ΜΟΔΑ

Όχι, Anna Wintour, το προσφυγικό chic δεν είναι μόδα

Όχι, Anna Wintour, το προσφυγικό chic δεν είναι μόδα

H γυναίκα στο θρόνο της αμερικανικής Vogue ζητάει συγγνώμη μετά το χαρακτηρισμό "προσφυγικό chic" σε τηλεοπτική εκπομπή αναφερόμενη στο show του Kάνιε Ουέστ στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της στην βραδινό talks how του Seth Meyers, η Wintour σχολίασε κάποιες φωτογραφίες της όπου την απαθανάτισαν οι φωτογράφοι μόνη στα καθίσματα των VIP στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης, στην εκδήλωση όπου ο Ουέστ παρουσίασε τη νέα του συλλογή με την Adidas, Yeezy 3 και το album του The Life Of Pablo.

H Wintour εξήγησε ότι είχε φτάσει από νωρίς εκεί και περίμενε τις Καρντάσιαν, τον Jay-Z και άλλους. "Όταν όλα ξεκίνησαν και το show του Κάνιε Ουέστ, γεμάτο από προσφυγικό chic άρχισε ήταν υπέροχα" είπε, αναφερόμενη στο "ταλαιπωρημένο" styling του show (o Kάνιε Ουέστ έχει αναφερθεί στις κοινότητες των αστέγων ως έμπνευση του πολλάκις).

Το Twitter αλλά και κάθε άνθρωπος που φέρει σωφροσύνη κατάλαβε ότι μόλις είχε ειπωθεί κάτι προσβλητικό. "Προφανώς το προσφυγικό chic έχει αρχίσει να είναι τάση στο στιλ" σχολίασαν ειρωνικά οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων.

"Ζητώ συγγνώμη αν το σχόλιο μου ερμηνεύθηκε προσβλητικά. Η προσφυγική κρίση είναι υπαρκτή και δεν είχα καμία πρόθεση να υπομονεύσω τη σοβαρότητα της" είπε η διευθύντρια της Vogue.

To πρόβλημα της μόδας με τους πρόσφυγες

Το συμβάν δεν μπορεί παρά να μας υπενθυμίσει το editorial μόδας που τον περασμένο Οκτώβριο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων καθώς φυσικοποιούσε μια ανθρωπιστική κρίση με τρόπο απεχθή.

Ένα μοντέλο βγάζει selfie στο φράχτη της χώρας που εμποδίζει τις ροές των προσφύγων. Σε άλλη λήψη το μοντέλο φοράει hoodie, έτοιμη πρόσφυγας να κονταροχτυπηθεί με το σωστό styling.

Ο Ούγγρος φωτογράφος Norbert Baksa δεν μετάνιωσε για την κατακραυγή του editorial H Μετανάστης (Der Migrant).

“Συνήθως αρνούμαι να ασχοληθώ με πολιτικά ζητήματα, αλλά η δεδομένη κατάσταση επιδρά στην καθημερινότητα σχεδόν ολόκληρης της Ουγγαρίας. Ήλπιζα πως οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη και θα καταλάβουν ότι οι πληροφορίες που λαμβάνουν είναι μεροληπτικές και αντιφατικές” απάντησε στους επικριτές του.

Αισθητικοποιώντας την τραγωδία με κυνισμό, το είδος που επιδεικνύει η Ευρώπη, ο Banksa απέδειξε ότι η μόδα συχνά κάνει εγκλήματα. Η απάθεια και η φυσικοποίηση της προσφυγικής κρίσης ας θεωρείται ένα από αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ