ΜΟΔΑ

Aκτιβισμός στο Met Gala: H μία εμφάνιση που ενθουσίασε τους ΝΥΤ (vid)

Aκτιβισμός στο Met Gala: H μία εμφάνιση που ενθουσίασε τους ΝΥΤ (vid)

"Προσβολή!". Έτσι τα μέλη του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά των celebrity νέας κοπής μετά τις αναρτήσεις τους από τις τουαλέτες του Μουσείου όπου έκαναν όλες τις κραιπάλες που είχαν απαγορευθεί από τον φορέα πολιτισμού των ΗΠΑ.

Καθώς όμως η Κάιλι Τζένερ εξόργιζε πολλούς, τη στιγμή που η Rihanna μονοπώλησε τα φλας με τη φλοράρ τουαλέτα Comme des Garçons ένας επιχειρηματίας έκανε τη διαφορά.

Ο Τζόι Τζέμπια, συνιδρυτής και επικεφαλής της υπηρεσίας Airbnb, περπάτησε στο κόκκινο χαλί με τη Γεονμί Παρκ, πρόσφυγα από τη Βόρεια Κορέα και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των προσφύγων και αυτό ήταν το ζευγάρι που έκανε την έγκριτη New York Times να τους δικαιώσει με το δημοσίευμα "Ακτιβισμός στο Met Gala".

"Οι πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν μέρος της συζήτησής μας για την ποπ κουλτούρα" δήλωσε η Παρκ, η οποία γεννήθηκε στην πόλη Hyesan της Βόρειας Κορέας το 1993 και εγκατέλειψε τη χώρα με την οικογένειά της, όταν ήταν 13 ετών. Τώρα που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η Παρκ, 23 ετών, δήλωσε ότι "θέλησε κάπως να συνδέσει τα ζητήματα αυτά" χρησιμοποιώντας τη μόδα.

Όταν λοιπόν ο Τζόι Τζέμπια, ο οποίος έχει προωθήσει προγράμματα κοινωνικής καινοτομίας της Airbnb όπως το Πρόγραμμα Αντιμετώπισης Καταστροφών, το οποίο παρέχει προσωρινή στέγαση σε εκτοπισμένους και διασώστες κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστατικών, την προσκάλεσε να παρευρεθεί στο ετήσιο φιλανθρωπικό γκαλά για το Ινστιτούτο Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Και οι δύο είδαν τη βραδιά της περασμένης Δευτέρας ευκαιρία να προωθήσουν τους σκοπούς τους. Ο Τζόι Τζέμπια ντυμένος με μπλέιζερ Balenciaga και παντελόνι Haider Ackermann και η Παρκ με τουαλέτα της συλλογής άνοιξη 2017 του Alexis Mabille. Κανένας από τους δύο δεν είχε παρευρεθεί ξανά σε Met Gala.

Η Παρκ, η οποία δεν είχε δει ποτέ στη ζωή της περιοδικό μόδας στη Βόρεια Κορέα και στην οποία "επιβαλλόταν τι μπορούσε και τι δεν μπορούσε να φορέσει από την κυβέρνηση" χαρακτήρισε την εμπειρία "δύσκολη να την κατανοήσει".

Η Παρκ, η οποία είναι γνωστή για την ακτιβιστική της δράση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει πάρει μέρος ως ομιλήτρια σε διεθνή φόρουμ, στο TEDx, στο Φόρουμ Ελευθερίας του Όσλο και στην Παγκόσμια Διάσκεψη One Young δήλωσε ότι ελπίζει η παρουσία της στο γκαλά να αποτελέσει μία δήλωση και "να φέρει και άλλα ζητήματα προς συζήτηση" σε μία από τις πιο σημαντικές βραδιές της μόδας.

Οι δυο τους απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό το συνηθισμένο πρωτόκολλο της βραδιάς και ανακοίνωσαν την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά δήλωσαν ότι αξιοποίησαν το δείπνο για να μιλήσουν με άλλους συνδαιτυμόνες για το θέμα των εκτοπισμένων.

Μεταξύ αυτών ήταν οι Γουέντι Ντεγκ, πρώην σύζυγος του μεγιστάνα των ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοχ, Μαρίσα Μάγιερ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Yahoo, η επιχειρηματίας Αν Βοσίκι, η Κέλι Σλέιτερ επαγγελματίας σέρφερ, ο Τζόσουα Κούσνερ, επενδυτής, αδερφός του συζύγου της Ιβάνκα Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Τζέμπια που "αγαπά τη μόδα, την ομορφιά, το ντιζάιν και τον πολιτισμό πάνω από όλα" η ιδέα ήταν "να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για ένα σκοπό με νόημα. Και κανείς δεν παραπονέθηκε" τόνισε.

JOE GEBBIA

"Δεν θα ερχόμουν στο πρώτο μου Met Gala με οποιονδήποτε άλλο τρόπο" δήλωσε ο Τζέμπια. «Ούτε θα μπορούσα να βρω έναν καλύτερο τρόπο να τιμήσω τις βασικές αρχές της Rei Kawakubo την συνεχή ανάληψη ρίσκων και την εξόρμηση προς το άγνωστο, στο ταξίδι της προς την καλλιτεχνική επανάσταση" πρόσθεσε.

"Μόνον οι πιο ανορθόδοξοι ήρωές μας, μας εμπνέουν εμπιστοσύνη να βγούμε έξω από τις δικές μας ζώνες άνεσης", υπογράμμισε.

Φέτος το Met Gala τίμησε τη σπουδαία Γιαπωνέζα σχεδιάστρια Rei Kawakubo και τον οίκο της, Comme des Garçons.

Ήταν η δεύτερη φορά που το Ινστιτούτο Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης αφιέρωσε και την έκθεσή του και το θέμα του Met Gala σε έναν εν ζωή σχεδιαστή μετά την έκθεση για τον Ιβ Σεν Λοράν το 1983.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ