμένο από ένα τυχερό παιχνίδι, το «Black Jack». H τύχη, πιστεύετε, είναι αυτό που χρειαζόμαστε όσο τίποτα άλλο στη ζωή μας για την επόμενη χρονιά;
Η τύχη πιστεύω πως είναι πολύτιμος σύμμαχος στη ζωή μας. Την τύχη όμως την προκαλούμε με την πίστη μας και το αίσθημα που μας προκαλεί αυτή η πίστη. Για την επόμενη χρονιά πιστεύω πως η τύχη θα είναι με το μέρος μας αν ποντάρουμε σε μια καινούργια δυναμική αρχή.

Για το σωματείο «Εliza» (Σωματείο Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού) σχεδιάσατε ένα ειδικό γούρι, τον «Kρίνο». Tι συμβολίζει για εσάς το συγκεκριμένο λουλούδι και γιατί το επιλέξατε;
Ο Κρίνος συμβολίζει την αναγέννηση, την γονιμότητα, την αγνότητα και την ειρήνη. Συνδέεται άρρηκτα με την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την 25η Μαρτίου, ημέρα που ξεσπά η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Θεωρώ πως για μια χρονιά «αναγέννησης» και για έναν σκοπό όπως η αγνότητα των παιδιών που οφείλουμε να περιφρουρήσουμε, ο Κρίνος ίσως είναι το πλέον ιδανικό σύμβολο.

Από τη «Μαγεία», το πρώτο concept store στην Αθήνα που ανοίξατε εσείς το 1987, μέχρι το concept jewellery κατάστημα «Ileana Makri» που άνοιξε τις πόρτες του το 2015 τι έχει αλλάξει στον χάρτη της κοσμηματοποιίας; Πόσο διαφορετικό είναι πλέον το κοινό και τι είναι αυτό που πραγματικά αποζητάει;
Η Μαγεία όταν άνοιξε το 1987 ξένισε μερικούς με τον συνδυασμό των προϊόντων που πρότεινε θεωρώντας πως ήταν κάπως «αλλοπρόσαλλος». Η έννοια του concept store δεν ήταν ακόμη γνώριμη… Ο συνδυασμός κοσμήματα, ρούχα, παλιά αντικείμενα, κεριά, χαρτικά ήταν κάπως «απόμακρος». Στην πραγματικότητα αυτό που πρότεινα ήταν μια κοινή αισθητική που να διαπνέει τα αντικείμενα της καθημερινότητάς μας, θεωρώντας ότι και τα κοσμήματα πρέπει να είναι κομμάτι αυτής της καθημερινότητας και όχι να περιμένουμε μόνο μια ιδιαίτερη στιγμή για να τα φορέσουμε. Σήμερα 34 χρόνια αργότερα νομίζω πως αυτό είναι πια κοινός τόπος. Οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται και επιλέγουν κοσμήματα που μπορούν να τα χαίρονται κάθε μέρα.

Tα κοσμήματά σας τα βρίσκουμε σε όλο τον κόσμο μέσα από τα μεγαλύτερα luxury e-shops (όπως το Net-a-Porter) αλλά και πολυκαταστήματα σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Tι είναι αυτό που τα κάνει «ποθητά» σε κάθε πλάτος και μήκος της γης;
Να σας πω την αλήθεια νομίζω πως αυτό που μετράει παραπάνω είναι πως ανήκω σε μια ομάδα ανθρώπων που με τη δουλειά τους ξεκίνησαν την δεκαετία του ’80 ένα trend που άλλαξε τον χάρτη της κοσμηματοποιίας. Από εκεί και πέρα σήμερα πια υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι ταλαντούχοι σχεδιαστές ώστε κανείς πια δεν ξέρει τι να πρωτοδιαλέξει και τίποτα δεν είναι μοναδικό. Τα πάντα ρεί!

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σχεδιαστικά σας χαρακτηριστικά που κάνουν τις δημιουργίες σας μοναδικές;
Νομίζω πως χαρακτηριστικό των σχεδίων μου είναι πως συνυπάρχουν η απλότητα με την πολυτέλεια. Αυτό αντιπροσωπεύει την φιλοσοφία μου κι αυτό προσπαθώ να δημιουργήσω και να επικοινωνήσω με τη δουλειά μου.

Έχουν φορέσει δημιουργίες σας stars του βεληνεκούς της Jennifer Lopez και της Uma Therman. Υπάρχει κάποια celebrity που ξεχωρίζεται για το στυλ της και θα θέλατε να δείτε να φοράει κάτι δικό σας;
Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς μία από αυτές τις ταλαντούχες και πανέμορφες γυναίκες. Ίσως να ξεχώριζα την Cate Blanchett και την Emma Stone.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας fashion designers και τι είναι αυτό που ξεχωρίζετε στην αισθητική τους;
Αγαπημένες μου είναι οι αδελφές Olsen και η σειρά ρούχων και αξεσουάρ, «The Row», που έχουν δημιουργήσει. Αρμόζει ακριβώς με την δική μου αισθητική και βρίσκω τον τρόπο που συνέδεσαν την απλότητα με την πολυτέλεια μοναδικό. Επίσης μου αρέσει πολύ η Johanna Ortiz. Τα ρούχα της έχουν μια θηλυκότητα και μια κομψότητα που μου θυμίζει την παλιά γοητεία των 1930s. Είναι για μια γυναίκα που έχει κέφι, χάρη και καλαισθησία. Σέβομαι επίσης την Stella McCartney για την αισθητική της και για την πρωτοπορία της στο να φτιάχνει ρούχα sustainable & eco conscious. Έχει δώσει πολύ καλό παράδειγμα και εύχομαι να την ακολουθήσουν όλοι οι μεγάλοι οίκοι.

Ποια επαγγελματική σας στιγμή σας έχει μείνει αξέχαστη και γιατί;
Όταν συναντήθηκα με την επικεφαλής των πολυκαταστημάτων Barney’s τον χειμώνα του 1999. Είδε τη δουλειά μου, με αγκάλιασε και μου είπε: «Πολύ χαίρομαι που σας γνωρίζω, είσαστε αυτό που έψαχνα…» Ομολογώ ότι δεν κατάλαβα τι εννοούσε ως και πολύ αργότερα…20 χρόνια μετά πουλούσε πάντα εκείνη τη πρώτη συλλογή που της είχα δείξει.

Aπό πού αντλείτε έμπνευση για τα σχέδιά σας; Τι υπάρχει στο mood board σας αυτήν τη στιγμή για το 2021;
Συνήθως αντλώ έμπνευση από τα ταξίδια. Δυστυχώς το 2020 δεν κατάφερα να ταξιδέψω όσο συνήθως αλλά παραμένει να είναι πηγή έμπνευσης για μένα το ταξίδι. Ονειροπολώ για το ποιους τόπους θέλω να επισκεφτώ και ποιες χώρες μου έχουν λείψει. Επίσης το σπίτι μου είναι πηγή έμπνευσης τώρα που κατάφερα να το χαρώ και βρίσκω έμπνευση σε διάφορα πράγματα που έχω μαζέψει μέσα στα χρόνια.

Ποιο είναι το motto σας σε ό,τι αφορά τα κοσμήματα;
Το motto μου είναι “fine jewelry to make every day special!”

Info: www.ileanamakri.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ