ΜΟΔΑ

Zaha Hadid κατ'οίκον. Συλλεκτικά αντικείμενα που φέρουν την υπογραφή της για την καθημερινότητα μας

Zaha Hadid κατ'οίκον. Συλλεκτικά αντικείμενα που φέρουν την υπογραφή της για την καθημερινότητα μας

Την έλεγαν ντίβα και ήταν. Η εμβληματική αρχιτέκτονας που πέθανε αιφβνίδια στο Μαϊάμι ήταν μια γυναίκα που κατάφερε να φέρει τη δική της σχολή στις γραμμές της αρχιτεκτονικής και του design που είναι συνήθως ανδροκρατούμενη. Η Zάχα Χαντίντ όμως ήταν μια γεννημένη νικήτρια και ως τέτοια κατέφερε να επιβεβαιώσει την υπεροχή της στα σχεδιαστήρια και πέρα από αυτά από το 1979, όταν και καθιέρωσε το όνομα και τις δημιουργίες της.

Πειθαρχημένη, θιασώτης της αποδόμησης και της γεωμετρίας η Χαντίντ καθιερώθηκε παντού. Από τα σχέδια, στα κτίρια και τις εγκαταστάσεις η Χαντίντ μας κληροδοτεί σειρά από δημιουργίες οργανικής φόρμας κερδίζοντας και την καθημερινότητα μας.

Συλλεκτικά ή όχι, σίγουρα όμως για ανθρώπους που επενδύουν στο design για τη ζωή τους όπως άλλοι επιμελημένα παίζουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο, η Χαντίντ δημιούργησε προϊόντα που μπορούν να κάνουν το χώρο αίθουσα τέχνης, ένα άτυπο περίπτερο κατ'οίκον.

Ξεκινώντας από τον πυροσβεστικό σταθμό της Vitra στη δεκαετία των 90s που την καθιέρωσε, η Ιρακινοβρετανή ήταν μια καλλιτέχνης από αυτές που σπάνια χαρίζονται γιατί χαρίζουν δημιουργίες για μια καλύτερη, χρηστική ζωή.

Η αδυναμία της στις πολυπρισματικές και απίθανες φόρμες αποτυπώθηκε σε σειρά από συνεργίες της με εταιρίες επίπλων, οικιακών ειδών, ταπισερί και σκαφών για τολμηρούς καπετάνιους.

Σας παρουσιάζουμε αντικείμενα πόθου που η Dame, ένας τίτλος που της απονεμήθηκε από τη βασίλισσα της Βρετανίας, δημιούργησε για να διαταράσσουν την καθημερινότητα μας με τα υλικά και τις διαστάσεις τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ