ΜΟΔΑ

Υπνική παράλυση: τι είναι η τρομακτική Μόρα που ταλαιπωρεί την Κένταλ Τζένερ

Υπνική παράλυση: τι είναι η τρομακτική Μόρα που ταλαιπωρεί την Κένταλ Τζένερ

Η αδελφή της Κιμ Καρντάσιαν, Κένταλ Τζένερ, μίλησε με ειλικρίνεια για την περίεργη, εφιαλτική πάθηση που την ταλαιπωρεί. Όπως παραδέχτηκε το 21χρονο μοντέλο η υπνοπαράλυση ή υπνική παράλυση ή αυτό που στην παράδοση αποκαλούν γριά Μόρα την έχει εξαντλήσει και την ταλαιπωρεί.

"Κοιμάμαι και στη συνέχεια στη μέση της νύχτας... βασικά ξυπνάει το μυαλό, αλλά το σώμα εξακολουθεί να κοιμάται. Ξυπνάω και δεν μπορώ να κουνήσω τίποτα" είπε. "Είναι το πιο τρομακτικό πράγμα στον κόσμο, έχω τρομάξει, γιατί το μόνο που θέλω είναι να κινηθώ, αλλά δεν μπορώ, ούτε να κινηθώ, αλλά ούτε να χαλαρώσω" πρόσθεσε.

Στην ίδια συζήτηση οι αδελφές Καρντάσιαν μίλησαν σαν το απίθανο δώρο που κάποιος άγνωστος έκανε στο Instamodel για τα 21α γενέθλια της.

"Βγήκαμε έξω και ήταν ένας τύπος με μία Rolls Royce, κι αναρωτηθήκαμε, ποιο είναι το δώρο; Ο τύπος ή η Rolls;" είπε η 32χρονη Κλοέ Καρντάσιαν και πρόσθεσε ότι "και τότε ο άντρας τις έβαλε τα κλειδιά του αυτοκινήτου στα χέρια της. Δεν ξέρουμε ποιος είναι αυτός ο τύπος, είναι κάποιος πρίγκιπας. Έμοιαζε με αστείο. Νομίζω ότι στα 21α μου γενέθλια είχα πάρει ως δώρο ένα δείπνο και μία τσάντα ή κάτι τέτοιο" πρόσθεσε.

Το αυτοκίνητο αυτό έρχεται να συμπληρώσει τη συλλογή από αυτοκίνητα της 21χρονης που περιλαμβάνει ένα Range Rover και μία Chevrolet, αξίας 100 χιλιάδων δολαρίων.

Τι είναι η υπνική παράλυση

Η υπνοπαράλυση ή υπνική παράλυση αναφέρεται στη λαϊκή παράδοση με δεκάδες εναλλακτικές ονομασίες, όπως Μόρα ή Μορμώ. Οι επιστήμονες περιγράφουν τέτοιου είδους περιστατικά ως επεισόδια της λεγόμενης υπνικής παράλυσης (sleep paralysis) αναφέρει το ONMED.

John Henry Fuseli The Nightmare

Ο Εφιάλτης (αγγλικά: The Nightmare) είναι πίνακας του Γιόχαν Χάινριχ Φίσλι και γνωστότερο έργο του. Κυκλοφόρησε ευρέως ως χαρακτικό αντίγραφο, ενώ χρησιμοποιήθηκε στις τέχνες και στην πολιτική γελοιογραφία. Λόγω της μεγάλης δημοφιλίας του, ο Φίσλι ζωγράφισε τουλάχιστον άλλα τρία αντίγραφα του ίδιου πίνακα. Ο πίνακας ερμηνεύτηκε κατά πολλούς τρόπους. Εικονίζει μια γυναίκα που κοιμάται, ενώ ταυτόχρονα συμβολίζει την έννοια του εφιαλτικού ύπνου. Στο στήθος της κάθεται ένας δαίμονας, ενώ το κεφάλι ενός αλόγου προβάλει μέσα από τις κουρτίνες.

Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο υπνική παράλυση περιγράφεται η πρόσκαιρη αδυναμία κίνησης ή ομιλίας τη στιγμή που το άτομο ξυπνά ή σπανιότερα όταν το άτομο περνά από την κατάσταση απόλυτης συνειδητότητας στο πρώτο στάδιο του ύπνου.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Υπηρεσία Υγείας (NHS), αν και το άτομο είναι ξύπνιο, το σώμα του παραλύει προσωρινά. Μετά το επεισόδιο, ανακτάται πλήρως η ικανότητα κίνησης και ομιλίας. Ένα επεισόδιο υπνικής παράλυσης μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά. Το επεισόδιο δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, ωστόσο καταπονεί το άτομο ψυχολογικά, καθώς προκαλεί έντονο στρες και φόβο.

Το επεισόδιο μπορεί να είναι μεμονωμένο ή να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές την εβδομάδα. Η υπνική παράλυση επηρεάζει άτομα κάθε ηλικίας, είναι όμως συχνότερη σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Πλήττει εξίσου συχνά άνδρες και γυναίκες.

Τι την προκαλεί

sleep paralysis

Η υπνική παράλυση εκδηλώνεται όταν ο μηχανισμός που ελέγχει τους μύες επιφέρει προσωρινά τη χαλάρωση ακόμη κι όταν το άτομο έχει πια ξυπνήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπνική παράλυση αποτελεί σύμπτωμα ναρκοληψίας. Η έλλειψη ύπνου και το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου φαίνεται επίσης να αυξάνουν τις πιθανότητες να εκδηλωθεί επεισόδιο υπνικής παράλυσης.

Πώς αντιμετωπίζεται

Τα επεισόδια υπνικής παράλυσης μπορούν να προληφθούν εάν το άτομο υιοθετήσει ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου (επαρκείς ώρες ύπνου και σταθερό πρόγραμμα ύπνου) και κοιμάται σε ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς στρεσογόνα εξωτερικά ερεθίσματα.

kendall gif

ΔΗΜΟΦΙΛΗ