ΜΟΔΑ

Διακοπές για σκι και νάιτ κλαμπ, στη συλλογή A/W 2021 του οίκου Chanel (vid)

Διακοπές για σκι και νάιτ κλαμπ, στη συλλογή A/W 2021 του οίκου Chanel (vid)
Chanel

«Αυτή η κολεξιόν είναι μείγμα δύο επιρροών. Η ατμόσφαιρα των διακοπών για σκι, την οποία λατρεύω, και μια κάποια ιδέα παριζιάνικου cool chic, από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα».

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κολεξιόν Φθινόπωρο-Χειμώνας 2021 της Chanel, η διευθύντρια δημιουργικού στον οίκο μόδας, Βιρζινί Βιάρ.

Μοντέλα στροβιλίζονται στη σκάλα ενός παριζιάνικου νάιτ κλαμπ φορώντας ρούχα που λες και έχουν έρθει από τις πλαγιές ενός χιονοδρομικού κέντρου· τι άλλο θα μπορούσε να εικονοποιήσει καλύτερα τη δήλωση της Βιάρ «μου αρέσουν οι αντιθέσεις»;

https://www.instagram.com/p/CMWtOo5o-sd

Το σκηνικό είναι στου Castel, το θρυλικό νάιτ κλαμπ της δεκαετίας του 1960, με συχνούς θαμώνες τον Ζαν-Πιερ Κασέλ, τον Μικ Τζάγκερ, τη Φρασουάζ Αρντί και τη Σαγκάν.

Η Βιάρ χρησιμοποίησε τις αίθουσες και τη σπειροειδή κλίμακα του κλαμπ για να φέρει στη μνήμη μια παλιάς σχολής ομάδα μοντέλων που αλλάζουν ρούχα και σκηνοθετούν μικρά αυτοσχέδια show, εμπνευσμένα εν μέρει από τα σόου του Καρλ Λάγκερφελντ για τον οίκο Chloé, τη δεκαετία του 1970.

Η Βιάρ δεν ήταν παρούσα εκεί, άρα εδώ παρούσα είναι η νοσταλγία της. Και μια νοσταλγία για μια νέα γενιά μεγαλύτερων επιτυχιών του οίκου Chanel, εκείνων που δημιούργησε ο Λάγκερφελντ και όχι εκείνων που δημιούργησε η Κοκό Σανέλ (κάποιες από τις δημιουργίες είναι ευθείες αναφορές στην κολεξιόν του Καρλ στα χιονοδρομικά A/W 1994).

Η κολεξιόν που σχεδίασε η Βιάρ ανέδειξε επίσης, όπως είχε κάνει και ο Λάγκερφελντ πριν από 27 χρόνια, την ευελιξία και νεανικότητα των ιδεών που γέννησε το μυαλό της Κοκό Σανέλ.

Οι δίχρωμες μπότες επανεπινοήθηκαν. Οι τσάντες μίκρυναν, έγιναν minaudières (τσάντες-φάκελοι) που τα μοντέλα φορούσαν ως μακριά κολιέ. Και η Βιάρ τράβηξε προς τα κάτω το σακάκι της Σανέλ και το έκανε ελαφριά παλτά, στα οποία έχει σηκώσει τους ώμους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ