ΜΟΔΑ

Adieu, Monsieur: To τελευταίο αντίο στο alter ego του Yves Saint Laurent, Pierre Bergé

Adieu, Monsieur: To τελευταίο αντίο στο alter ego του Yves Saint Laurent, Pierre Bergé

Την εμβληματική φιγούρα στον κόσμο της γαλλικής μόδας αλλά κυρίως των τεχνών θρηνεί η Γαλλία. Όπως ανακοινώθηκε ο γάλλος επιχειρηματίας και μαικήνας Πιέρ Μπερζέ (Pierre Bergé), πρώην σύντροφος του Ιβ Σεν Λοράν (Yves Saint Laurent), πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 86 ετών από επιπλοκές "μακράς νόσου".

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε το 'Ιδρυμα Πιέρ Μπερζέ - Ιβ Σεν Λοράν την Παρασκευή. Το alter ego του σχεδιαστή πέθανε σε ηλικία 86 ετών από επιπλοκές "μακράς νόσου".

"Το Ίδρυμα Pierre Bergé - Yves Saint Laurent στο Παρίσι και το Ίδρυμα Jardin Majorelle στο Μαρακές με βαθύτατη θλίψη ανακοινώνουν τον θάνατο του προέδρου τους-ιδρυτή Πιέρ Μπερζέ, που επήλθε σήμερα 8 Σεπτεμβρίου 2017 στις 05.39' στην κατοικία του στο Σεν-Ρεμί-ντε-Προβάνς στη νοτιοδυτική Γαλλία" ανέφερε το λιτό σημείωμα. Είναι ένας διακριτικός επίλογος σε μια πλούσια και γεμάτη ηδονές και νίκες ζωή.

9 Pierre Berge Rue Yves Saint Laurent Marrakech 2010

O Μπερζέ στην οδό του alter ego του στο Μαρακές, 2010/ Πηγή:Yves Saint Laurent et Pierre Bergé Fondation

Συνιδρυτής και διαχειριστής επί 40 χρόνια του οίκου μόδας Yves Saint Laurent, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του ομίλου Τύπου Le Monde, υπέρμαχος των δικαιωμάτων της LGBT Κοινότητας, ένας από τρους πιο γενναιόδωρους υποστηρικτές του αγώνα κατά του HIV/AIDS και εγκάρδιος φίλος του πρώην σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, ο Μπερζέ είχε προσβληθεί από μυοπάθεια.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ απέτισε φόρο τιμής σε "έναν υπέροχο φίλο".

Μυθικό μαικήνα, φιλάνθρωπο, ακόρεστο λάτρη του ωραίου, μεγαλοφυή επιχειρηματία, άνθρωπο του πολιτισμού και του πάθους, ο Μπερζέ ήταν ταυτόχρονα όλα αυτά αλλά περισσότερο ακόμη, ενσάρκωνε έναν ουμανιστή που τοποθετούσε τη μοίρα των ανθρώπων πάνω από όλες τις αξίες", δήλωσε σε ανακοίνωσή του. Η απώλεια για τη Γαλλία είναι μεγάλη γιατί ο Μπερζέ ήταν η ενσάρκωση σχεδόν όλης της Γαλλία της μόδας και των τεχνών.

Εραστής της καλαισθησίας από πάντα

pierre berge et jean cocteau edouard dermit

Με τον Ζαν Κοκτό/ Πηγή:Yves Saint Laurent et Pierre Bergé Fondation

Ο φιλάνθρωπος, συλλέκτης σπουδαίων εικαστικών δημιουργιών και μαικήνας των τεχνών και της μόδας Πιερ Μπερζέ ήταν ο επιχειρηματίας πίσω από την καθιέρωση του εμβληματικού οίκου Yves Saint Laurent.

Σύντροφος και συνεργάτης του Σεν Λοράν οι δυό τους συνδημιούργησαν τον οίκο το 1961. Ο σκληρός Μπερζέ είχε αναλάβει το επιχειρηματικό κομμάτι αφήνοντας τη δημιουργικότητα του διοπτροφόρου και ντροπαλού Λοράν ελεύθερη να τους καθιερώσει.

Pierre Berge and Yves Saint Laurent in Marrakech 1977 c Guy Marineau

Με τον Σεν Λοράν στο Μαρακές, 1977 © Musée Yves Saint Laurent Paris

Bιβλιόφιλος και με πάθος για τις τέχνες ο Μπερζέ είχε στην κατοχή του μία από τις σημαντικότερες συλλογές σπάνιων έργων τέχνης και εκδόσεων και είχε κάνει σημαντικές δωρεές στον αγώνα κατά της ασθένειας του AIDS, ένα κομμάτι της ζωής του που συγκίνησε τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, συμπρόεδρο του Αριστερού Κόμματος της Γαλλίας. "Ήταν ένας άντρας που δεν αφιέρωσε τη ζωή του στο χρήμα" σχολίασε ο πολιτικός.

Ο Μπερζέ γεννήθηκε στο Île d’Oléron στα δυτικά της Γαλλίας. Ο γιος εφοριακού και δασκάλας ήταν ένας επαναστάτης χωρίς αιτία στην εφηβεία του που εγκατέλειψε το σχολείο του για να αναζητήσει την τύχη του στο πολιτιστικό σύμπαν του Παρισιού.

pierre1

Με τον Ιβ Σεν Λοράν στο Παρίσι, 2002 © Patrick Demarchelier/ Πηγή:Yves Saint Laurent et Pierre Bergé Fondation

Ήταν ένας αυτοδημιούργητος άντρας που αναδείχθηκε σε ηγέτη ιδεών και στιλ. Άλλωστε όλα ξεκίνησαν με τρόπο μυθιστορηματικό. Ο Μπερζέ περπατούσε τη Champs Élysées όταν βρέθηκε μπροστά του ο ποιητής Ζακ Πρεβέρ. Ο πολυσχιδής άντρας της λογοτεχνίας μόλις είχε πέσει από ένα παράθυρο και προσγειώθηκε μπροστά του.

"Απλά έπεσε. Μπροστά μου. Έτσι" είπε ο Μπερζέ στον Observer το 2009. "Δεν ήξερα ποιός ήταν. Έμαθα την ταυτότητα του από τις εφημερίδες" πρόσθεσε για αυτό το σχεδόν σουρεαλιστικό σημάδι ζωής στην Πόλη των Φώτων που του παραδόθηκε εύκολα.

2 Pierre Berge 1957 Claude Buffet

Ο Μπερζέ το 1957 @ Claude Buffet/ Πηγή:Yves Saint Laurent et Pierre Bergé Fondation

Ο Μπερζέ εργάστηκε σε βιβλιοπωλεία με σπάνιες εκδόσεις προτού αναδειχθεί σε έναν άντρα με δυνατή ατζέντα στον κόσμο της τέχνης και του λόγου.

Γνωρίστηκε με τον Σεν Λοράν το 1958, εκείνος ήταν 28 ετών και ο Λοράν μόλις 22. Η σχέση τους ήταν τα πάντα.

Φιλία, οικογένεια, συνεργάτες, σύμμαχοι, θεματοφύλακες θησαυρών και καλής αισθητικής. Ο Μπερζέ βοήθησε τον σχεδιαστή να παλέψει την κατάθλιψη, τους δαίμονες του και να απελευθερώσει τις αρετές του στην πασαρέλα.

Οτιδήποτε μου έλειπε εκείνος το είχε. Η δύναμη του με έκανε να νιώθω ασφάλεια και να ξαποστάσω δίπλα του προτού μου κοπεί η ανάσα" είχε πει ο Σεν Λοράν το 2001.

Ο Μπερζέ και ο Λοράν παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο το 2008, λίγο πριν τον θάνατο του σχεδιαστή σε ηλικία 71 ετών.

Ο Μπερζέ πούλησε πολλά κομμάτια από την κοινή και ιδιαίτερα σπάνια συλλογή του με τον Λοράν τα τελευταία χρόνια της ζωής του δίνοντας μυθικά ποσά στην έρευνα κατά του HIV/AIDS.

O Μπερζέ παντρεύτηκε ξανά τον Μάρτιο του 2017, τον Αμερικανό αρχιτέκτονα τοπίου Madison Cox, αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Bergé-Saint Laurent.

BERGE1

ΔΗΜΟΦΙΛΗ