ΜΟΔΑ

Υψηλή ραπτική στη λάσπη: Η επίδειξη του οίκου Balenciaga και ο Κάνιε Ουέστ στην πασαρέλα-βούρκο

Υψηλή ραπτική στη λάσπη: Η επίδειξη του οίκου Balenciaga και ο Κάνιε Ουέστ στην πασαρέλα-βούρκο
Ο Κάνιε Ουέστ δείχνει να είναι στο στοιχείο του... youtube

Μέσα από λοφάκια λάσπης από τύρφη λάξευσε την πασαρέλα για το σόου της κολεξιόν SS23 του οίκου Balenciaga ο Ισπανός καλλιτέχνης Santiago Sierra. Την επίδειξη άνοιξε ο Κάνιε Ουέστ.

Σχεδιασμένο και δημιουργημένο από τον Sierra και το αρχιτεκτονικό γραφείο Sub, το σκηνικό ήταν μια μεγάλη λακκούβα λάσπης στο συνεδριακό κέντρο Parc des Expositions de Villepinte στα προάστια του Παρισιού.

«Το σκηνικά αυτού του σόου είναι μια μεταφορά του ότι ξεθάβουμε την αλήθεια και του ότι πατάμε γερά στη γη» είπε, σε ανακοίνωση ο Demna Gvasalia, διευθυντής δημιουργικού του οίκου μόδας. «Ας επιτρέψουμε να είναι ο καθένας όποιος θέλει και να κάνουμε έρωτα και όχι πόλεμο» πρόσθεσε.

Το 2005, ο Sierra είχε δημιουργήσει στο Kestnergesellschaft του Ανόβερου την εγκατάσταση «House of Mud», στην οποία γέμισαν με λάσπη και τύρφη δύο αίθουσες του μουσείου τέχνης.

Σε μεγάλο βαθμό όπως και η δουλειά του Demna στον Balenciaga, η εγκατάσταση ήταν σχόλιο για τα εργατικά δικαιώματα και σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας στη Γερμανία της δεκαετίας του 1930 που οδήγησε στη δημιουργία τεχνητής λίμνης στο Ανόβερο.

Στο σόου, καθώς τα μοντέλα βάδιζαν, άφηναν πατημασιές στη λάσπη για να ακολουθήσει ο επόμενος.

Στην επίδειξη έκανε το ντεμπούτο του ως μοντέλο ο ράπερ Κάνιε Ουέστ, ο οποίος στο παρελθόν είχε δημιουργήσει και τις δικές του σειρές ενδυμάτων. Ο Ουέστ είναι συχνός επισκέπτης των επιδείξεων μόδας και στενός φίλος πολλών σχεδιαστών, ανάμεσα στους οποίους και ο Demna Gvasalia.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ