ΜΟΔΑ

Πηγή έμπνευσης για τη συλλογή A/W 2021 του οίκου Ferragamo, τα κοστούμια στην ταινία «Gattaca»

Πηγή έμπνευσης για τη συλλογή A/W 2021 του οίκου Ferragamo, τα κοστούμια στην ταινία «Gattaca»
imdb

Αισιόδοξο όραμα για το πώς ενδέχεται να είναι η μόδα τα επόμενα χρόνια παρουσίασε ο Πολ Άντριου, ο διευθυντής δημιουργικού του Ferragamo, με την κολεξιόν Φθινόπωρο-Χειμώνας 2021 του ιταλικού οίκου.

Έκανε ένα βήμα «πίσω στο μέλλον», εξετάζοντας το πώς οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας του προηγούμενου αιώνα παρουσίαζαν κώδικες ένδυσης στη μεγάλη οθόνη. Συγκεκριμένα, για την κολεξιόν, ο Άντριου εμπνεύστηκε από τα κοστούμια που σχεδίασε η Κολίν Άτγουντ για την ταινία του 1997 «Gattaca».

Σε όλη την κολεξιόν, ο συνδυασμός των χρωμάτων είτε σε φορέματα που χάιδευαν το έδαφος είτε σε παντελόνια από δέρμα έφερνε στον νου τον χαρακτηρισμό της ταινίας από τον κριτικό κινηματογράφου Roger Ebert: «Μια από τις πιο έξυπνες και προκλητικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ένα θρίλερ με ιδέες».

https://www.instagram.com/p/CMFsY5JhBop

Το δέρμα ως υλικό είναι συνώνυμο με την κληρονομιά του Ferragamo· το ίδιο, όπως επισημαίνει ο Άντριου, και η χρήση της τεχνολογίας. «Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, ξεχνάμε καμιά φορά ότι ο Salvatore Ferragamo ήταν ένας μεγάλος καινοτόμος· τα σχέδιά του άνοιγαν νέους δρόμους και ως προς το σχήμα και ως προς τις διαδικασίες κατασκευής που χρησιμοποιούσε» υπενθύμισε, μιλώντας στο AnOther.

«Ήταν ένας εφευρέτης, και πριν γίνει μια εταιρεία ειδών πολυτελείας η εταιρεία του ήταν για τα παπούτσια ότι είναι σήμερα το Google για το Διαδίκτυο».

https://www.instagram.com/p/CMP8nzNhyrO

Και στα κοστούμια για την ταινία «Gattaca» η Άργουντ αξιοποίησε τις τεχνολογικές προόδους των υλικών που είχε στη διάθεσή της τη δεκαετία του 1990. «Στη δεκαετία του 1990 υπήρχε χώρος για περισσότερα μονόχρωμα και μινιμαλισμό. Υπήρχαν πολλά υλικά να συμπεριλάβεις, κατά συνέπεια ήταν πιο ελκυστικά και πιο απέριττα» εξήγησε η Άτγουντ. Παρομοίως, είναι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κολεξιόν Φθινόπωρο-Χειμώνας 2021 του Ferragamo αυτό που πραγματικά σηματοδοτεί τον φουτουρισμό της. «Επίσης, η βιωσιμότητα είναι σε μεγάλο βαθμό κύριο μέλημά μας όταν δημιουργούμε κολεξιόν», είπε ο Άντριου.

«Αυτήν τη φορά χρησιμοποιήσαμε δέρματα από βιώσιμες πηγές, χωρίς χρώμιο, μαζί με άλλες συνθέσεις με φυτική βάση ή από ανακυκλωμένα υλικά».

Σκεπτόμενη τα κοστούμια που δημιούργησε για την ταινία «Gattaca» αλλά και κάποια μηνύματα της τελευταίας κολεξιόν του Ferragamo, η Άτγουντ προέβλεψε ότι η απλότητα είναι το κλειδί για τον τρόπο υπεράσπισης αυτών των αξιών στο μέλλον. «Νομίζω ότι πολλοί θα συνειδητοποιήσουν ότι έχουν πάρα πολλά ρούχα και θα τείνουν προς λίγα μόνο» είπε. «Καθώς στενεύουν οι επιλογές που έχουμε, το ίδιο θα κάνει και η απλότητα της ένδυσης. Η κολεξιόν του Ferragamo αποδέχεται τη βιωσιμότητα αυτού του μηνύματος και δημιουργεί διαχρονική μόδα – ταυτόχρονα, και όμορφη και χαλαρή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ