ΜΟΔΑ

Balenciaga: Μια επίδειξη μόδας αφιερωμένη στην Ουκρανία

Balenciaga: Μια επίδειξη μόδας αφιερωμένη στην Ουκρανία
Πριν από την έναρξη της επίδειξης είχαν τοποθετηθεί στις θέσεις των θεατών μπλε και κίτρινα T-shirts με τη σημαία της Ουκρανίας

Η επίδειξη της συλλογής Φθινόπωρο/Χειμώνας 2022 του οίκου μόδας Balenciaga άνοιξε με δήλωση του διευθυντή δημιουργικού Ντέμνα Γκβασάλια, η οποία αφορούσε τις επιθέσεις στην Ουκρανία και τη δική του προσωπική εμπειρία ως πρόσφυγα από τη χώρα καταγωγής του, τη Γεωργία.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τον πόνο του τραύματος του παρελθόντος που κουβαλάω μέσα μου από το 1993, όταν το ίδιο συνέβη στην πατρίδα μου και έγινα για πάντα πρόσφυγας», ανέφερε ο σχεδιαστής μόδας.

«Αυτή η επίδειξη δεν χρειάζεται εξηγήσεις, είναι αφιερωμένη στο θάρρος, στην αντίσταση και στη νίκη της αγάπης και της ειρήνης», σημείωσε.

Πριν από την έναρξη της επίδειξης είχαν τοποθετηθεί στις θέσεις των θεατών μπλε και κίτρινα T-shirts με τη σημαία της Ουκρανίας.

Η επίδειξη, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι, άρχισε με στίχους του διάσημου Ουκρανού ποιητή Ολεξάντρ Όλς. Η συλλογή παρουσιάστηκε μέσα σε έναν γιγάντιο θόλο και τα μοντέλα βάδισαν σε συνθήκες χιονοθύελλας.

https://www.instagram.com/p/CaxgHWSLKpH

Τα μαλλιά, τα ρούχα και ό,τι αξεσουάρ είχαν μαζί τους παρασύρονταν από την τεράστια δύναμη του ανέμου.

Η πρέσβειρα του οίκου, Κιμ Καρντάσιαν, εμφανίστηκε στην επίδειξη τυλιγμένη από πάνω μέχρι κάτω με κίτρινη κολλητική ταινία με το λογότυπο του οίκου και συγκέντρωσε πάνω της τα φλας των φωτογράφων.

Η Σάλμα Χάγιεκ και η Κιμ Καρντάσιαν στα χρώματα της Ουκρανίας (@Instagram)

«Εμείς ως brand πρέπει να κάνουμε κάτι… Δεν μπορούμε να πάρουμε τα όπλα και να πάμε να πολεμήσουμε εκεί, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις φωνές μας», δήλωσε ο Ντέμνα Γκβασάλια στο Reuters.

Ο σχεδιαστής είπε ότι έμεινε δύο χρόνια στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο στη Γεωργία, όπου ζει η οικογένειά του, προτού εγκατασταθεί στη Γερμανία. Η Γεωργία, πρώην δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης, βυθίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο μετά τη διάλυση της Ένωσης το 1991.

«Όταν περνάς από πόλεμο, δεν το ξεχνάς ποτέ αυτό» είπε ο σχεδιαστής.

Όπως είπε είχε σκεφτεί να ακυρώσει την επίδειξη, αμφισβητώντας τη χρησιμότητα της μόδας σε περιόδους πολέμου και αγωνίας. Η απάντηση για να προχωρήσει ήρθε όταν συνειδητοποίησε πόσοι άνθρωποι εξαρτώνται οικονομικά από τον Balenciaga καθώς και τις δικές του θυσίες στον πόλεμο.

Στη συλλογή περιλαμβάνονται δημιουργίες σήμα κατατεθέν του Balenciaga - μπότες κάλτσες, φορέματα με φλοράλ μοτίβα με ασορτί γάντια και νέες που θυμίζουν προστατευτική πανοπλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ