ΜΟΔΑ

Νάπολι: «Τα κοστούμια των Σταρ» στο φεστιβάλ θεάτρου (pics)

Νάπολι: «Τα κοστούμια των Σταρ» στο φεστιβάλ θεάτρου (pics)

Κομμάτια από την συλλογή της Sartoria TIRELLI, το ατελιέ της Ρώμης που δημιούργησε αριστουργήματα για κάποιες από τις πιο σημαντικές θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες του 20ου αιώνα παρουσιάζονται στην έκθεση "Costumi da Star" στο Μουσείο Villa Pignatelli, στη Νάπολι στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Θεάτρου.

Το βραδινό φόρεμα που φορούσε η Κλαούντια Καρντινάλε – Αντζέλικα δημιουργία του Πιέρο Τόσι στην ταινία «Ο Γατόπαρδος» του Βισκόντι.

cardinale

τα κοστούμια που σχεδίασε η ενδυματολόγος Γκραμπριέλα Πεσκούτσι για τις Μισέλ Φάιφερ και Γουινόνα Ράιντερ στην ταινία «Τα Χρόνια της Αθωότητας» του Μάρτιν Σκορτσέζε και της χάρισαν Όσκαρ.

the age of innocence.19266

Oι δημιουργίες του Μαουρίτσιο Μιλενότι που φορούσε η Μόνικα Μπελούτσι στην ταινία «Ο Ναπολέων (και εγώ)» του Πάολο Βίρτζι είναι μεταξύ των 55 εκθεμάτων που δείχνουν τη δύναμη και την ομορφιά της σκηνικής φαντασίας.

ad831fcf671e1379601c419834d9fcd9

Η έκθεση είναι ένας φόρος τιμής στο ατελιέ υψηλής ραπτικής Sartoria TIRELLI, που ιδρύθηκε στη Ρώμη το 1964 από τον Ουμπέρτο Τιρέλι και έντυσε τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες και αστέρες της εποχής μας και έχει κερδίσει αμέτρητες διακρίσεις συμπεριλαμβανομένων 16 βραβείων Όσκαρ.

Από τις πιο πρόσφατες δημιουργίες που μπορούν να δουν οι επισκέπτες της έκθεσης είναι τα κοστούμια του σχεδιαστή Κάρλο Ποτζιόλι που φόρεσε ο Τζουντ Λο στην τηλεοπτική σειρά "The Young Pope" του Πάολο Σορεντίνο.

537 1024x411

«Η έκθεση δημιουργήθηκε για το Φεστιβάλ "Napoli Teatro Festival Italia" και υποστηρίζεται από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Ruggero Cappuccio, με τον οποίο η Sartoria TIRELLI συνεργάζεται πολλά χρόνια στην παραγωγή κοστουμιών για παραστάσεις, τις οποίες σκηνοθετεί.

Η έκθεση σχεδιάστηκε από τον Κάρλο Ποτζιόλι που μεγάλωσε επαγγελματικά στο ατελιέ μας» δήλωσε ο Ντίνο Τραπέτι, ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση μαζί με τις Γκαμπριέλα Πεσκούτσι και Φλόρα Μπρανκατέλα.

COSTUMI-DA-STAR1
COSTUMI-DA-STAR2
COSTUMI-DA-STAR4
COSTUMI-DA-STAR8

Η δραστηριότητα της Sartoria TIRELLI αναπτύχθηκε σε δύο τομείς: ο ένας ήταν αφιερωμένος στα κοστούμια για το θέατρο με επικεφαλής τον ενδυματολόγο Λουίτζι Πίτζι και ο άλλος στα κοστούμια για ταινίες, τη διεύθυνση του οποίου είχε ο ίδιος ο Ουμπέρτο Τιρέλι.

Τα κοστούμια υλοποιούνταν κατά παραγγελία από τους καλύτερους σχεδιαστές από την Ιταλία και άλλες χώρες για ιταλικές και διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές. Πρόκειται για καταπληκτικά δημιουργήματα, που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και που ακόμη και σήμερα παραμένουν χαραγμένα στο μυαλό των θαυμαστών του κινηματογράφου και των κοστουμιών.

COSTUMI-DA-STAR9
COSTUMI-DA-STAR22
COSTUMI-DA-STAR28
COSTUMI-DA-STAR44

Ο Ουμπέρτο Τιρέλι πέθανε το 1990 και το έργο του στη Sartoria TIRELLI συνεχίζει ο Ντίνο Τραπέτι.

Πάνω από 200.000 κοστούμια διαφορετικών εποχών φυλάσσονται στις αποθήκες της Tirelli, 10.000 από τα οποία είναι του 18oυ αιώνα, όπως επίσης και μια συλλογή υψηλής ραπτικής από τη δεκαετία του 1950.

COSTUMI DA STAR23 1 copy

Η έκθεση «Costumi da Star» που αφηγείται την ιστορία 53 χρόνων του ατελιέ μέσα από τα έργα διάσημων ενδυματολόγων θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου.

πηγή φωτογραφιών: napoliteatrofestival

ΔΗΜΟΦΙΛΗ