ΜΟΔΑ

Πόσο κοστίζει ένα ζευγάρι κατεστραμμένα sneakers; Αν είναι Balenciaga, μερικές χιλιάδες ευρώ

Πόσο κοστίζει ένα ζευγάρι κατεστραμμένα sneakers; Αν είναι Balenciaga, μερικές χιλιάδες ευρώ

Για τη νέα σειρά sneakers του οίκου Balenciaga, η τιμή και η αξία ανεβαίνουν ως εξής: Κατεστραμμένα, πολύ κατεστραμμένα, κουρέλια.

Η σειρά ονομάζεται Paris και τη διαφημιστική καμπάνια, που βγήκε στον αέρα τη Δευτέρα 9 Μαΐου, φωτογράφισε ο Leopold Duchemin, που φρόντισε να αναδείξει την κατάντια των παπουτσιών σε όλο της το μεγαλείο.

Όταν άρχισαν να γίνονται viral οι φωτογραφίες, οι χρήστες στα social δεν φάνηκαν να συμφωνουν πολύ με τη σχέση ποιότητας-τιμής του νέου προϊόντος. Ακριβώς το αντίθετο. Κάποιοι γέλασαν, κάποιοι άλλοι θύμωσαν.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες, όμως, δεν λένε όλη την αλήθεια, η οποία είναι ακόμη καλύτερη: Στη σειρά Paris δεν είναι όλα τα παπούτσια σε αυτήν την κατάσταση. Τα περισσότερα είναι κανονικά sneakers, με μια «κανονική» τιμή, γύρω στα 500-600 δολάρια.

Το κανονικό παπούτσι της σειράς, που κοστίζει 500-600 δολάρια @Balenciaga

Τα εντελώς κουρέλια κυκλοφορούν σε περιορισμένη έκδοση, 100 ζευγάρια όλα κι όλα, κι όποιος θελήσει να τα αποκτήσει θα πρέπει να πληρώσει 1.850 δολάρια. Το ζευγάρι.

Ο οίκος έσπευσε να εξηγήσει ότι τα κατεστραμμένα παπούτσια «συμβολίζουν το γεγονός ότι η συγκεκριμένη σειρά προορίζεται για να φορεθεί για μια ζωή». Είναι προφανώς τα αντανακλαστικά του οίκου στις αυξανόμενες αντιδράσεις προς τη «γρήγορη μόδα» και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο οίκος προκαλεί παρόμοιες αντιδράσεις με τις δημιουργίες του: Το 2017 έβγαλε μια τσάντα, η οποία κόστιζε 2.145 δολάρια και έμοιαζε ύποπτα πολύ με την περίφημη Frakta του ΙΚΕΑ. Στα social έγινε πάρτι.

Από αριστερά προς τα δεξιά: 99 σεντς - 2,145 δολάρια.

Ο οίκος Balenciaga πάντως υποστηρίζει σθεναρά τα νέα του sneakers και τα περιγράφει ως «αναδιαμορφωμένα κλασικά σχέδια από παλαιωμένο πανί και ειδικά τελειώματα που δίνουν την όψη του μεταχειρισμένου».

Ο κόσμος της μόιδας, πάντως, δεν το είδε ακριβώς έτσι: Το SoleSavy, ένα site που ειδικεύεται στα αθλητικά παπούτσια αναρωτήθηκε το προφανές: «Πότε η μανία με τα ταλαιπωρημένα sneakers φτάνει στην απόλυτη υπερβολή;»

Κάποιοι, από την άλλη, επικροτούν την απόφαση του οίκου να φτιάξει και να προωθήσει παπούτσια «που κρατάνε για πάντα».

Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα, βέβαια, είναι αν μπορείς να βάλεις αυτά τα παπούτσια σε ένα μίτινγκ ας πούμε, και όλοι να σε αποδεχτούν επειδή είναι Balenciaga.

Κι αν δεν είναι, να σε αποδεχθούν εξίσου με τα ταλαιπωρημένα σου αθλητικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ