ΜΟΔΑ

Στα άδυτα των εργαστηρίων κοσμημάτων, του οίκου “Zolotas”

Στα άδυτα των εργαστηρίων κοσμημάτων, του οίκου “Zolotas”
CNN Greece

Το κόσμημα είναι η συνάντηση της ύλης και του χρόνου θα σας πει κάποιος χρυσοχόος. Με ιστορία 120 ετών, ο οίκος “Zolotas” κάνει πράξη αυτή τη συνάντηση και σήμερα είναι ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα brand διεθνώς με τις δημιουργίες του να κοσμούν μεγάλα ονόματα του διεθνούς τζετ σετ.

Όλα ξεκίνησαν το 1895, όταν ο μόλις 21 ετών τότε Ευθύμιος Ζολώτας έβαλε τα θεμέλια γι αυτό που επρόκειτο να γίνει ο ιστορικότερος και πιο διάσημος ελληνικός οίκος κοσμηματοποιίας.

Ο Γιώργος Παπαλέξης, διευθύνων σύμβουλος και καλλιτεχνικός διευθυντής το Οίκου Ζολώτα άνοιξε τις πόρτες του εργαστηρίου στο CNN Greece και μας αποκάλυψε τα μυστικά των πιο διάσημων ελληνικών κοσμημάτων.

Όπως μας είπε ο κ. Παπαλέξης, ο οίκος “Zolotas” απέκτησε την διεθνή αναγνώρισή του και την τεράστια φήμη του χάρη στην ιδέα που είχε ο Ξενοφών Ζολώτας, γιος του ιδρυτή της εταιρίας, να αντλήσει έμπνευση για τις δημιουργίες του οίκου, από την Αρχαία Ελλάδα.

Ο Ξενοφών Ζολώτας, που οι περισσότεροι τον γνωρίζουμε ως διακεκριμένο οικονομολόγο, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και πρωθυπουργό της Οικουμενικής κυβέρνησης το 1989, κληρονόμησε το πάθος για την κοσμηματοποιία από τον πατέρα του και ενέταξε στο προφίλ του οίκου όχι μόνο αρχαιοελληνικά σχέδια, αλλά και τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα, τις οποίες αντέγραψαν και εξέλιξαν οι τεχνίτες του οίκου.

Ο σχεδιασμός των κοσμημάτων του οίκου σήμερα γίνεται στο χέρι και στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και αφού επιλεγούν τα μέταλλα και οι πολύτιμοι λίθοι που θα κοσμήσουν τις δημιουργίες, οι τεχνίτες ξεκινούν την κατασκευή εφαρμόζοντας όλες τις σύγχρονες τεχνικές αλλά και τρεις βασικές αρχαίες μεθόδους. Τη σφυρηλάτηση για να δοθεί στο κόσμημα η κυματιστή μορφή, την τεχνική της κοκκίδωσης κατά την οποία μικρά σφαιρίδια χρυσού συγκολλούνται πάνω σε επιφάνειες μετάλλων αποδίδοντας περίτεχνα μοτίβα σχεδίων, και η τεχνική της συρματερής, όπου λεπτά σύρματα από χρυσό ή ασήμι δουλεύονται στο χέρι και «πλέκονται» μεταξύ τους δίνοντας την όψη κεντήματος και προσδίδοντας μεγαλύτερο όγκο στο κόσμημα. Και οι τρεις μέθοδοι εφαρμόζονται αποκλειστικά με το χέρι και αποτελούν σήμα κατατεθέν για τον οίκο.

Στο πέρασμα των χρόνων, τα κοσμήματα του οίκου “Zolotas” φορέθηκαν από την ελίτ του διεθνούς τζετ σετ όπως οι Αριστοτέλης Ωνάσης, το ζεύγος Κέννεντυ, η Ρόμυ Σνάιντερ, η Ελίζαμπεθ Τέυλορ, η Μαρία Κάλλας,η Κατρίν Ντενέβ και άλλοι πολλοί ενώ από τα ατελιέ του οίκου πέρασαν διάσημοι σχεδιαστές όπως η Παλόμα Πικάσο και ο Ρόναλντ Μακ Νάμερ και πιό πρόσφατα το στιλ του οίκου εμπλουτίστηκε με τις ιδέες της γλύπτριας Νιζά Σεβεμάν.

Σήμερα ο οίκος “Zolotas” συνεχίζει με επιτυχία την παράδοση υπό την καθοδήγηση του κ. Γιώργου Παπαλέξη ενώ άνοιξε και πάλι το κατάστημα του οίκου στο Παρίσι και στόχος είναι να επεκταθεί και σε άλλες μητροπόλεις του εξωτερικού στα επόμενα χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ