ΜΟΔΑ

Ο Isaac Mizrahi στη Νέα Υόρκη της μόδας και του πανηδονισμού των 80ς

Ο Isaac Mizrahi στη Νέα Υόρκη της μόδας και του πανηδονισμού των 80ς

Η συλλογική εμμονή μας με τη γοητεία των supermodels της δεκαετίας του ογδόντα και του ενενήντα δεν δείχνει να φθίνει μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Το αντίθετο μάλιστα. Στην πραγματικότητα, με κάθε χρόνο που περνά, η εποχή και τα πρόσωπα που την όρισαν φαντάζουν ακόμη πιο μυθικά. Σε καιρούς πριν τα κοινωνικά δίκτυα επιδείξουν την παρεμβατική τους φύση οι θιασώτες του στιλ έβλεπαν στιγμιότυπα από τα παρασκήνια σπάνια και φευγαλέα.

Ένα νέο φωτογραφικό λεύκωμα από τόν Βρετανό Nick Waplington είναι ένας θησαυρός τέτοιων λαμπερών στιγμών. Αθέατες και ανέκδοτες μέχρι σήμερα οι φωτογραφίες του απαθανατίζουν όσα συνέβησαν σε μια τετραετία στη Νέα Υόρκη, από το καλοκαίρι του 1989, όταν και ο Waplington έκανε τακτικές επισκέψεις στον θρύλο της εικόνας Richard Avedon. Με πρωτοβουλία του τελευταίου τον σύστησε σε έναν ανερχόμενο σχεδιαστή μόδας της νεοϋορκέζικης στιγμής με περίεργο όνομα. Τον έλεγαν Isaac Mizrahi.

Όταν συναντήθηκαν δύο κόσμοι παράλληλοι

“Σκέφτηκε ότι αν και προερχόμασταν από εντελώς διαφορετικούς δρόμους, έπρεπε να συνεργαστούμε, να δουλέψουμε κάτι από κοινού. Ευτυχώς είχε δίκιο. Για τα επόμενα τρία χρόνια πέρασα το χρόνο μου φωτογραφίζοντας όλα όσα συνέβαιναν στο studio του οίκου Mizrahi στο κέντρο της πόλης, στο Soho” λέει ο Waplington.

Στη διάρκεια της ημέρας ο φωτογράφος απαθανάτιζε τα γεμάτα ζωντάνια στιγμιότυπα εκεί όπου ο Isaac Mizrahi δημιουργούσε, με την Christy Turlington ξυπόλυτη για μια πρόβα ή τη Ναόμι Κάμπελ να περιμένει υπομονετικά τη σειρά της. Τα βράδια ο Waplington τα περνούσε στα club της πόλης, εκεί όπου η house και η techno μουσική σκηνή όριζε τις εμπειρίες.

160318165204 isaac mizrahi naomi campbell exlarge 169

“Προτιμούσα τα Save the Robots και Sound Factory” λέει για τις νύχτες που η Νέα Υόρκη φλέρταρε με τη μέθη και την λιγότερο φωτεινή πλευρά της. “Κάνω συνθέσεις με αυτό το διττό χαρακτήρα της πόλης στο λεύκωμα, τις αντιπαραβάλλω για να δείξω τις χαμένες στιγμές μιας Νέας Υόρκης που ήταν γεμάτη ζωντάνια και δεν υπάρχει πια” σχολιάζει.

Πολλές από τις αυτές τις φωτογραφίες μπορεί να δει το κοινό που θα βρεθεί στην αμερικάνικη μητρόπολη και ανάμεσα σε μυριάδες άλλα, επισκεφθεί τη νέα έκθεση στο Εβραϊκό Μουσείο της Νέας Υόρκης “Isaac Mizrahi: Μια Ιστορία Απειθαρχίας” (Isaac Mizrahi: An Unruly History). Η πρώτη έκθεση αφιερωμένη στο συνολικό έργο του σχεδιαστή μόδας που γράφει ιστορία.

Ο χειρούργος του πατρόν

Γεννημένος στο Μπρούκλιν το 1961, ο Νεοϋορκέζος Mizrahi σπούδασε στο Parsons School of Design και έκανε το ντεμπούτο στη σκηνή της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ το 1988 με το δικό του ομώνυμο label, Isaac Mizrahi.

Η αναγνώριση ήρθε πολύ γρήγορα καθώς μπορούσε να συγχωνεύσει διαφορετικές ιδέες και έννοιες στη βιομηχανία της μόδας παντρεύοντας την haute couture με το streetwear, την αίγλη ενός loft με το πεζοδρόμιο ενός μικρού περάσματος στην πόλη. Τα μοντέλα του δεν φορούσαν γόβες αλλά αθλητικά trainers γιατί αυτός πριν καν επινοηθεί ο όρος γνώριζε ότι το athleisure (σσ. τα καλοραμμένα ρούχα που έχουν αναφορές στον αθλητικό ρουχισμό) έκανε το μάτι όλων να λάμπει και εκείνος ανέλαβε να το καθιερώσει για να γίνει ο μαέστρος του είδους.

160318144840 isaac mizrahi model super 169

Εδώ και τριάντα χρόνια ο σχεδιαστής, καλλιτέχνης και επιχειρηματίας Mizrahi πειραματίζεται με τις ιδιότητες του με τον ίδιο τρόπο που χειρουργεί τα υφάσματα του. Έχοντας ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, το θέατρο, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, τη σκηνοθεσία και τα κοστούμια, σήμερα ο Isaac Mizrahi έχει τη δική του τηλεοπτική εκπομπή στο δίκτυο του QVC εμπορευόμενος γραμμές και σχέδια που φέρουν την υπογραφή του και απευθύνονται σε κανονικές γυναίκες με κανονικές τιμές. Ασίγαστος, πειθαρχημένος, αυτός είναι ο Isaac Mizrahi.

Η έκθεση Isaac Mizrahi: An Unruly History) στο The Jewish Museum έως και τις 7 Αυγούστου

Το λεύκωμα The Isaac Mizrahi Pictures του Nick Waplington εκδίδεται από τον οίκο Damiani.

The Isaac Mizrahi Pictures: High fashion and hedonism in 80s New York By Angelica Pursley, for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ