ΜΟΔΑ

Αξίζει να δώσεις 700 δολάρια για τη Ζιζέλ Μπούντχεν;

Gisele Taschen Editions

Πόσα χρήματα διαθέτεις για τη βιβλιοθήκη σου; Αυτό το ερώτημα αναδύθηκε λίγο καιρό πριν όταν ανακοινώθηκε ότι ο τόμος μονογραφία του πιο ακριβοπληρωμένου μοντέλου, της Gisele Bündchen από τις εκδόσεις Taschen θα κοστίζει 700 δολάρια.

Βέβαια, όπως αναφέρει η Vogue, το βιβλίο ξεπούλησε ήδη αλλά αυτό δεν απαντά στο ερώτημα: αξίζει να δώσεις τόσα χρήματα για ένα εξαιρετικά εκτυπωμένο, σε βαρύ, πολύτιμο χαρτί τόμο γεμάτο από την υπεροχή της Ζιζέλ Μπούντχεν;

Εν συντομία η απάντηση είναι ναι. Όχι για να εκτονώσεις την ηδονοβλεπτική σου μανία με εξαιρετικά φίνες προδιαγραφές, ούτε για να κοσμίσεις το τραπέζι του καθιστικού σου ή το γραφείο σου. Τα έσοδα από το συλλεκτικό τόμο θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και αυτό αρκεί.

Άλλωστε η υπεραξία του βιβλίου θα φανεί σε κάποια χρόνια από τώρα. Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα μπήκα σε γραφείο συναδέλφου, η θέα του εκλεκτική, εαν το Μανχάταν ήταν στην Αττική, εάν είχες μεγάλη φαντασία ή απλά εαν έβλεπες με λατρεία το Mad Men θα μπορούσες να σκεφτείς ότι ξαφνικά βρέθηκες μπροστά από μια τζαμαρία μεγάλων βλέψεων. Το μάτι μου όμως δεν έμεινε εκεί. Ένα αντίτυπο από το επίσης πολύ ακριβό και επίσης εξαιρετικά επιμελημένο στην έκδοση του βιβλίο που καθιέρωσε το σεξ σύμβολο που ονομάζουμε Madonna, το SEX, με το μεταλλικό του εξώφυλλο εκβίασε τις εντυπώσεις μου. Ήταν ένα υπέροχο σημείο των καιρών που δύο και πλέον δεκαετίες μετά (23 χρόνια πριν...) δεν έχει χάσει σπιθαμή από την αξία του.

Είναι επένδυση ή πόζα;

Εξαρτάται από τον ιδιοκτήτη και τις προθέσεις του. Ο Tom Tivnan, άνθρωπος που αναγιγνώσκει την αγορά του βιβλίου στη Βρετανία και είναι υπεύθυνος για την ιστοσελίδα Bookseller, συμφωνεί ότι η αγορά αυτών των πολύτιμων τόμων μόδας είναι ένα σύμβολο κύρους της εποχής αλλά είναι και ένα αντίδοτο στη δικτατορία της ψηφιακής πλατφόρμας. “Αυτές οι εκδόσεις κάνουν τα εκτυπωμένα βιβλία ακόμη πιο απίθανα” σχολίασε στη Guardian. “Τον καιρό που το copy-paste κυριαρχεί είναι μια πολυτέλεια να έχεις στα χέρια σου κάτι πρωτότυπο, συλλεκτικό” προσθέτει.

Η γυναίκα από τη Βραζιλία γιορτάζει λοιπόν με τον καλύτερο τρόπο την κυριαρχία της εδώ και 20 χρόνια στη βιομηχανία της μόδας. Η έκδοση περιλαμβάνει γνωστές αλλά και μέχρι τώρα ακυκλοφόρητες φωτογραφίες της, την προλογίζει ο πολύ λακωνικός συνήθως φωτογράφος Steven Meisel, και έχει αποσπάσματα από συνεντεύξεις που παραχώρησε το μοντέλο που ανανέωσε το σεξ στην πασαρέλα. Επιπλέον μια μεγάλων διαστάσεων φωτογραφία της υπογεγραμμένη απ' τον δημιουργό της, τον πολυβραβευμένο φωτογράφο Juergen Teller κάνει την έκδοση ακόμη πιο σημαντική.

Την κάνει συλλεκτική όπως και η γυναίκα την οποία oι εκδόσεις Taschen εκθέτουν για φιλανθρωπικό σκοπό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης