ΜΟΔΑ

Έρχονται αλλαγές για τη Burberry;

Έρχονται αλλαγές για τη Burberry;
REUTERS/Thomas Peter

Ο Βρετανικός οίκος μόδας αλλάζει; Καθώς οι πωλήσεις των ήδη υφιστάμενων καταστημάτων λιανικής του οίκου, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν αυξημένες κατά 3% στο υπό εξέταση τρίμηνο φήμες μιλάνε για αλλαγές στο τιμόνι της Burberry.

H ώθηση στα έσοδα δόθηκε από τις πωλήσεις στη Βρετανία του Brexit με τα καταστήματα λιανικής του οίκου να παρουσιάζουν αύξηση 40% στα έσοδα τους καθώς ξένοι πελάτες συνέρρευσαν στο Λονδίνο για αγορά πολυτελών ειδών σε τιμές ευκαιρίας λόγω του γεγονότος.

Επιπλέον υπήρξε βελτιωμένη εικόνα στη Γαλλία, την Κίνα, ακόμη και στο Χονγκ Κονγκ, ισχυροποιώντας περαιτέρω την αναδυόμενη ανάκαμψη σε αγαθά πολυτελείας, που οδήγησε στα ύψη την Compagnie Financiere Richemont SA την περασμένη εβδομάδα.

Η αύξηση των πωλήσεων από τα καταστήματα του οίκου Βurberry οφείλεται στην πτώση της στερλίνας και όλα αυτά καθώς ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Μάρκο Γκομπέτι, “καταφθάνει”.

Ο Γκομπέτι θα είναι εκτελεστικός πρόεδρος Ασίας-Ειρηνικού και Μέσης Ανατολής, προτού αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου τον Ιούλιο. Επιφορτισμένος με την ενίσχυση του κύκλου εργασιών λιανικής του οίκου Burberry και τη συνεχιζόμενη περικοπή του αυξημένου κόστους βάσης το στέλεχος θα φέρει διοικητικές αλλαγές ωστόσο, όπως σχολιάζει το Bloomberg, εκείνο που χρειάζεται ο οίκος είναι ανανέωση στα ενδύματα και τις τσάντες, που φαίνονται κοινότοπα.

Όλα αυτά όσο ο Κρίστοφερ Μπέιλι επιμένει να διατηρεί “με νύχια και με δόντια” τη θέση επικεφαλής δημιουργικού του ομίλου.

Αλλαγές ή φήμες;

2017 01 18T105459Z 1344527565 RC153ED3BF10 RTRMADP 3 BURBERRY GROUP OUTLOOK

Όπως σημειώνουν οι Financial Times το μεγαλύτερο ερώτημα σχετικά με το μέλλον του ομίλου Burberry είναι αν θα γίνει στόχος εξαγοράς -ξανά. Η εταιρία έχει απορρίψει αρκετές προσεγγίσεις από τον αντίπαλο όμιλο Coach Inc. των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα, αλλά το label παραμένει ένα από τα ελάχιστα στην αγορά πολυτελείας που είναι απαλλαγμένο από τις αγκυλώσεις που προκαλεί η ύπαρξη μιας οικογένειας ως βασικού μετόχου.

Η Burberry aναμένεται να κλείσει το οικονομικό έτος τον Μάρτιο με καθαρές ταμειακές ροές ύψους περίπου 665 εκατ. βρετανικών λιρών (819 εκατομμύρια δολ). Οι μετοχές του ομίλου σημείωσαν άνοδο κατά 25% το 2016, πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του αντίστοιχου οίκου ειδών πολυτελείας, που δεν ξεπέρασε το 7% (Bloomberg Intelligence).

Ο οίκος είναι ήδη διπλά ευνοημένος από την πτώση της στερλίνας, με πολλές από τις πωλήσεις να γίνονται στο εξωτερικό και ξένους πελάτες να συρρέουν στο Λονδίνο για αγορά πολυτελών ειδών σε τιμές ευκαιρίας λόγω Brexit.

Τα ετήσια προ φόρων κέρδη θα διαμορφωθούν σε 115 εκατ. στερλίνες ωστόσο, ακόμη και έτσι, η μετοχή διαπραγματεύεται σε αναλογία τιμής προς κέρδη (price-to-earnings) αντίστοιχη με εκείνη της αντίστοιχης εταιρίας, που παρουσιάζει μικρότερη αύξηση κερδών. "Τα παχυλά premiums φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν" σχολιάζει το δημοσίευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ