ΜΟΔΑ

Κρεμλίνο: Καλοστημένη απάτη το κόλπο με το ρολόι του Πούτιν

Κρεμλίνο: Καλοστημένη απάτη το κόλπο με το ρολόι του Πούτιν
Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin

"Κρίμα για τον αγοραστή...". Τα λόγια του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ για αυτό που ονομάζει "καλοστημένη απάτη" ίσως έφτασαν στα αυτιά του αγοραστή ενός ρολογιού που υποτίθεται ανήκε στον Βλάντιμιρ Πούτιν και θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του -είτε συμβεί κάτι τέτοιο είτε όχι η δημοπρασία έκλεισε. 

Η ιστορία με το πανάκριβο ρολόι Patek Philippe Triple Complication το οποίο πούλησε χθες ο οίκος Monaco Legends σε δημοπρασία, ως ρολόι που ανήκε κάποτε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έναντι 1.054.000 ευρώ, θεωρήθηκε μια καλή αγορά, για τον οίκο δημοπρασιών αλλά και για όλους τους γνώστες των δημοπρασιών.

Ωστόσο η πώληση αυτή δεν άφησε αδιάφορο το Κρεμλίνο, το οποίο κατηγόρησε έμμεσα, αλλά με τρόπο εκλεπτυσμένο και σαρκαστικό τον οίκο δημοπρασιών για απάτη.

Ο οίκος δημοπρασιών κατά πάσα πιθανότητα εξαπάτησε απλά κάποιον αγοραστή ανεβάζοντας σημαντικά την τιμή" ήταν η δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στου δημοσιογράφους, σχολιάζοντας την πώληση του ρολογιού που υποτίθεται ότι ανήκε στον Ρώσο πρόεδρο. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός. "Δεν είχαμε την πρόθεση γενικά να κάνουμε κάποιον συσχετισμό, καθώς είναι ένα από τα ‘καυτά’ ζητήματα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με μας" είπε ο Πεσκόφ και προσέθεσε: "Είναι θέμα πλέον του αγοραστή να μάθει τί συμβαίνει με τον οίκο δημοπρασιών, καθώς το ρολόι αυτό δεν ανήκε ποτέ στον πρόεδρο".

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν περιορίσθηκε μόνο σε αυτές τις επισημάνσεις. Αντίθετα, θεώρησε ότι η πώληση του ρολογιού, έτσι όπως έγινε, ότι το παρουσίασαν δηλαδή ως ρολόι που ανήκε κάποτε στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ήταν "ένα κόλπο του μάρκετινγκ" και "προφανώς αρκετά έξυπνο, αν κρίνει κανείς από το ποσό που αγοράσθηκε".

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν παρέλειψε να εκφράσει τη λύπη του για τον αγοραστή που παραμένει ανώνυμος μετά από επιθυμία του.

Τα ίχνη του Patek Philippe χάνονται μέσα σε συνοδευτικά χαρτιά και δεν αναφέρουν ημερομηνία αγοράς. Ωστόσο φαίνεται πως η αγορά του έγινε στο Λονδίνο, στο κατάστημα Watches of Switzerland, στο όνομα ενός Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν.

Οι πιθανότητες μιας συνωνυμίας ή ενός αστείου είναι μικρές σε ένα τέτοιο θέμα, εκτιμούσε ο συντάκτης του Business Insider UK.

Όμως ο Πούτιν αγαπά τόσο πολύ τα ρολόγια, αυτός που παίζει με τον χρόνο και τους ομολόγους του από το μοσχοβίτικο μέγαρό του. Το πάθος του για τα ρολόγια του δεν είναι μυστικό" γράφει το Le Point. "Για όσους αμφιβάλλουν ακόμη για το καλό γούστο και τα χρήματα που δαπανά στα ρολόγια ο σημερινός τσάρος της Ρωσίας, επιβάλλεται να κάνουν μια βόλτα στο Μονακό, εκεί όπου θα πωληθεί μεταξύ άλλων σπάνιων αντικειμένων το Patek Philippe 5208 P. Είναι απλά, ένα από τα πιο περίπλοκα ρολόγια του θρυλικού ελβετικού οίκου ωρολογοποιίας" αναφέρει το δημοσίευμα.

Το συγκεκριμένο ρολόι πωλείται μόνο σε αξιόπιστους πελάτες του οίκου, δηλαδή σε αυτούς που αγοράζουν πολλά από τα ρολόγια του. Η τιμή του είναι 980.000 ελβετικά φράγκα (1 εκατομμύριο δολάρια) και είναι ένα από τα ακριβότερα ρολόγια στην αγορά, σύμφωνα με το Hodinkee.

Δεν προκαλεί έκπληξη που ο Πούτιν θα μπορούσε να πουλήσει ένα τέτοιο σπάνιο και ακριβό ρολόι. Είναι γνωστός λάτρης των ρολογιών, επισκέπτεται εκδηλώσεις όπου εκτίθενται συλλογές ρολογιών.

Το κόστος του καθενός από τα συγκεκριμένα ρολόγια είναι αρκετές φορές υψηλότερο από τις ετήσιες αποδοχές του Πούτιν ως προέδρου της Ρωσίας, που εκτιμώνται σε 112.000 δολάρια.

Αυτό υπενθύμισε το Hodinkee παραθέτοντας ένα video από το ιστολόγιο του Foreign Policy ιδανικό προφανώς για όσους καταλαβαίνουν ρωσικά.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ