OSCARS

Όσκαρ 2018: το φάντασμα της παιδοφιλίας στο Χόλιγουντ στοιχειώνει την τελετή

Όσκαρ 2018: το φάντασμα της παιδοφιλίας στο Χόλιγουντ στοιχειώνει την τελετή

Ο αιρετικός street artist Sabo δεν πρόκειται να αφήσει το Χόλιγουντ σε ησυχία, ιδιαίτερα τις μέρες που η βιομηχανία του θεάματος ετοιμάζεται να γιορτάσει τις μεγάλες στιγμές στα Όσκαρ.

Ο καλλιτέχνης δρόμου δημιούργησε και "ανέβασε" τρεις διαφημιστικές πινακίδες με επιθετικά μηνύματα κατά της βιομηχανίας του θεάματος στους δρόμους του Λος Άντζελες, λίγες μέρες πριν την τελετή απονομής των Όσκαρ. Σε αυτά κατηγορεί το Χόλιγουντ ότι προστατεύει εγκληματίες παιδόφιλους.

Ο Sabo εμπνέεται από την ταινία του Μάρτιν ΜακΝτόναχ Three Billboards η οποία προαλείφεται για επτά Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου και του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Στην ταινία, η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ υποδύεται τη μητέρα μιας βιασμένης και δολοφονημένης κόρης και ανεβάζει διαφημιστικές πινακίδες με οργισμένα μηνύματα στους αστυνομικούς της μικρής πόλης της γιατί πιστεύει ότι δεν κάνουν αυτό που πρέπει για συλλάβουν τον δράστη. "Όχι συλλήψεις, ακόμη;" αναγράφεται σε μία πινακίδα (μαύρα γράμματα, σε κόκκινο φόντο) στην ταινία.

Τώρα, περνώντας από την οθόνη στη ζωή τρεις άλλες μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες "καλωσορίζουν" τους περαστικούς στη γειτονιά των Όσκαρ με επιθετικά μηνύματα κατά του κυκλώματος παιδόφιλων που φέρεται να έχει κάνει εδώ και δεκαετίες το Χόλιγουντ παγίδα για ανήλικους με όνειρα.

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Dolby Theater, όπου θα φιλοξενηθεί η φετινή τελετή απονομής, ο Sabo έκανε κατάληψη σε τρεις μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες, τις οποίες κάλυψε με βαθυκόκκινο πανί και με μαύρα γράμματα έγραψε:

"Και το Όσκαρ για τον μεγαλύτερο παιδόφιλο πηγαίνει..."

"Όλοι ξέραμε, κι ακόμα καμία σύλληψη"

"Πες ονόματα πάνω στη σκηνή ή βγάλε τον σκασμό!"

Η πρώτη από τις πινακίδες του Sabo εμφανίστηκε στη γωνία Wilshire Boulevard και La Brea Avenue στο Χόλιγουντ.

Η δεύτερη, λίγες εκατοντάδες μέτρα βορειότερα και η τρίτη, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τη δεύτερη.

Η διάταξη ήταν μίμηση του τρόπου με τον οποίο εμφανίζονται οι διαφημιστικές πινακίδες στην ταινία "Three Billboards".

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο καλλιτέχνης κάνει κατάληψη σε διαφημιστική πινακίδα για να επιτεθεί στο Χόλιγουντ ωστόσο όπως στο The Hollywood Reporter αυτή η τελευταία του αστική παρέμβαση είναι, γι' αυτόν, η μεγαλύτερη αποστολή που έθεσε στον εαυτό του.

Ο Sabo εξήγησε ότι τα μηνύματά του είναι κριτική εναντίον όσων υποτίθεται ότι υποβοήθησαν έμμεσα, με τη σιωπή τους, τις σεξουαλικές επιθέσεις.

Επίσης καλεί τους πρωατγωνιστές της βραδιάς να συγκρατήσουν φέτος τη διάθεσή τους για κήρυγμα, την ώρα που θα εκφωνούν τις ευχαριστήριες ομιλίες τους. "Έστω μία φορά, φέτος τουλάχιστον" πρόσθεσε.

billboards2f 2 web

ΔΗΜΟΦΙΛΗ