ΜΟΔΑ

H περίπτωση της 19χρονης ψεύτρας βασίλισσας του Instagram

H περίπτωση της 19χρονης ψεύτρας βασίλισσας του Instagram
Εssena O'Neill/ Instagram

Κάποιοι την λένε κάλπικη, άλλη ριζοσπαστική. Η έφηβη Essena O'Neill απέκτησε ακόμη περισσότερη αναγνωρισιμότητα στα κοινωνικά δίκτυα όταν αποφάσισε πριν λίγες μέρες να κάνει πανηγυρική έξοδο από το Instagram στο οποίο και είχε οικοδομήσει την online περσόνα της γιατί έπρεπε να ξεσκεπάσει το ψέμα. Ζούσε μια “σκηνοθετημένη τελειότητα για να τραβήξει την προσοχή” είπε.

“Εθίστηκα στο να αρέσω στους άλλους” πρόσθεσε, με τους άλλους να είναι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο followers στο Instagram και περισσότεροι από 250.000 συνδρομητές στο κανάλι της στο YouTube. Η όμορφη έφηβη άρχισε να ξεσκεπάζει με φωσκολικό τρόπο το δράμα της online ζωής της. Να ακυρώνει την αξία των συμβολαίων και εμπορικών συνεργιών που την πλήρωναν για διαφημιστικές αναρτήσεις, όλες άψογα σκηνοθετημένες, επιμελημένες, με φωτισμό, επιλεγμένες μετά από εξαντλητικές πόζες.

Να κατακρεουργεί σε video της το “ψεύτικο σύμπαν του Instagram”, να ομολογεί ότι ήταν δυστυχισμένη ακόμη και όταν υποδυόταν ότι τα είχε όλα, να αντικαθιστά το αθλητικό προφίλ της με εκείνο μιας καταπονημένης πρωταθλήτριας στο στίβο των εντυπώσεων και των likes και να καταλήξει στο ότι δεν ζούσε καμία αληθινή ζωή.

Ό,τι;

Η Εssena είχε χάσει τις αξίες της. “Ήμουν εθισμένη στο τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα, απλά επειδή τα σχόλιά τους ήταν εκεί, άμεσα, διαθέσιμα. Πίστευα ότι τα likes και οι followers μου καθόριζαν το πόσοι άνθρωποι με συμπαθούσαν” προσθέτει, πάντα με τόνο δραματικό. “Δεν το είχα συνειδητοποιήσει αλλά τα social media είχαν εξελιχθεί στην αποκλειστική μου ταυτότητα. Δεν ήξερα καν τι ήμουν έξω από αυτά” συνεχίζει.

Εγκαταλείποντας τα social media, χρησιμοποίησε τα social media για να ανακοινώσει σε όσους μέχρι τώρα τη συντρόφευαν στις online περιπέτειες της στα social media ότι ξεκινάει καμπάνια αποτοξίνωσης από τα social media ανακοινώνοντας στα social media το νέο της website. Το Let'sBeGameChangers θέλει να:

“Διαδώσει νέα μηνύματα για μια πιο συνειδητή ζωή, να πάρει αποστάσεις από την τεχνολογία, να ανοίξει διάλογο κατά της κουλτούρας που χτίζεται γύρω από την ψευδαίσθηση της διασημότητας, να προωθήσει τη χορτοφαγία, τη σωστή, βιολογική διατροφή, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την ισότητα των φύλων, τις αμφιλεγόμενες μορφές τέχνης”.Mε το site της η Essena καλεί τον κόσμο να απελευθερωθεί από τα likes και να επιστρέψει στην πραγματική ζωή σε μια σταυροφορία κατά των μέσων που την καθιέρωσαν.

“...Το στομάχι μέσα, η κατάλληλη πόζα, τα στήθη ανεβασμένα. Θέλω τα νέα κορίτσια να ξέρουν ότι δεν είναι η αληθινή, κανονική ζωή. Δεν είναι έμπνευση. Αυτή είναι σκηνοθετημένη τελειότητα με σκοπό να προσελκύσει την προσοχή. Δεν είναι η αλήθεια” γράφει η πρώην βασίλισσα του Instagram που τώρα θέλει να αλλάξει ρόλο και από θύτης να γίνει θύμα ενός κοινωνικού δικτύπου που κάποτε της έδινε μέχρι και 200 δολάρια την πόζα, τώρα όμως είναι για εκείνη παρελθόν.

Η αντίδραση

Η ιστορία της Essena O'Neill συνεχίζεται εκεί που είχε μείνει. Online μόνο που αυτή τη φορά θέλει να σε κάνει να αποτοξινωθείς από την τεχνολογία καθώς άλλοι bloggers και πρώην συνεργάτες της την κατηγορούν για ένα ψεύτικο δράμα ώστε να κερδίσει ακόμη περισσότερη προσοχή και ακόλουθους.

Ο καιρός θα δείξει τις αληθινές, εάν υπάρχει κάτι τέτοιο, προθέσεις. Στο Ιnstagram αυτή τη στιγμή άλλες Essena O'Neill κάνουν αναρτήσεις για το ψέμα που καλλιεργεί η πλατφόρμα και η 19χρονη Αυστραλή βασίλισσα των κοινωνικών δικτύων παρέμεινε αυτό που ήταν. Μια τάση, ένα #hashtag, αυτό που η ίδια ονομάτισε, ψευτιά. Στο twitter πάλι άλλοι επαγγελματίες της βιομηχανίας των κοινωνικών δικτύων την αποκαλούν μόνο ψεύτρα.

Essena O’Neill is wrong; Social Media isn't a lie.Social Media can be whatever the user desires it to be. Allowing...

Posted by Zack James on Monday, November 2, 2015


Τα social media δεν λένε ψέμματα, απλά τα δείχνουν, τα διαδίδουν, τα προωθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ