ΜΟΔΑ

Ορκωμοσία Τραμπ: Να ντύσεις ή να μη ντύσεις τη Μελάνια;

Ορκωμοσία Τραμπ: Να ντύσεις ή να μη ντύσεις τη Μελάνια;

Ένα (σεξπιρικό) ερώτημα έχει διχάσει τους επαγγελματίες της βιομηχανίας μόδας από την πρώτη στιγμή της ανάδειξης της Μελάνια Τραμπ σε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή το σχίσμα εξακολουθεί να απασχολεί τα media. Ψηλή, αδύνατη και πρώην μοντέλο, η Μελάνια Τραμπ αντιμετωπίζει ένα νέο είδος "αστυνομίας της μόδας" καθώς μεγάλοι μόδιστροι είτε αρνούνται να αναλάβουν το ντύσιμό της εξαιτίας της πολιτικής του συζύγου της είτε επιθυμούν να την κάνουν μούσα τους.

Η Μελάνια Τραμπ που έχει φωτογραφηθεί για το GQ (τολμηρά) και για τη Vogue (ντυμένη νύφη) γνωρίζει πολύ καλά ότι η επιλογή του φορέματος για το βράδυ της Παρασκευής στο πάρτυ που θα ακολουθήσει την ορκωμοσία του συζύγου της θα είναι η πιο σημαντική ενδυματολική απόφαση της ζωής της.

Είναι δύσκολο να βρεις ένα υπέροχο φόρεμα γι αυτή την ορκωμοσία", δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στους New York Times. Έχει απόλυτο δίκιο.

Ιστορία ντυμένη με υφάσματα

Από το ροζ μεταξωτό φόρεμα της Μέιμι Άιζενχάουερ στη λευκή, σιφόν τουαλέτα με τον ένα ώμο έξω δια χειρός του 26χρονου Αμερικανοταϊβανού σχεδιαστή Jason Wu που φόρεσε η Μισέλ Ομπάμα το 2009, τα φορέματα που επιλέγουν οι Πρώτες Κυρίες στον χορό που ακολουθεί την ορκωμοσία του προέδρου εκτίθενται στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν.

Ο πήχυς για την Μελάνια έχει τοποθετηθεί πολύ ψηλά. Όχι μόνο επειδή είναι η μοναδική Πρώτη Κυρία που προέρχεται από τον κόσμο της μόδας, αλλά και επειδή διαδέχεται μία από τις πιο στυλάτες και αγαπημένες Πρώτες Κυρίες μέχρι σήμερα.

Η Μισέλ Ομπάμα "αποπλάνησε" τον κόσμο της μόδας με τους επιδέξιους συνδυασμούς της υψηλής ραπτικής και καθημερινής εμφάνισης, αναδεικνύοντας νεαρούς σχεδιαστές μόδας και μόδιστρους που προέρχονται από μειονότητες και καταφέρνοντας να εμφανίζεται απλή και την ίδια στιγμή ανεπιτήδευτα σικάτη.

Μελάνια όπως Τζάκι;

Παραμένει άγνωστο ποια οδό θα ακολουθήσει η Μελάνια. Στο παρελθόν η Σλοβένα Μελάνια Τραμπ είχε δηλώσει στους NYT ότι θα ήθελε να θυμίζει μία "παραδοσιακή" Πρώτη Κυρία σαν την Τζάκι Κένεντι, διάσημη για την διαχρονική φινέτσα της και την αγάπη της για τη γαλλική και την αμερικανική μόδα.

Βέβαια η Μελάνια Τραμπ δεν έχει τους πάντες με το μέρος της. Ένας πρωτόγνωρος αριθμός από μόδιστρους αρνούνται να την αναλάβουν εξαιτίας της εμπρηστικής στο λόγο της προεκλογικής εκστρατείας του συζύγου της.

Αυτή που ξεκίνησε τον άτυπο πόλεμο ενάντια στη Μελάνια Τραμπ είναι η Σοφί Τεαλέ, η γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας που έχει τιμήσει στο παρελθόν η Μισέλ Ομπάμα, που ανακοίνωσε ήδη από τον Νοέμβριο ότι δεν θέλει να ντύσει την επόμενη Πρώτη Κυρία σε ένδειξη δυσαρέσκειας για τις δηλώσεις του συζύγου της.

Η Τεαλέ, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, κάλεσε και άλλους σχεδιαστές να μην προσφέρουν δημιουργίες τους στην Μελάνια με ανοιχτή επιστολή της.

"Κατανοώ ότι δεν είναι συνετό να ανακατεύομαι με την πολιτική. Ωστόσο, για μια οικογενειακή επιχείρηση όπως η δική μας, τα αποτελέσματά μας δεν συνδέονται αποκλειστικά με το χρήμα" έγραψε.

Οι αντιδράσεις των υπόλοιπων σχεδιαστών μόδας ήταν παρορμητικές. "Προσωπικά θα προτιμούσα να καταναλώσω ενέργεια βοηθώντας εκείνους που θα πληγούν από τον Τραμπ και τους υποστηρικτές του", δήλωσε ο Μαρκ Τζέικομπς στο Women's Wear Daily, στο έντυπο αυτό που θεωρείται "Βίβλος της Μόδας".

Στον αντίποδα κορυφαίοι σχεδιαστές όπως η Καρολίνα Χερέρα, η Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ και ο Τόμι Χίλφιγκερ, δήλωσαν όλοι ότι θα ήταν τιμή τους να ντύσουν την Μελάνια.

Ο Χίλφιγκερ, ο οποίος διατηρεί γραφείο στον Ουρανοξύστη του Τραμπ, είπε στο Women's Wear Daily ότι ο καθένας θα ήταν "περήφανος" να ντύσει την νέα Πρώτη Κυρία και την κόρη του Τραμπ Ιβάνκα, η οποία επίσης αναμένεται να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην Ουάσινγκτον.

Η Μελάνια Τραμπ ξέρει το παιχνίδι των εντυπώσεων

Ωστόσο η Μελάνια Τραμπ έχει αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη από κανέναν σχεδιαστή να αναλάβει τις δημόσιες εμφανίσεις της καθώς η ίδια κάνει τις περισσότερες αγορές της ηλεκτρονικά και έτσι μπορεί να επιλέξει όποιο ρούχο της αρέσει χωρίς να ζητήσει την άδεια κανενός.

Όπως έκανε στο παρελθόν με το πολύ δημοφιλές, αξίας 1.100 δολαρίων Pussy Βow δημιουργία της Gucci ή όταν φόρεσε ένα μαύρο φόρεμα Dolce & Gabbana την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

2017 01 01T020038Z 196764508 RC132291CD20 RTRMADP 3 USA TRUMP

Reuters

Πολλές, πιο στωικές φωνές, υποστηρίζουν ότι το να αρνούνται οι μόδιστροι να ντύσουν την Μελάνια είναι σα να πέφτουν στο επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας.

"Ο ρόλος μας ως μελών της βιομηχανίας της μόδας είναι να προωθούμε την ομορφιά, την ποικιλομορφία και όχι τον αποκλεισμό", είπε η Φίρστενμπεργκ.

Πρώτη Κυρία made in America

Ποιο είναι όμως το στυλ της Μελάνια; Δεν εμφανίστηκε πολλές φορές στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και μετεκλογικά αλλά είναι γνωστό ότι προτιμά τα στενά, γυαλιστερά ρούχα που χαρακτηρίζουν μία πλούσια Νεοϋορκέζα. Τα ρούχα που αγοράζει είναι ακριβά και κυρίως ευρωπαϊκής προέλευσης, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση για μία γυναίκα γεννημένη στη Σλοβενία.

Στον γάμο της φόρεσε Κριστιάν Ντιορ, αλλά την προεκλογική περίοδο εμφανίστηκε με δημιουργία της νεοζηλανδικής καταγωγής Βρετανής Εμίλια Γουίκστεντ καθώς και με ένα φόρεμα αξίας 2.200 δολαρίων της Σέρβας Ροξάντα Ιλίντσιτς -μιας σχεδιάστριας ιδιαίτερα περιζήτητης στο Λονδίνο που φημίζεται για τα τολμηρά χρώματα, τα πολυτελή υφάσματα και τις καθαρές, κομψές γραμμές που ακολουθεί και έχει ντύσει πολλές, από την Τίλντα Σουίντον στις Lady Gaga, Κέιτ Μπλάνσετ και Μισέλ Ομπάμα.

melania vogue

Ωστόσο, την βραδιά των εκλογών η Μελάνια αγόρασε Αμερικανικά. Έλαμπε από υπερηφάνεια μέσα στην λευκή, ολόσωμη φόρμα με τον έναν ώμο του Ραλφ Λόρεν που είχε ράψει ειδικά για εκείνη.

Ήδη, η Μελάνια Τραμπ δέχεται πιέσεις να εγκαταλείψει τις ευρωπαϊκές προτιμήσεις της και, αν όχι, να τις εναλλάσσει με πιο φθηνές δημιουργίες ώστε να δείχνει πιο προσιτή, στη συνέχεια να γίνει το κορίτσι της αφίσας για την τεράστια βιομηχανία μόδας της χώρας.

Η εκλεγμένη Πρώτη Κυρία θα πρέπει να υποστηρίζει την αμερικανική μόδα όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της", είπε η σχεδιάστρια Vera Wang στο WWD.

Mε ισχυρό σύμμαχο στο πλευρό της, την επί σειρά ετών πρώην στέλεχος της Vogue που έχει αναλάβει την διοργάνωση της τελετής ορκωμοσίας Στέφανι Γουίνστον Γούλκοφ η Τραμπ θα κερδίσει τις εντυπώσες λένε πολλοί. "Μην υποτιμάτε την Μελάνια μόνο και μόνο επειδή είναι διακριτική και συνεσταλμένη", είπε η Γούλκοφ στην πολυτελή έκδοση lifestyle θεμάτων DuJour πριν από τις εκλογές. "Πάντα έλεγε ότι όταν και αν έρθει η ώρα θα ανεβάσει στροφές".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ