Έναν πολύ συγκεκριμένο Οκτώβρη, πριν από 26 χρόνια, ο Τζορτζ Μάικλ ενηλικιώθηκε. Καθιερώνοντας το όνομα του με έναν ύμνο προς την "Ελευθερία" (βλ. Freedom) ο Ελληνοκύπριος σε καταγωγή καλλιτέχνης πριν από δύο δεκαετίες και κάτι έγραψε ιστορία. Σε αυτό είχε βοήθεια περίπου συγκλονιστική.

Ο Μάικλ, σόλο καριερίστας με εμπειρία που είχε αποκτήσει ως μέλος των Wham τραγούδησε το Freedom και "μετουσιώθηκε" σε καλλονές. Τα supermodel της δεκαετίας των 90s, οι Christy Turlington, Cindy Crawford, Linda Evangelista και Naomi Campbell έκαναν lip-syncing τους στίχους με την κάμερα του Ντέιβιντ Φίντσερ να σκηνοθετεί τις καλλονές της μόδας.

Το styling είχε επιμεληθεί η Camilla Nickerson και το video clip θεωρείται, και είναι, ένα σημείο αναφοράς των ημερών που η βιομηχανία της μόδας δανειζόταν πολλά από αυτή της μόδας -και το ανάποδο.

Με τα συγκεκριμένα μοντέλα να είναι ήδη καθιερωμένα, έχοντας αποδείξει το ευπώλητο των αναλογιών τους, και τη δύναμη τους να μαγνητοσκοπείται με αισθησιασμό και υπόσχεση, το Freedom ήταν ένα πολύ καλό κομμάτι που το σκηνοθέτησε ένας πολύ καλός σκηνοθέτης έχοντας στη διάθεση του έναν πολύ καλό τραγουδοποιό και στο πλατό των γυρισμάτων του τα πιο ωραία κορίτσια του αιώνα.

Σήμερα, η Vogue, επαναφέρει τον μύθο αλλάζοντας τα πρόσωπα, την τοποθεσία, το φωτισμό. Τα πάντα.

Στη νέα εκδοχή του clip τα παλιά top model έχουν αντικατασταθεί με τα νέα top model -τις Adriana Lima, Joan Smalls, Αnna Ewers, Ιρίνα Σάικ, Tέιλορ Χιλ και άλλες-, το σκοτάδι έχει δώσει τη θέση του στον ήλιο και οι δρόμοι της Νέας Υόρκης είναι επενδυμένοι με τη νέα σοδειά των super κοριτσιών που η Vogue θέλει να εκθειάζει.

Εννοείται ότι στο video editorial της Vogue οι δημιουργίες των Marc Jacobs, Tom Ford, Alexander Wang, Rodarte και όποιου άλλου label διαφημίζεται στο περιοδικό είναι σε πρώτο πλάνο.

 

Τότε η "Ελευθερία" είχε να κάνει με τα κορίτσια (και αγόρια περίπου αξεσουάρ) και την υποσχεση. Τώρα έχει να κάνει με το ρούχο και την πώληση. Άλλοι καιροί, πιο επιθετικό το marketing.

Ο Τζορτζ Μάικλ δεν εμφανίζεται στο video, ωστόσο το εμβληματικό album που τον δικαίωσε Listen Without Prejudice επανακυκλοφορεί μέσα στον επόμενο μήνα. 26 χρόνια μετά η Ελευθερία εξακολουθεί να μοιάζει όμορφη και να περπατάει αγέρωχα, ελεύθερα, πάντα με στιλ.

Play

Διαβάστε επίσης