ΜΟΔΑ

Aisha Diri: Mία σχεδιάστρια με πολυπολιτισμικό background χτίζει το δικό της brand στην Ελλάδα

Aisha Diri: Mία σχεδιάστρια με πολυπολιτισμικό background χτίζει το δικό της brand στην Ελλάδα

Mε καταγωγή από τη Συρία, σπουδές στο Λονδίνο και προϋπηρεσία στο Μιλάνο, η Αθήνα ήταν «ο δημιουργικός σταθμός» που επέλεξε η ταλαντούχα fashion designer ως βάση του δικού της label ρούχων.

Τα τελευταία 7 χρόνια η Aisha Diri, και το ομώνυμο brand της, έχουν γίνει ιδιαίτερα αγαπητά στο ελληνικό κοινό τόσο για τις γεωμετρικές γραμμές τους όσο και για τη minimal αισθητική τους που κάνει όλα τα κομμάτια της εταιρίας διαχρονικά. Η σχεδιάστρια συνδυάζει στις δημιουργίες της τον ρεαλισμό με τη θηλυκότητα και τη fashion forward δυναμική των διεθνών οίκων μόδας με τη ζεστασιά της ανατολής και των μεσογειακών χωρών. Η σχεδιάστρια/owner μίλησε αποκλειστικά στο CNN Greece για τον λόγω που επέλεξε την Αθήνα ως βάση του προσωπικού της label, για το «πολυετές ταξίδι της» στο χώρο της μόδας αλλά και για το όραμά της για το μέλλον, για την post-Covid19 εποχή.

H Aisha Diri

Έχεις σπουδάσει στο Λονδίνο και έχεις εργαστεί στο Μιλάνο πριν καταλήξεις στην Ελλάδα. Μίλησέ μας λίγο για τις πρώιμες, επαγγελματικές σου εμπειρίες.

Η εμπειρία που απέκτησα στο Μιλάνο ήταν μεγάλο σχολείο για εμένα σε πολλά επίπεδα. Στην εταιρία που εργαζόμουν δημιουργούσαμε τις πιο exclusive συλλογές αξεσουάρ των μεγάλων οίκων. Η παραγωγή ήταν μικρή καθώς όλα ήταν χειροποίητα και μεγάλης αξίας. Δούλεψα για fashion houses όπως οι: Manolo Blahnik , Dolce&Gabbana, Oscar de la Renta , Vionnet , Sara Battaglia , Larusmiani , Zuhair Murad και για πολλούς άλλους σχεδιαστές. Είχαμε επίσης προσωπικούς πελάτες όπου δημιουργούσαμε customised αξεσουάρ όπως για παράδειγμα την βασιλική οικογένεια της Αγγλίας. Είχα τη ευκαιρία να μάθω τεχνικές από ανθρώπους που είχαν πολλές γνώσεις στο αντικείμενο τους. Από τις πιο δυνατές στιγμές μου από αυτήν την εμπειρία είναι θα έλεγα όταν είδα ρούχα μου σε διεθνείς πασαρέλες .

Γιατί διάλεξες την Αθήνα για να αρχίσεις και να εξελίξεις το δικό σου brand ρούχων;

Ήθελα να δημιουργώ και να βρίσκομαι δίπλα στους αγαπημένους μου ανθρώπους , πιστεύω πως η μόδα δεν έχει σύνορα ούτε όρια . Θεωρώ πως όταν κάνεις κάτι με αγάπη και αφοσίωση οι άνθρωποι που αγαπούν τα ίδια πράγματα με εσένα θα σε βρουν σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.

Σχεδιαστικά αγαπάς τις καθαρές, γεωμετρικές γραμμές. Aυτό ισχύει και στη συλλογή σου για τη σεζόν S/S 2021; Mίλησέ μας λίγο γι’ αυτήν. Από πού την εμπνεύστηκες και ποιες γυναίκες αφορά;

Οι καθαρές και οι γεωμετρικές γραμμές είναι κάτι που χαρακτηρίζουν απόλυτα την φιλοσοφία των ρούχων μου οπότε δεν θα μπορούσε να λείπει από καμία συλλογή. Θεωρώ πως η διακριτικότητα κερδίζει το κραυγαλέα και τα έντονα στοιχεία σε περίπτωση. Οι συλλογές μου είναι minimal γιατί θέλω να δώσω τον χώρο στην γυναίκα που φοράει τα ρούχα μου να τα κάνει δικά της, να ορίσει εκείνη την εικόνα της μέσα σε αυτά. Θέλω να αισθάνεται άνετα αλλά ταυτόχρονα οι γραμμές που έχουν τα κομμάτια μου να της δίνουν δυναμισμό και αυτοπεποίθηση για να ξεχωρίζει από το πλήθος. Οι συλλογές μου απευθύνονται σε κάθε σύγχρονη δυναμική γυναίκα που θέλει να είναι κομψή τόσο στην καθημερινότητά της όσο και στις πιο ιδιαίτερες στιγμές .

Ποια υλικά χρησιμοποιείς περισσότερο και γιατί;

Αγαπώ κυρίως τα φυσικά υλικά όπως το μαλλί για παλτό και κουστούμια που κρατάνε το σώμα στη σωστή θερμοκρασία. Από την άλλη, λατρεύω και το πάντα διαχρονικό μετάξι για πουκάμισα και φορέματα που αγκαλιάζει το σώμα και προσδίδει θηλυκότητα και πολυτέλεια στο ρούχο. Χρησιμοποιώ και συνθετικά υλικά αλλά πάντα εξαιρετικής ποιότητας.


Αγαπημένα key-items;

Για εμένα key-item για αυτή, αλλά και για κάθε σεζόν, είναι το κλασικό λευκό πουκάμισο, είναι ένα ρούχο που πάει με όλα και είναι για όλες τις ώρες της ημέρας.

H πανδημία έχει αλλάξει τις καταναλωτικές μας συνήθειες;

Θεωρώ πως κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στον τρόπο που καταναλώνουμε αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει ακόμα σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Σίγουρα οι καταναλωτές είναι πιο ενημερωμένοι από ότι στο παρελθόν και ψάχνουν περισσότερο την προέλευση και τα υλικά των ρούχων που αγοράζουν. Εγώ ελπίζω σε ένα μέλλον όπου ο κόσμος θα απομακρυνθεί από την fast fashion κουλτούρα (πολλά ρούχα με μικρή »διάρκεια ζωής») και ο καταναλωτής θα επιλέγει πιο περίτεχνα και διαχρονικά κομμάτια που δημιουργούν την προσωπική του ταυτότητα και στυλ. Εγώ από την πλευρά μου ως σχεδιάστρια δημιουργούσα πάντα μικρές συλλογές και αποφεύγω τα μεγάλα στοκ. Για εμένα η πανδημία έγινε η αφορμή να δημιουργώ μικρότερες συλλογές με διαχρονικό χαρακτήρα χωρίς να βασίζομαι σε trends της κάθε εποχής.


Υπάρχουν στυλ ρούχων που ανυπομονείς να φορέσεις μετά την άρση του lockdown, όταν η καθημερινότητά μας αρχίζει να ξαναπαίρνει τους συνηθισμένους της ρυθμούς;

Ανυπομονώ να φύγει η τάση του comfort wear που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας και να δω πάλι τον κόσμο στον δρόμο να φοράει «κανονικά» ρούχα να πάει στην δουλεία του. Ανυπομονώ να φορέσουμε πάλι τα βραδινά μας που μου έχουν τόσο πολύ λείψει όλο αυτό το διάστημα που η κοινωνική μας ζωή έχει περιοριστεί στα πάρκα και στα σπίτια μας.

Ποιους ξένους fashion designer θαυμάζεις; Υπάρχει κάποιο κομμάτι που θα ήθελες να το έχεις σχεδιάσει εσύ;

Είναι πολλοί οι σχεδιαστές που θεωρώ ότι συνέβαλαν στο χώρο της μόδας, αλλά αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιους θα ήταν ο Yohji Yamamoto που είναι γνωστός για την avant - garde ραπτική και για την ιαπωνική αισθητική του, όπως επίσης και η Coco Chanel που απελευθέρωσε τις γυναίκες καθιερώνοντας την casual-chic γραμμή ως διαχρονική μέχρι σήμερα. Υπάρχουν πολλές δημιουργίες που θαυμάζω από πολλούς σχεδιαστές. Αν θα έπρεπε να επιλέξω θα ήταν η τελευταία συλλογή του οίκου LEMAIRE.


Ρούχα που μας φτιάχνουν τη διάθεση ή ρούχα που θα φοράμε για πάντα;

Θεωρώ πως αυτά τα δύο πάνε μαζί. Τα ρούχα που θα φοράμε για πάντα είναι συνήθως αυτά που μας εφαρμόζουν καλύτερα και αναδεικνύουν σωστά τη σιλουέτα μας και σίγουρα αυτό συμβάλει στη διάθεσή μας .

Μια γυναίκα είναι καλοντυμένη όταν...

Όταν αυτό που φοράει δεν επισκιάζει την προσωπικότητα της. Όπως λέει και η Coco Chanel «η αυθεντική ομορφιά εμφανίζεται από την στιγμή που αποφασίζεις να είσαι ο εαυτός σου».

Ιnfo: www.aishadiri.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ