ΜΟΔΑ

Η Seiko γιορτάζει 110 χρόνια ακρίβειας και αρτιότητας με το πολικό Prospex Save the Ocean

Η Seiko γιορτάζει 110 χρόνια ακρίβειας και αρτιότητας με το πολικό Prospex Save the Ocean

Μοιάζει οξύμωρος ο όρος «πολικό καταδυτικό ρολόι», όμως όταν μια εταιρεία όπως η Seiko, είναι ταγμένη στη μέτρηση του χρόνου ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, οφείλει να γιορτάσει τα γενέθλιά της με ένα ρολόι που επιχειρεί να συνδυάσει τα πάντα.

Το 2023 είναι η χρονιά που συμπληρώνονται 110 χρόνια από το πρώτο ρολόι χειρός της ιαπωνικής εταιρείας, μια πορεία που όχι μόνο ξεπερνά έναν αιώνα, αλλά στο μεσοδιάστημα είχε σταθμούς που καθόρισαν την ιστορία της υψηλής ωρολογοποιίας. Προκειμένου να τιμηθεί αυτή η πορεία, η Seiko θα παρουσιάσει μέσα στο 2023 μια σειρά από περιορισμένης έκδοσης ρολόγια, με πρώτο από όλα το Prospex Save the Ocean Limited Edition. Πρόκειται για ένα καταδυτικό ρολόι το οποίο επιχειρεί μια μικρή ανασκόπηση σε αυτή την πορεία ρίχνοντας μία ματιά στο μισό αυτής της διαδρομής.

Η έμπνευσή του Seiko Prospex Save the Ocean Limited Edition ήταν τα ταξίδια εξερεύνησης σε Αρκτική και Ανταρκτική στις δεκαετίες του ‘60 και το ‘70, εκεί όπου τα ρολόγια της Seiko δοκιμάστηκαν, πέτυχαν και κέρδισαν τον σεβασμό από την παγκόσμια κοινότητα. Εντελώς συμπτωματικά, εκείνη την εποχή κυκλοφόρησε και το εμβληματικό καταδυτικό της ρολόι, το Seiko 6105-8000 του 1968 με τη χαρακτηριστική κάσα με τις οβάλ καμπύλες και την κορώνα ενταγμένη στη σιλουέτα της στη θέση 4. Αυτή η επαναστατική αρχιτεκτονική που συνδυάζει την αισθητική με τη χρηστικότητα, καθόρισε το σχήμα πολλών καταδυτικών ρολογιών στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.

Το αυθεντικό Seiko του 1968 που αποτέλεσε έμπνευση για το Prospex Save the Ocean Limited Edition

Κάτω από τη νοσταλγική και γνώριμη σιλουέτα, βρίσκεται ένας σύγχρονος αυτόματος μηχανισμός υψηλής ακρίβειας Caliber 6R35, αυτονομίας 70 ωρών, ο οποίος «κρύβεται» πίσω από ένα μοναδικό καντράν, ειδικά σχεδιασμένο για την έκδοση αυτή. Με μία «υφή» που θυμίζει τους παγωμένους όγκους των δύο πόλων που εξερεύνησαν οι πρόγονοί του, το επετειακό Seiko Prospex Save the Ocean έχει ένα λευκό, πολικό καντράν με λευκό ανάγλυφο. Ανάμεσα στις πτυχές του, το χαρακτηριστικό Χ όλων των ρολογιών της οικογένειας Prospex της Seiko, γιατί μπορεί να είναι ένα εορταστικό ρολόι, αλλά δεν παύει να είναι και ένα επαγγελματικό καταδυτικό ρολόι με αντοχή βάθους που φτάνει τα 200 μέτρα.

Η ειδική επίστρωση σκλήρυνσης στην κάσα και το μπρασελέ εμποδίζει την φθορά, ενώ η αντιανακλαστική επίστρωση στην εσωτερική επιφάνεια του κρυστάλλου από ζαφείρι εξασφαλίζει απρόσκοπτη ανάγνωση της ώρας υπό οποιαδήποτε γωνία, που ενισχύεται από το Lumibrite στους δείκτες και τις 12 θέσεις ωρών. Τελική σφραγίδα, για τα μάτια του κατόχου μόνο, ο αύξων αριθμός της περιορισμένης παραγωγής στο πίσω μέρος της κάσας.

Η προσοχή στη λεπτομέρεια υπογραμμίζεται από το συνοδευτικό λουράκι που συνοδεύει κάθε ένα από τα συλλεκτικά Seiko Prospex Save the Ocean Limited Edition. Μαζί με το ατσάλινο μπρασελέ με την καταδυτική προέκταση, κάθε ένα από τα 5.000 ρολόγια που θα παραχθούν συνολικά, θα προσφέρεται και με ένα συνθετικό λουράκι φτιαγμένο από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. Η παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική πλέξης Seichu ενισχύει την αντοχή του, για να αντέχει ακόμα και κάτω από τις πιο ακραίες συνθήκες.

Με στόχο να έχουμε βιώσιμες θάλασσες και για τα επόμενα 110 χρόνια, η Seiko υποδέχεται το νέο μοντέλο στην σειρά Save the Ocean, μέσω της οποίας παρέχει οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια σε επιλεγμένες δράσεις προστασίας των θαλασσών.

Η διάθεσή του στην ελληνική αγορά θα γίνει στις αρχές του νέου έτους, μέσω του εξουσιοδοτημένου δικτύου καταστημάτων. Αναζητήστε το!

RIST Hellas: Αποκλειστικός αντιπρόσωπος SEIKO στην Ελλάδα & Εξουσιοδοτημένο Service Center, τηλ. 2310 511 413, www.rist.gr