ΜΟΔΑ

Πολύκροτο διαζύγιο στο Παρίσι καθώς ο Hedi Slimane αποχωρεί από τον Yves Saint Laurent

Πολύκροτο διαζύγιο στο Παρίσι καθώς ο Hedi Slimane αποχωρεί από τον Yves Saint Laurent
REUTERS/Gonzalo Fuentes

H αλλαγή των θρόνων στ γαλλική βιομηχανία μόδας συνεχίζεται. Ο Hedi Slimane αποχωρεί από τη θέση του διευθυντή δημιουργικού στην εταιρία Yves Saint Laurent (YSL) ύστερα από τέσσερα χρόνια θητείας, όπως ανακοίνωσε η μητρική εταιρία ειδών πολυτελείας Kering.

Η Kering, που δεν έδωσε κανένα λόγο για την αποχώρηση του Σλιμάν και δεν είπε εάν θα λάβει αποζημίωση, ανακοίνωσε ότι εν ευθέτω χρόνο θα ανακοινωθεί η νέα οργανωτική δομή του δημιουργικού τμήματος της εταιρίας, σύμφωνα με το AΠΕ-ΜΠΕ.

Το διαζύγιο συνεχίζει την παράδοση των τελευταίων μηνών καθώς βλέπουμε τους σχεδιαστές και τους οίκους να παλεύουν, ο καθένας για λογαριασμό του. Για κάποιους η αποχώρηση του Γάλλου Slimane που αγάπησε το Λος Άντζελες και κυρίως αγαπάει τη μόδα όσο και τη φωτογραφία ή τη μουσική, δημιουργεί "αβεβαιότητα για το μέλλον του ταχύτερα αναπτυσσόμενου εμπορικού σήματος του ομίλου". Για κάποιους πάλι όχι.

Τα εμπορικά αποτελέσματα του οίκου μετά την ανάθεση του Slimane ως επικεφαλής του δημιουργικού τμήματος του οίκου το 2012, υπήρξαν εντυπωσιακά. Ο Slimane πέρα από τη goth αύρα που έφερε στον παριζιάνικο οίκο βοήθησε την ετικέτα να υπερδιπλασιάσει τις πωλήσεις καταφέρνοντας να πλησιάσει ακόμη και το απαγορευμένο για τις περισσότερες εταιρίες του κλάδου κέρδος του 1 δισεκ. δολαρίων φέρνοντας περίπου εκατ. ευρώ στην μητρική εταιρία Kering.

2016 04 01T083208Z 64479990 D1AESVVIZGAB RTRMADP 3 KERING MOVES SLIMANE

"Περιμένουμε ότι η διοίκηση της Kering θα έχει ένα αξιόπιστο σχέδιο έκτακτης ανάγκης και θα είναι σε θέση ανακοινώσει σύντομα τον διάδοχό του", ανέφεραν αναλυτες της Citi καθώς συνάδελφοι τους έχουν εκτιμήσει ότι η YSL θα συνεισφέρει περίπου 12% στην αύξηση των λειτουργικών κερδών της Kering την επόμενη τριετία.

Η μετοχή της Kering κατέγραφε νωρίτερα πτώση κατά 2,4%, με τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 1,6%.

Στην Kering ανήκουν επίσης οι οίκοι Balenciaga, Stella McCartney και Alexander McQueen, ενώ όμιλος ειδών πολυτελείας ελέγχει και την εταιρία αθλητικών ειδών Puma.

Γνωστός για την τάση του να ελέγχει τα πάντα, από τις διαφημιστικές καμπάνιες - όπου ο ίδιος τραβούσε τις φωτογραφίες - έως την εικόνα και την αίσθηση που έδινε η ιστοσελίδα της εταιρίας, ο 47χρονος Slimane ήταν τουλάχιστον τολμηρός. Κάτι που υπενθύμισε σε όλους όταν μετονόμασε τον οίκο σε Saint Laurent, κάτι που η Kering δεν μοιάζει να συνεχίζει καθώς σήμερα αναφέρεται στο label ως Yves Saint Laurent στη σημερινή της ανακοίνωση.

"Είμαι ευγνώμων στον Hedi Slimane, και σε όλη την ομάδα Yves Saint Laurent, που χάραξαν το μονοπάτι της επιτυχίας το οποίο εξασφαλίζει τη μακροζωία σε αυτό το θρυλικό εμπορικό σήμα" σχολίασε ο κροίσος των ειδών πολυτελείας François-Henri Pinault, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Kering.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ