ΜΟΔΑ

Μπερνάρ Αρνό: Με €12.1 δισ. ο κροίσος της Louis Vuitton αλλάζει τη μόδα

Μπερνάρ Αρνό: Με €12.1 δισ. ο κροίσος της Louis Vuitton αλλάζει τη μόδα
REUTERS/Stephane Mahe

Πρόκειται για ένα deal σπάνιας πολυτέλειας και θα αλλάξει τη δυναμική στην αγορά του στιλ. Όπως ανακοινώθηκε ο αυτοκράτορας της haute couture (ανάμεσα σε άλλα), ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μπερνάρ Αρνό και ο όμιλος επιχειρήσεων LVMH εξαγοράζουν τον οίκο Christian Dior αντί 12.1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από σήμερα ο έλεγχος του οίκου Christian Dior περνάει στον όμιλο του Αρνό με μία κίνηση ματ στην παγκόσμια μόδα.

Η οικογενειακή επιχείρηση του Αρνό ανακοίνωσε ότι στόχος της συμφωνίας είναι επίσης να ενισχυθούν οι δραστηριότητες ενδυμάτων και δερμάτινων ειδών. Θα προσφέρει 172 ευρώ σε μετρητά και 0,192 μετοχές στην Hermes, στην οποία ο Αρνό έχει ήδη ποσοστό, για να αγοράσει κάθε εναπομείνασα μετοχή της Christian Dior που δεν κατέχει ήδη.

Στο πλαίσιο μιας σειράς περίπλοκων συμφωνιών, η LVMH θα εξαγοράσει επίσης την Christian Dior Couture από την εταιρία συμμετοχών Christian Dior έναντι 6,5 δισεκ. ευρώ.

Η οικογένεια Αρνό ελέγχει το 74% της Christian Dior και κατέχει ποσοστό 47% στην LVMH.

2017 04 25T101428Z 1742365102 RC19CBED8FA0 RTRMADP 3 LVMH DIOR

O γιος του Μπερνάρ Αρνό, Αντουάν, μετά τη συμφωνία (REUTERS/Stephane Mahe).

Η κίνηση αυτή θα συνενώσει τον οίκο μόδας, που εδώ και 70 χρόνια έχει ντύσει σταρ από την Γκρέις Κέλι και την Ελίζαμπεθ Τέιλορ έως την Τζένιφερ Λόρενς και την Νάταλι Πόρτμαν, με τις δραστηριότητες της Christian Dior στα αρώματα και τα καλλυντικά που ήδη ανήκουν στην LVMH.

"Οι συναλλαγές αυτές θα επιτρέψουν την απλοποίηση των δομών, κάτι που ζητά εδώ και καιρό η αγορά, και την ενίσχυση των μονάδων Ενδυμάτων και Δερμάτινων Ειδών της LVMH, χάρη στην απόκτηση της Christian Dior Couture, ενός εκ των πιο εμβληματικών εμπορικών σημάτων παγκοσμίως" ανέφερε ο Μπερνάρ Αρνό σε ανακοίνωση.

Η αρχική προσφορά για την Christian Dior – σε μετρητά και μετοχές της Hermes – θα ακολουθηθεί από μια δεύτερη προσφορά, αποτιμώντας κάθε μετοχή της Dior στα 260 ευρώ – αντιστοιχώντας σε υπερτίμημα 14,7% συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Dior στις 24 Απριλίου στα 226,85 ευρώ.

Η LVMH πρόσθεσε σε ανακοίνωση ότι η συνολική συμφωνία θα ενισχύσει τα κέρδη ανά μετοχή εντός του πρώτου 12μήνου από την ολοκλήρωσή της, με την συναλλαγή να αναμένεται να κλείσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Η μετοχή της LVMH σημείωσε νωρίτερα άνοδο 3% στο ιστορικό υψηλό των 223 ευρώ, καθώς επενδυτές και αναλυτές αντέδρασαν θετικά στις συμφωνίες. Η μετοχή της Dior σημείωσε άλμα 13% σε νέο ιστορικό υψηλό των 256 ευρώ.

Ο Λύκος της πολυτέλειας βρυχάται

2017 04 25T105657Z 498880056 RC1B24B9FBF0 RTRMADP 3 LVMH DIOR

Ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE είναι ο μοναδικός μη Αμερικανός ανάμεσα σε αυτούς με τις πέντε καλύτερες επιδόσεις σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg για το 2016.

Ο Αρνό κατάφερε να αυξήσει την περιουσία του κατά 7,1 δισεκ. δολάρια στα 38,9 δισεκ. δολάρια.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg οι πλουσιότεροι άνθρωποι κλείνουν το έτος έχοντας 237 δισεκ. δολάρια περισσότερα σε σχέση με την αρχή του 2016.

Τα περισσότερα κέρδη είχε ο Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος αύξησε την περιουσία του κατά 11,8 δισεκ. δολάρια φέτος. Ο Αμερικανός επενδυτής ανέκτησε τη θέση του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο δύο ημέρες μετά το ράλι που πυροδότησε η νίκη του Τραμπ και που αύξησε την περιουσία του Μπάφετ κατά 19% σε 74,1 δισ. δολάρια για το σύνολο του έτους.

Στη λίστα με τη μεγαλύτερη αύξηση της προσωπικής περιουσίας οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με 91,5 δισεκ. δολάρια, και ο μεγιστάνας του πετρελαίου Χάρολντ Χαμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ