ΜΟΔΑ

Σκάνδαλο για το Patek Philippe του Xαϊλέ Σελασιέ

Σκάνδαλο για το Patek Philippe του Xαϊλέ Σελασιέ
Wikipedia

Eπρόκειτο να είναι μια από τις πιο πολύτιμες δημοπρασίες μιας μηχανής του χρόνου από την ελβετική ωρολογοποιία Patek Philippe αλλά οι δικαστικές αρχές της Ελβετίας ανέστειλαν τη δημοπρασία. Το χρυσό ρολόι 18 καρατίων που ανήκε στον τελευταίο αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ είναι ένα σκάνδαλο;

Ο δικαστής προχώρησε στην απόφαση αναστολής τη Δευτέρα, μετά από τα ερωτηματικά που έθεσε η οικογένεια του Σελασιέ σχετικά με την προέλευση του ρολογιού. Υποστήριξαν ότι είναι ένα κλοπιμαίο από τα πολλά προσωπικά αντικείμενα του προγόνου τους που εξαφανίσθηκαν μετά την ανατροπή του.

Ο οίκος Christie’s επρόκειτο να δημοπρατήσει το ρολόι ζητώντας από $ 520.000 έως και $ 1 εκατομμύριο. Ήταν ένα δώρο στον Σελασιέ από το 1954. Αν και η δημοπρασία είχε προγραμματιστεί για την 9η Νοεμβρίου οι νομικοί εκπρόσωποι της βασιλικής οικογένειας με επικεφαλής τον πρίγκιπα Ermias S. Haile Selassie σταμάτησαν την διεξαγωγή της. Αν και ο οίκος δημοπρασιών υποστηρίζει ότι η απόκτηση του 18k Gold Perpetual Calendar Patek Philippe 2497 έγινε με διαφάνεια και με κάθε νόμιμη οδό, η οικογένεια του Σελασιέ το αμφισβητεί σύμφωνα με την ιστοσελίδα SwissInfo.

“Αυτή είναι μόνο η αρχή και δεν θα σταματήσoυμε μέχρι να φτάσουμε στην άκρη του νήματος” δήλωσε ο πρίγκιπας Ermias, εγγονός του αυτοκράτορα που πέθανε τον Αύγουστο του 1975. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, ο θάνατός του προήλθε από φυσικά αίτια, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις πως στραγγαλίστηκε με διαταγή της στρατιωτικής κυβέρνησης. Ο χρόνος ήδη περνά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ