ΜΟΔΑ

Μια αμφιλεγόμενη δημοπρασία: 196 εκατ. δολάρια για την ακριβότερη συλλογή κοσμημάτων

Μια αμφιλεγόμενη δημοπρασία: 196 εκατ. δολάρια για την ακριβότερη συλλογή κοσμημάτων
Η συλλογή κοσμημάτων της Αυστριακής δισεκατομμυριούχου Χάιντι Χόρτεν έσπασε το ρεκόρ δημοπρασίας που κατείχε εκείνη της ηθοποιού Ελίζαμπεθ Τέιλορ (Christie's)

Εκατοντάδες κοσμήματα που ανήκαν στην Αυστριακή δισεκατομμυριούχο Χάιντι Χόρτεν πουλήθηκαν σε δημοπρασία του οίκου Christie’s έναντι 196 εκατομμυρίων δολαρίων, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ για την ακριβότερη συλλογή κοσμημάτων, που ανήκε στη συλλογή της Ελίζαμπεθ Τέιλορ (116 εκατ. το 2011).

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε παρά τις αντιρρήσεις εβραϊκών οργανώσεων για την πηγή του πλούτου της Χόρτεν.

Η συλλέκτρια έργων τέχνης, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιούνιο αφήνοντας μια περιουσία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το Forbes, είχε κληρονομήσει 1 δισ. από τον πρώτο της σύζυγο, Χέλμουτ Χόρτεν, όταν εκείνος πέθανε το 1987.

Η Χάιντι Χόρτεν φορώντας το περιδέραιο «Briollete of India» (Christie's/The Heidi Horten Foundation)

Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, ο Γερμανός επιχειρηματίας είχε εξαγοράσει εβραϊκές επιχειρήσεις την περίοδο των διώξεων από τους Ναζί.

Η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει την αναβολή της δημοπρασίας μέχρι να ερευνηθεί σοβαρά η πηγή του πλούτου της Χόρτεν.

Ο οίκος δημοπρασιών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κάνει μια «σημαντική συνεισφορά» από τα έσοδα της δημοπρασίας του σε οργανισμούς που προωθούν την έρευνα και την εκπαίδευση σχετικά με το Ολοκαύτωμα, καθώς και σε μια σειρά φιλανθρωπικών σκοπών που στηρίζει το Ίδρυμα Χάιντι Χόρτεν.

Το «Briolette of India» του οίκου Harry Winston πουλήθηκε έναντι 7 εκατ. δολαρίων (Christie's)

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Four Seasons Hotel des Bergues της Γενεύης στην Ελβετία, ενώ συνεχίστηκε και online μέχρι σήμερα, 15 Μαΐου.

Αν και στο σύνολό της η δημοπρασία ξεπέρασε κάθε εκτίμηση εσόδων, κάποιες από τις μεγάλες «ατραξιόν» της απέδωσαν κάτω του αναμενόμενου. Το πιο πολύτιμο αντικείμενο, ένα δαχτυλίδι Cartier με διαμάντια και ρουμπίνια με ανώτατη εκτίμηση τα 20 εκατ. δολάρια, πωλήθηκε έναντι 13 εκατ. Ενώ το διαμαντένιο περιδέραιο «Briolette of India», του γνωστού οίκου κοσμημάτων Harry Winston, άλλαξε χέρια για 7 εκατ. δολάρια, επίσης κάτω από την τιμή εκτίμησης.

Δαχτυλίδι Bulgari με διαμάντια και σμαράγδια (Christie's)

Αντίθετα, ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι Bulgari πουλήθηκε δύο φορές πάνω από την αρχική εκτίμηση, στα 10,1 εκατ. δολάρια. Άλλα κοσμήματα που περιλαμβάνονταν στη δημοπρασία προέρχονταν από οίκους πολυτελείας όπως οι Tiffany και Van Cleef & Arpels.

Η Χόρτεν μυήθηκε στη γοητεία των όμορφων αντικειμένων από νεαρή ηλικία, καθώς ο πατέρας της ήταν χαράκτης. Η αγάπη της για το κόσμημα και την τέχνη έγινε πιο βαθιά μετά τον γάμο της, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. Απέκτησε μια σειρά από μοντέρνα και σύγχρονα έργα τέχνης, μερικά από τα οποία φιλοξενούνται στο μουσείο της. Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, «η συλλογή της Χάιντι Χόρτεν που ξεκίνησε με μοναδικά κομμάτια αγορασμένα στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, συνδυάζοντας κλασικά και μοντέρνα σχέδια από τους κορυφαίους οίκους κοσμημάτων του πλανήτη, είναι το όνειρο κάθε συλλέκτη».

Καρφίτσες και σκουλαρίκια από τους οίκους Van Cleef & Arpels και René Boivin (Christie's)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ