ΜΟΔΑ

«Αίμα» στον οίκο Ralph Lauren: εκτός ο CEO μετά από 14 μήνες

«Αίμα» στον οίκο Ralph Lauren: εκτός ο CEO μετά από 14 μήνες

Ήταν μία σύντομη και μάλλον όχι ιδιαίτερα ευχάριστη ιστορία -όσο κράτησε. Ο όμιλος Ralph Lauren ανακοίνωσε ότι ο Στέφαν Λάρσον, ο σούπερ σταρ διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2015 με στόχο να αναβιώσει το διάσημο brand θα αποχωρήσει από την εταιρεία τον Μάιο λόγω αγεφύρωτων διαφορών με τον ιδρυτή, σχεδιαστή μόδα και πρόεδρο, Ραλφ Λόρεν για τη στρατηγική ανάκαμψης της.

Θα ήταν συγκρατημένη η εκτίμηση ότι η εξέλιξη δεν αποτελεί καλό οιωνό για την επωνυμία που ιδρύθηκε πριν από 50 χρόνια, αναφέρει η αρθρογράφος του Bloomberg, Shelly Banjo.

Η είσοδος του Στέφαν Λάρσον είχε αναζωογονήσει την εταιρεία τον περασμένο χρόνο, καθώς κινήθηκε γρήγορα, προχώρησε σε απολύσεις προσωπικού, έκλεισε καταστήματα, βελτίωσε την ποιότητα και αναδιαμόρφωσε τον οίκο μόδας σε σύγχρονη, ταχέως εξελισσόμενη εταιρεία που ικανοποιούσε καλύτερα τις ανάγκες των σημερινών καταναλωτών. Όχι πια.

Υπό την ηγεσία του Λάρσον, ο οίκος Ralph Lauren ανέπτυξε ένα έξυπνο σχέδιο ανάκαμψης και το εφάρμοσε καλά εναντίον του, εκτιμά η αρθρογράφος.

Οι πωλήσεις των καταστημάτων Ralph Lauren κατέγραφαν πτώση για σχεδόν δύο χρόνια, αλλά σημάδια αντιστροφής εμφανίστηκαν το τελευταίο τρίμηνο. Την περασμένη Πέμπτη, όταν ανακοινώθηκε η αποχώρηση του Λάρσον η μετοχή του ομίλου υποχώρησε πάνω από 11%, εν μέρει επειδή οι επενδυτές αισθάνθηκαν ότι παραπλανήθηκαν από τον ιδρυτή, Ραλφ Λόρεν ο οποίος τους είχε πείσει τον Ιούνιο ότι ήταν έτοιμος να παραδώσει τα ηνία στον Λάρσον. Η μετοχή είχε ήδη καταγράψει πτώση 22% το τελευταίο 12μηνο.

Και οι δύο αναγνωρίζουμε την ανάγκη να εξέλιξης. Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για το πώς θα εξελίξουμε το δημιουργικό και το καταναλωτικό κομμάτι της επιχείρησης" δήλωσε ο Λόρεν. Η επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών Τζέιν Νίλσεν θα κατευθύνει τις προσπάθειες ανάκαμψης της εταιρείας και παράλληλα θα αναζητήσει ένα νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Οι επενδυτές, και πολλά νέα στελέχη, πήγαν στον Ralph Lauren, λόγω του ιστορικού του Λάρσον στην επιτυχή διαχείριση επιχειρήσεων.

Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι γεμάτος παραδείγματα από ιδρυτές εταιρειών που απλά δεν ήταν έτοιμοι να παραδώσουν το "τιμόνι". Ο διευθύνων σύμβουλος των Starbucks, Χάουαρντ Σουλτς είπε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα αποχωρούσε για δεύτερη φορά στην ιστορία της εταιρείας.

Παραδέχθηκε μάλιστα ότι την πρώτη φορά που προσπάθησε να αναθέσει σε άλλον τον έλεγχο, δεν ήταν "συναισθηματικά προετοιμασμένος" να το πράξει.

Η εξήγηση που δόθηκε από τον όμιλο Ralph Lauren, ότι ο ιδρυτής του δεν μπορούσε να συμφωνήσει με τον διάδοχό του, εγείρει αμφιβολίες για το αν ο ίδιος θα παραιτηθεί ποτέ και θα αφήσει κάποιον άλλο να διευθύνει την επιχείρηση. Αυτό αφορά και τη συναισθηματική πλευρά της επιχείρησης, όπως τον σχεδιασμό και το ύφος, που καθορίζουν πραγματικά το DNA της μάρκας.

Stefan Larsson

Φυσικά, τα πράγματα πήγαν καλά για τους επενδυτές των Starbucks, όταν ο Σουλτς επέστρεψε και εκτίναξε την αλυσίδα καφέ σε σημαντική αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας. Η διαφορά είναι ότι ο Σουλτς αποχώρησε, ενώ η εταιρεία ήταν ισχυρή και την είδε να παραπαίει την περίοδο της απουσίας του.

Αντίθετα, ο Ραλφ Λόρεν ήταν στο τιμόνι όταν η εταιρεία είχε δυσκολίες και επέβλεψε την υποβάθμιση του ιστορικού εμπορικού σήματος μέσω αχαλίνωτων εκπτώσεων, πωλήσεων σε εκπτωτικές αλυσίδες καταστημάτων, όπως τα T.J. Maxx και πολλών επενδύσεων στην επέκταση των καταστημάτων του οίκου.

Όμως, ο Ralph Lauren ήταν ανέκαθεν μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας εμπορικού σήματος της Αμερικής. Και οι επενδυτές μπορεί τελικά να διαπιστώσουν ότι ο Λάρσον αφύπνισε τον Λόρεν για τις αλλαγές που απαιτούνται για να σώσει την εταιρεία του. Το θέμα είναι, σημειώνει, η αρθρογράφος, αν αξίζει να μείνει κάποιος για να το διαπιστώσει.

RAPLH

ΔΗΜΟΦΙΛΗ