ΜΟΔΑ

Η Iris Apfel έκλεισε τα 100 - Και παραμένει μια από τις πιο επιδραστικές μορφές στον κόσμο της μόδας

Η Iris Apfel έκλεισε τα 100 - Και παραμένει μια από τις πιο επιδραστικές μορφές στον κόσμο της μόδας
ΑP Photo

Η Iris Apfel στις 29 Αυγούστου έσβησε 100 κεράκια, συμπληρώνοντας έναν αιώνα ζωής και συνεχίζοντας ακάθεκτη να το ευχαριστιέται και με το παραπάνω.

Για να γιορτάσει τα γενέθλιά της, λάνσαρε μια νέα συλλογή γυαλιών, «The Zentennial Collection», σε συνεργασία με την εταιρεία Zenni Optical. Τα γυαλιά, τα οποία συνήθως επιλέγει σε τεράστιους και πολύχρωμους σκελετούς, είναι το πιο χαρακτηριστικό της αξεσουάρ..

Όπως είπε η ίδια στο «People», απαντώντας στην αυτονόητη ερώτηση «ποιο είναι το μυστικό της»: «Δεν παίζω μπριτζ. Δεν παίζω γκολφ. Αγαπάω τη δουλειά και απολαμβάνω αληθινά ό,τι κάνω. Είμαι το Λαγουδάκι της Energizer (αναφέρεται στη διαφήμιση με τις μπαταρίες). Μία στις τόσες κουράζομαι, αλλά είμαι multitasker. Πρέπει να κάνω διάφορα πράγματα ταυτόχρονα. Ποτέ δεν διαβάζω μόνο ένα βιβλίο τη φορά. Διαβάζω τρία μαζί. Έτσι λειτουργώ».

«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα γινόμουν celebrity. Ποτέ δεν είχα ατζέντη ούτε επιχειρηματικό σχέδιο, αλλά όταν εμφανίζονταν οι ευκαιρίες, τις εκμεταλλευόμουν», πρόσθεσε.

Η Apfel έγινε διάσημο fashion icon κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, όταν ήταν ήδη 70 ετών. Το πάθος της για τα κοσμήματα, το ξεχωριστό στιλ της και η αγάπη της για την εσωτερική διακόσμηση την έκαναν διάσημη.

Η Apfel ίδρυσε, μαζί με τον άντρα της το 1950, την εταιρεία εσωτερικής διακόσμησης «Old World Weaver, η οποία ανέλαβε τη διακόσμηση του Λευκού Οίκου επί προεδρίας 9 διαφορετικών Αμερικανών προέδρων.

Στα 96 της χρόνια υπέγραψε συμβόλαιο με ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία μοντέλων, το IMG. Μέχρι τότε είχε ήδη πρωταγωνιστήσει σε καμπάνιες για μεγάλες εταιρείες όπως η M.A.C., αλλά είχε κάνει και δεκάδες εξώφυλλα.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Ποτέ δεν είχα κανονικό ατζέντη», είχε σχολιάσει τότε, εξηγώντας ότι μέχρι σήμερα χειριζόταν μόνη τις συνεργασίες της. «Είμαι κορίτσι που τα κάνει όλα μόνο του. Ποτέ δεν περίμενα η ζωή μου να πάρει τέτοια τροπή οπότε δεν ήμουν προετοιμασμένη. Όλα έγιναν τόσο ξαφνικά, και σκέφτηκα στην ηλικία μου να μην φτιάξω γραφείο και εμπλακώ με πολλά. Άλλωστε θεώρησα ότι δεν θα κρατήσει για πολύ. Δεν ξέρω πώς, αλλά με βρήκαν και μου τηλεφώνησαν. Είμαι ενθουσιασμένη και ευγνώμων».

Το 2018 η Iris έγινε το μεγαλύτερο σε ηλικία πρόσωπο για το οποίο δημιουργήθηκε μια Μπάρμπι.

@Instagram

«Το κάνω με την καρδιά μου, είμαι πολύ παθιασμένη με ότι κάνω», είχε σχολιάσει στο CNNi. «Δεν νομίζω ότι ένας αριθμός πρέπει να κάνει τη διαφορά και να να μας κάνει να σταματάμε. Αγαπώ να δουεύω και αγαπώ τη δουλειά μου. Λυπάμαι τους ανθρώπους που δεν τους αρέσει αυτό που κάνουν», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ