OSCARS

Γκάρι Όλντμαν-Κόμπι Μπράιαντ: τραγωδία σε δύο πράξεις στα Όσκαρ 2018

Γκάρι Όλντμαν-Κόμπι Μπράιαντ: τραγωδία σε δύο πράξεις στα Όσκαρ 2018

Εαν κάποιος υπέθετε ότι οι κατηγορίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά, ενδοοικογενειακή βία ή καταγγελία βιασμού είναι εμπόδια για να καθιερωθείς και να δικαιωθείς στο Χόλιγουντ τα Όσκαρ θα τον διαψεύσουν. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ακαδημία Κινηματογράφου επιβραβεύει δύο άντρες με αμφιλεγόμενο παρελθόν. Γκάρι Όλντμαν και Κόμπι Μπράιαντ είναι νικητές, τα Όσκαρ ηττημένα.   

Ο Όλντμαν νίκησε ως φαβορί στην κατηγορία Α' Αντρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Τσόρτσιλ στο The Dakrest Hour και ο Μπράιαντ κέρδισε χθες το βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους για το Dear Basketball. Εύλογα οι αντιδράσεις δεν άργησαν μετά την επιβράβευση τους από την Ακαδημία των Όσκαρ.

Τη στιγμή που τα κινήματα Time's Up, Me Too και το σκάνδαλο του Γουάινστιν ρίχνει φως στα αρπακτικά και όλα όσα είναι λάθος με τη βιομηχανία του θεάματος, όταν στο κόκκινο χαλί της εκδήλωσης τα κλισέ περί αξιοκρατίας και γυναικείας χειραφέτησης έδιναν και έπαιρναν μέσα στην αίθουσα δύο Όσκαρ ήταν έτοιμα να παραδοθούν στον Όλντμαν που έχει κατηγορηθεί για ενδοοικογεναική βία και τον Μπράιαντ που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα το 2003 με μια υπόθεση βιασμού που σχεδόν έφερε το τέλος στην καριέρα του στο ΝΒΑ. Σχεδόν...

Η Ακαδημία ξέχασε τα παρακάτω:

Μόλις ένα μήνα πριν η πρώην σύζυγος του Όλντμαν, Ντόνια Φιορεντίνο υπενθύμισε τις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία όσο ζούσε μαζί του.

Στην αγωγή διαζυγίου η Φιορεντίνο γράφει για έναν εφιάλτη τεσσάρων χρόνων δίπλα στον Όλντμαν. Στα χαρτιά διαζυγίου περιγράφει τον ηθοποιό ως αλκοολικό, έναν σύντροφο που αγαπούσε τα ναρκωτικά και τις πόρνες, όχι την ίδια.

Ο Όλντμαν αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και την χαρακτήρισε "φαντασιόπληκτη", εθισμένη σε χάπια και αλκοόλ ενώ στο δικαστήριο κέρδισε την επιμέλεια των παιδιών τους καθώς η Φιορεντίνο είναι "ακατάλληλη μητέρα".

"Έκλεψε τα παιδιά μου και κατέστρεψε τη ζωή μου" είπε πρόσφατα το πρώην μοντέλο στη Daily Mail. "Θέλω να ξέρουν οι γιοι μας και ο κόσμος την αλήθεια. Θα προτιμούσα να με φάει ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας παρά να γυρίσω σε αυτό το γάμο" είπε.

Όταν η Φιορεντίνο γνώρισε τον Όλτμαν ήταν τρία χρόνια που δεν είχε κάνει καταχρήσεις. Ο ηθοποιός ήταν καινούριος στους Ανώνυμους Αλκοολικούς. "Δεν έχω συναντήσει ποτέ κάποιον τόσο εύθραυστο, τόσο ευάλωτο συναισθηματικά. Ήταν γοητευτικός και νόμιζα ότι θα μπορούσα να τον βοηθήσω" πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια η καριέρα του Όλντμαν δεν πήγαινε καλά και ο ηθοποιός φλέρταρε με το τέρας της κατάθλιψης.

Η σχέση τους διαλύθηκε όταν η Φιορεντίνο διαγνώστηκε με ρευματοειδή αρθρίτιδα, στη δεύτερη εγκυμοσύνη της. Όπως καταγγέλει ο Όλντμαν της φερόταν βίαια ενώ στην αγωγή διαζυγίου αναφέρει περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. "Με χτύπησε τρεις ή τέσσερις φορές με τη συσκευή τηλεφώνου καθώς προσπαθούσα να καλέσω την Αστυνομία γιατί με έβριζε και με απειλούσε μπροστά στα παιδιά μας" αναφέρει η Φιορεντίνο ενώ προσθέτει ότι ο Όλντμαν είχε προσπαθήσει να την πνίξει με το καλώδιο του τηλεφώνου.

"Ο Γκάρι μου είχε πει ότι ορισμένες φορές ξόδευε πάνω από 18.000 ευρώ για ένα Σαββατοκύριακο σε ξενοδοχεία στη Νέα Υόρκη, πίνοντας μπουκάλια βότκα, ουίσκι και κρασί την ημέρα, πληρώνοντας ιερόδουλες και ναρκωτικά" ανέφερε.

Και ένας βιασμός

Επιπλέον το Όσκαρ που συγκέντρωσε τις περισσότερες διαμαρτυρίες στα social media είναι αυτό του πρώην σταρ του NBA Κόμπι Μπράιαντ.

Ο λόγος είναι η σύλληψη του Μπράιαντ με την κατηγορία του βιασμού το 2003. Τότε η 19χρονη υπάλληλος ξενοδοχείου Κέιτλιν Φέιμπερ τον κατηγόρησε ότι τη βίασε στη διάρκεια της παραμονής του στο ξενοδοχείο για την αποκατάσταση του τραυματισμού του.

Αργότερα ο σουπερστάρ των Λέικερς παραδέχτηκε ότι είχαν σεξουαλική επαφή ωστόσο από την πλευρά του έκανε λόγο για "συναινετική σεξουαλική επαφή".

Ο Μπράιαντ ζήτησε συγγνώμη από τη σύζυγό του για την απιστία.

Η ιστορία του βιασμού είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα συμβόλαιά του με τα McDonald’s και τη Nutella, ενώ υπήρχε κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις της φανέλας του.

Η υπόθεση έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2004, επειδή η Φέιμπερ αρνήθηκε να καταθέσει στη δίκη.

Πέρσι τα Όσκαρ ανέδειξαν νικητή τον Κέισι Άφλεκ που επίσης έχει κατηγορηθεί για σεξουαλικά ανάρμοστη συμπεριφορά ενώ φέτος ο Τζέιμς Φράνκο αποκλείστηκε από την κούρσα των Όσκαρ μετά από καταγγελίες εις βάρος του.

Στη χρονιά του #MeToo και του #TimesUp τα Όσκαρ είναι μια τραγωδία ή μια γιορτή της υποκρισίας -ή και τα δύο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ