ΜΟΔΑ

Kengo Kuma: Ο αρχιτέκτονας του Ολυμπιακού Σταδίου του Τόκιο σχεδίασε συλλογή γυαλιών ηλίου

Kengo Kuma: Ο αρχιτέκτονας του Ολυμπιακού Σταδίου του Τόκιο σχεδίασε συλλογή γυαλιών ηλίου
Πηγή: Twitter

Μια capsule κολεξιόν γυαλιών ηλίου παρουσίασαν ο φημισμένος Ιάπωνας αρχιτέκτονας Kengo Kuma και η εταιρεία Vava Eyewear. Τα δύο ζευγάρια γυαλιών, στα οποία συνδυάζεται το παραδοσιακό ιαπωνικό ντιζάιν και η μοντέρνα τεχνολογία, σχεδιάστηκαν ως συνέχεια των αρχιτεκτονικών ιδεωδών του Kuma.

Και τα δύο ζευγάρια κατασκευάστηκαν από σπόρους ρίκινου (του φυτού από το οποίο παράγεται καστορέλαιο και ρετσινόλαδο), από την Ινδία. Το καστορέλαιο από τους σπόρους χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή Polyamide 11 - ενός θερμοπλαστικού πολυμερούς το οποίο ήταν το υλικό για την εκτύπωση των γυαλιών σε τρισδιάστατο εκτυπωτή. Η Vava Eyewear υποστηρίζει ότι το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περίπλοκα σχέδια τα οποία είναι ανθεκτικά και δεν ξεθωριάζει αν εκτεθεί παρατεταμένα στον ήλιο.

«Κατοπτρίζουν την ολιστική αρχιτεκτονική του Kuma»

Το μοντέλο CL0015 χαρακτηρίζεται από υφασμένο σκελετό και γέφυρα. «Πολλά από τα πρότζεκτ ντιζάιν του Kuma μπορούν να γίνουν κατανοητά ως επιδίωξη διαφορετικών τύπων ύφανσης ποικίλων υλικών. Έμπνευση για το CL0015 ήταν η αντίληψη ότι η παραγωγή αρχιτεκτονημάτων είναι κατά βάσιν μια διαδικασία ύφανσης», εξήγησαν, μιλώντας στο Dezeen, από τη Vava.

Στο μοντέλο CL0013 διαπιστώνονται ευθείες αναφορές στην ιαπωνική αρχιτεκτονική με ξύλο για την οποία είναι γνωστός ο Kuma.

Το Μάιο του 2020 οι Αθηναίες και Αθηναίοι απόλαυσαν δείγμα αυτής της δουλειάς του· το «Κουκούλι», το οποίο ήταν η συμβολή του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου -σε συνεργασία με το Ιαπωνικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο και την Ιαπωνική Πρεσβεία στην Αθήνα- στις εορταστικές εκδηλώσεις της τελετής παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών & Παραολυμπιακών Αγώνων - Τόκιο 2020.

«Αυτές οι προσεγγίσεις έχουν εξερευνηθεί από τον Kuma για τις ξύλινες κατασκευές του, ο οποίες γεννώνται από ένα απλό μοτίβο συναρμολόγησης, χτίζοντας με διάφορες τομές και γωνίες για να δημιουργήσουν ένα περίπλοκο όλον» σχολίασαν.

Ο Kengo Kuma ίδρυσε το 1990 το αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma Associates και στα πιο σημαντικά αρχιτεκτονήματα του περιλαμβάνονται το νέο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο και το μουσείο V&A στην Νταντί της Σκωτίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ