ΜΟΔΑ

Page Error 404: Πως το φετινό Met Gala έχασε την ευκαιρία να γράψει ιστορία στη μόδα

Page Error 404: Πως το φετινό Met Gala έχασε την ευκαιρία να γράψει ιστορία στη μόδα
REUTERS/Lucas Jackson

Τι είναι το Met Gala; Απλή ερώτηση, επιδέχεται απλής απάντησης. Είναι το φιλανθρωπικό γκαλά του Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης και γίνεται πάντα την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου.

Τι συνέβη φέτος στα Oscar του Κόκκινου Χαλιού; Ένα ψηφιακό χάλι, μια μικροβλάβη στον κόσμο του στιλ. Από τότε που η Anne Wintour ανέλαβε τα ηνία του event to 1999 χαρίζοντας θεματικές για να αναδεικνύουν οι διάσημοι τις ακριβές τουαλέτες τους η συνάντηση των πλούσιων και διάσημων έχει γίνει σημείο αναφοράς για την ποπ κουλτούρα του σήμερα. Kάποιες από αυτές, στο παρελθόν, ήταν γεμάτες από στιγμές εμβληματικές. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο φέτος.

Αν και τα λεφτά στα ταμεία του Costume Institute, του μοναδικού τμήματος του Metropolitan Museum of Art που χρηματοδοτείται μόνο του, ήρθαν, οι εντυπώσεις αιμορράγησαν. Με άλλοθι το φετινό θέμα του, Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology (Χέρι X Μηχανή: Η Μόδα στα Χρόνια της Τεχνολογίας) το Met Gala είδε άπειρους διάσημους να περπατάνε με θράσος το red carpet έχοντας καταβάλει 30.000 δολάρια για την πρόσκληση και τα υπόλοιπα 275.000 δολάρια που ήταν το κόστος των τραπεζιών στο λαμπερό soirée.

Η χορηγία της εκδήλωσης από την Apple δεν έσωσε τη συνεύρεση που ήταν ένα τεράστιο 404 error.

Aν και η ιδέα θα μπορούσε να δημιουργήσει συζητήσεις για το που πάει η μόδα στο μέλλον με όχημα της την τεχνολογία, οι εμφανίσεις περιορίστηκαν σε εντυπωσιασμούς χωρίς ουσία με την Τείλορ Σουίφτ να φοράει ένα φουτουριστικό (ως προς τι;) κομμάτι Louis Vuitton που την έκανε να μοιάζει με την μικρή σκύλα του Gossip Girl Jenny Humphrey, την Grimes να φοράει μια ασύμμετρη δημιουργία χωρίς λόγο, τον Idris Elba να αδιαφορεί πλήρως για το θέμα της βραδιάς φορώντας ένα tuxedο που δεν του “έστρωνε” φέρνοντας την τεχνολογία με ένα Apple Watch στο χέρι (έμπνευση αμοιβάδας) και τα μεταλιζέ υφάσματα έδιναν και έπαιρναν. Γιατί; Μα η τεχνολογία και η μόδα συναντώνται εκεί που λαμπυρίζει κάτι στο μάτι.

Ο Zayn Malik υποδύθηκε με το μεταλικό προσθετικό του χέρι έναν αποτυχημένο C-3PO ή RoboCop (η επιλογή δική σας), η σύντροφος του Gigi Hadid πλήρωσε 1.700 ευρώ για μανικιούρ επισημαίνοντας ότι το μέλλον στη μόδα είναι παράλογα ακριβό, η Κιμ Καρντάσιαν ντύθηκε σαν αλουμινόχαρτο -παλιά της συνήθεια- και ο σύζυγος της Κάνιε Ουέστ ήταν ένα cyborg με πανάκριβο μεν, κατασκισμένο δε jean και μπλε-φακούς-επαφής. Για τη Vogue αυτοί ήταν το πιο καλοντυμένο ζευγάρι της βραδιάς. Ότι;

Ευτυχώς η Κένταλ Τζένερ έσωσε την οικογένεια από απανωτά εγκλήματα μόδας με τουαλέτα Versace. H Nικόλ Κίντμαν δεν έκανε λάθος επιλέγοντας Alexander McQueen ενώ η Κλερ Ντέινς ήταν μια ευχάριστη έκπληξη με την ονειρική δημιουργία του Zac Posen.

https://www.instagram.com/p/p

Ένα φόρεμα από οργάντζα με οπτικές ίνες που την έκανε να λαμπυρίζει σαν πριγκίπισσα της Disney με 30 ενσωματωμένες μίνι δέσμες μπαταριών στην ύφανση του ενώ αν υπήρξε μια εμφάνιση που προσπάθησε να μείνει πιστή στη θεματική της βραδιάς αυτή ήταν της Καρολίνα Κούρκοβα.

Η τουαλέτα της, ονειρική όπως κάθε δημιουργία του οίκου Marchesa ήταν γεμάτη από λαμπιόνια που άλλαζαν χρώματα ανάλογα με τις αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα που προκάλεσε η εμφάνιση της. Αυτουργός ο υπερυπολογιστής IBM Watson που “επινόησε” χρωματική παλέτα συναισθημάτων.

Το ζευγάρι Kέιτι Πέρι και Ορλάντο Μπλουμ εμφανίστηκαν με τα αγαπημένα του retro ψηφιακά κατοικίδια, τα Tamagotchi, η Μαντόνα επιμένει ότι στο μέλλον η μόδα θα είναι απλά το ίδιο διάφανη όπως παλιότερα και η Lady Gaga θυμήθηκε τον παλιό, κακό εαυτό της.

Αυτή λοιπόν είναι η σχέση της μόδας με την τεχνολογία; Προφανώς ναι. Βαρετές απαστράπτουσες δημιουργίες που αδιαφόρησαν για τα υλικά και τις τεχνικές κατασκευής υφασμάτων –τουλάχιστον η Έμα Γουάτσον φόρεσε ένα φόρεμα Calvin Klein από ανακυκλώσιμα υλικά. Aυτό ήταν κάτι.

Γιατί το MET Gala έχασε την ευκαιρία που είχε να επιδείξει το μέλλον στη βιομηχανία της μόδας όπως το έχει αναδείξει η σχεδιάστρια Iris van Herpen ή η κολεκτίβα δημιουργών από τη Βρετανία The Unseen;

Γιατί το MET Gala είναι ένα event για ματαιόδοξους celebrities που θέλουν να ταΐσουν με αφορμές για αναρτήσεις τις κοινωνικές πλατφόρμες όπου ο ορισμός του στιλ χάνεται ανάμεσα σε hashtags και γυαλιστερές εμφανίσεις που τυφλώνουν την όποια καλή πρόθεση με θράσος. Μια βραδιά αφιερωμένη στο Delete; Προφανώς και ναι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ