OSCARS

Όσκαρ 2017: Πώς το «ξεδιάντροπο» La La Land δικαιώνει τα μιούζικαλ - ξανά

Όσκαρ 2017: Πώς το «ξεδιάντροπο» La La Land δικαιώνει τα μιούζικαλ - ξανά
Illustration by Anthony Lane for New Yorker

Είναι ένα κινηματογραφικό είδος που πολλοί θεωρούσαν κάπως νεκρό όμως το La La Land άλλαξε τα πάντα, αντλώντας δύναμη... από μια ακόρεστη επιθυμία για φυγή;

Με 14 υποψηφιότητες της Ακαδημίας Κινηματογράφου, περιλαμβανομένων εκείνων της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρώτου ανδρικού και πρώτου γυναικείου ρόλου και σεναρίου, η ερωτική επιστολή του Ντάμιεν Σαζέλ στο Λος Άντζελες θεωρείται φαβορί για να φύγει την Κυριακή από την τελετή με μια αγκαλιά γεμάτη Όσκαρ και να αναβιώσει τα μιούζικαλ ως μια υπολογίσιμη δύναμη.

"Η χώρα είναι τόσο λυπημένη αυτή τη στιγμή και το La La Land είναι η μοναδική ταινία που διαθέτει μια τάση φυγής", δήλωσε ο Κρεγκ Ζαντάν, συμπαραγωγός μαζί με τον Νιλ Μέρον του Σικάγο, του τελευταίου μιούζικαλ που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας το 2002.

"Οι υπόλοιπες είναι καλλιτεχνικά θαυμάσιες, αλλά δεν είναι απαραίτητα κεφάτες και δεν σε πάνε σε ένα ταξίδι φαντασίας. Τα χαρτιά έχουν μοιραστεί ώστε αυτή να είναι ξανά η χρονιά του μιούζικαλ" πρόσθεσε.

"Ξεδιάντροπα παλιομοδίτικο"

Για καιρό τα μιούζικαλ αποκλείονταν από τις κορυφαίες κατηγορίες της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών Κινηματογράφου. "Αυτό συνέβαινε πιθανόν γιατί τα μιούζικαλ δεν είναι τόσο κουλ όσο ήταν προηγουμένως και τα μέλη της Ακαδημίας νοιάζονται πολύ για το κουλ" δήλωσε ο Τομ Ο’ Νιλ, ιδρυτής της ιστοσελίδας βραβείων Goldderby.com.

"Το πιο θαυμάσιο όσον αφορά το La La Land είναι πως είναι αντι-κουλ∙ ξεδιάντροπα και χαρούμενα παλιομοδίτικο. Συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων των Όσκαρ λόγω της εντυπωσιακής του αρτιότητας" τόνισε.

Μέχρι σήμερα μόνο δέκα μιούζικαλ έχουν κερδίσει το επίζηλο Όσκαρ καλύτερης ταινίας στη 89χρονη ιστορία των βραβείων της Ακαδημίας.Οι νικητές περιλαμβάνουν το Σικάγο, τη Μελωδία της Ευτυχίας και το West Side Story, αλλά ο κατάλογος των χαμένων είναι μεγαλύτερος. Μαζί με τον Μάγο του Οζ και το Tραγουδώντας στη βροχή περιλαμβάνει επίσης είδωλα της μεγάλης οθόνης όπως ο Τζιν Κέλι, ο Φρεντ Αστέρ και η Τζούντι Γκάρλαντ, κανένας από τους οποίους δεν κέρδισε ποτέ ένα σημαντικό Όσκαρ.

west side

Oι Sharks κατακτούν την πόλη. Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα του West Side Story στη Νέα Υόρκη/ Facebook/ Village Voice

Ο σκηνοθέτης Σαζέλ, 32 ετών, χρειάστηκε έξι χρόνια για να απογειώσει το La La Land, ενώνοντας τη μουσική ευαισθησία της δεκαετίας του ’50 με μια σύγχρονη ερωτική ιστορία.

"Μου αρέσει να σκέφτομαι πως προσφέρει μια συναισθηματική εμπειρία. Αυτός ήταν ο σκοπός της ταινίας ∙ να χρησιμοποιήσει τη μουσική παράδοση για να πει κάτι σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι νέος και ερωτευμένος σήμερα, και τι σημαίνει να είσαι καλλιτέχνης και να κυνηγάς ένα όνειρο", είπε ο Σαζέλ.

Κάποιοι από τους θεατές των βραβείων πιστεύουν πως το La La Land μπορεί να κερδίσει ακόμη και 11 Όσκαρ την Κυριακή, ένα επίτευγμα που θα μπορούσε να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Μπεν Χουρ, του Τιτανικού και του Άρχοντα των Δακτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά.

Η επιτυχία του έχει αρχίσει ήδη να αλλάζει τις αντιλήψεις για τα μιούζικαλ στα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ, τα οποία άργησαν να συμβαδίσουν με την τάση που καταγράφεται αλλού.

Σόου όπως το Glee και τηλεοπτικές εκδοχές μιούζικαλ όπως το Grease και το Hairspray έχουν προσελκύσει μεγάλα τηλεοπτικά κοινά, ενώ η επιτυχία του Μπρόντγουεϊ Hamilton έχει κερδίσει έναν νέο σεβασμό για τα μιούζικαλ.

Μια βρώμικη λέξη

Τα κινηματογραφικά μιούζικαλ έχουν συνδεθεί συχνά με μεγάλους προϋπολογισμούς, μεγάλα καστ και μακρές πρόβες για τους τραγουδιστές, τους μουσικούς και τους χορευτές. Ωστόσο το La La Land κόστισε 30 εκατομμύρια δολάρια για να γίνει και έχει κερδίσει 300 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως στα ταμεία των κινηματογράφων.

"Το μιούζικαλ ήταν μια βρώμικη λέξη όταν πήγαινες στα στούντιο. Όμως η λέξη πιο πρόσφατα τυγχάνει καλύτερης υποδοχής. Φαίνεται ότι δεν σε κοιτάνε περίεργα και δεν σε πετάνε έξω από την πόρτα αν πεις ότι θέλεις να κάνεις ένας μιούζικαλ αυτές τις μέρες" είπε ο Μέρον. "Θα έλεγα ότι υπάρχει μια διάδοση στα στούντιο αυτή τη στιγμή ότι όλοι αναζητούν το επόμενο μιούζικαλ" πρόσθεσε ο Ζαντάν.

Η φετινή 89η τελετή των βραβείων Oscar την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα μεταδοθεί ζωστανά στην COSMOTE TV.

Η COSMOTE TV αποτελεί για τα επόμενα τρία χρόνια τον μοναδικό προορισμό για τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ