ΜΟΔΑ

Το μπλουζάκι που μιλάει όλες τις γλώσσες του κόσμου

Το μπλουζάκι που μιλάει όλες τις γλώσσες του κόσμου
Iconspeak

Ένα ρούχο έχει σχεδιαστεί και βοηθάει στην επικοινωνία χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν δύο άνθρωποι την ίδια γλώσσα. Το καινοτόμο μπλουζάκι εμπνεύστηκε μια ομάδα νεαρών Σουηδών, που έχουν μια εταιρεία, το Iconspeak. «Η ιδέα ήρθε το 2013, όταν διασχίζαμε με τις μηχανές μας το Βιετνάμ, και μια από αυτές χάλασε», αναφέρει ο συνιδρυτής της εταιρίας Τζόρτζ Χορν (George Horn), στο CNN.

Ο Χορν, που είναι σύμβουλος επικοινωνίας, χρειάστηκε να επιδιορθώσει τη μοτοσυκλέτα και αναζητώντας βοήθεια, κατέληξε σε ένα μικρό χωριό, όπου κανείς δεν μιλούσε Αγγλικά ή Γαλλικά. Για να καταφέρουν να συνεννοηθούν, οι ταξιδιώτες χρησιμοποίησαν σύμβολα που είχαν γράψει σε ένα κομμάτι χαρτί ή σε κάρτες, κάτι που όπως αντιλήφθηκαν, δούλεψε.

Από εκείνη τη στιγμή τους ήρθε η ιδέα να δημιουργήσουν μια μαζική παραγωγή από t-shirt τα οποία θα έχουν πάνω τους αντίστοιχα σύμβολα επικοινωνίας. «Ήταν μια μεγάλη διαδικασία. Ξεκινήσαμε με μια τεράστια λίστα από πιθανά αντικείμενα, και εξετάσαμε αρκετά πρότυπα», αναφέρει ο Χορν.

Καθώς η ιδέα ήταν να υπάρχουν σύμβολα, που μπορεί να κατανοηθούν από όλους, δούλεψαν αρκετά πάνω σε αυτό.

Απέκλειισαν μάλιστα, τους θρησκευτικούς συμβολισμούς, για να μην υπάρχουν αντιδράσεις. «Έχω τεστάρει τα ρούχα γυρίζοντας της Ευρώπη και ο συνάδελφός μου Φλοριάν, αυτή τη στιγμή τα χρησιμοποιεί στη Λατινική Αμερική».

Οι μπλούζες είναι ήδη προς αγορά στο Διαδίκτυο στην τιμή των 33 δολαρίων. Περιέχουν εικονίδια που βοηθούν στη συνομιλία για τα ποδήλατα, τα τρένα, τα λεωφορεία, τα ξενοδοχεία, τις μπύρες, το φαγητό, τα νοσοκομεία, τα αεροπλάνα και το Wi-Fi.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να δείξει κάποιος το κατάλληλο σύμβολο, και μια συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει μεταξύ ανθρώπων που δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα.

The T-shirt that can speak in any language
By Barry Neild, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ