OSCARS

Όσκαρ 2017: Γιατί οι νικητές μποϊκοτάρουν το Ισραήλ

Όσκαρ 2017: Γιατί οι νικητές μποϊκοτάρουν το Ισραήλ

Μόλις πριν έναν χρόνο, το Ισραήλ προσέφερε πολυτελή διαμονή σε σουίτες, αεροπορικά εισιτήρια πρώτης θέσης και όλα τα έξοδα πληρωμένα στους πλέον λαμπερούς πρωταγωνιστές της Ακαδημίας Κινηματογράφου και Επιστημών. Από τη Τζένιφερ Λόρενς στον μεγάλο θριαμβευτή των Όσκαρ Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, τον Ματ Ντέιμον αλλά και άλλους αστέρες του Χόλιγουντ, όλοι είχαν μια πρόσκληση στη χώρα.

Μια εβδομάδα πριν από την 89η τελετή απονομής των 'Οσκαρ 2017, στα μάτια αυτών που καλούν σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ για να καταγγείλουν την κατοχή και την εποικιστική δραστηριότητα στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το γεγονός ότι καμιά από τις 26 διασημότητες που προσκλήθηκαν δεν φαίνεται ότι έκανε το ταξίδι αυτό, είναι μια "νίκη".

Το Ισραήλ είχε κατηγορηθεί ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τις προσωπικότητες αυτές, υποψήφιες στα 'Οσκαρ του 2016, προσφέροντας τις αποδράσεις αυτές, με το κόστος της καθεμιάς να υπολογίζεται στα 55.000 δολάρια, για να συγκεντρώσει θετικά σχόλια.

Η Τζένιφερ Λόρενς, που παίζει στην πετυχημένη σειρά Hunger Games, δέχτηκε την πρόσκληση αλλά πρόσφερε το ταξίδι στους γονείς της, σύμφωνα με την υπηρεσία που είχε την ιδέα για το δώρο αυτό.

"Είναι σαφές ότι απέτυχε ο στόχος να χρησιμοποιηθούν ηθοποιοί για να 'βγει καθαρό' το Ισραήλ. Αυτό είναι μια νίκη", δήλωσε με ικανοποίηση ο Γιούσεφ Μιουνάγερ, της αμερικανικής Εκστρατείας για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Μαζί με την αμερικανική οργάνωση Jewish Voice for Peace (Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη), ο Μιουνάγερ διεξήγαγε την εκστρατεία κατά των ταξιδιών αυτών.

Πριν από την τελετή των 'Οσκαρ το 2016, το υπουργείο Τουρισμού είχε ανακοινώσει ότι προσέφερε ακριβά ταξίδια στους πέντε υποψήφιους στις πέντε βασικές κατηγορίες των αμερικανικών κινηματογραφικών βραβείων και στον παρουσιαστή της τελετής Κρις Ροκ.

Oscars Ad Final

"Κάθε σταρ που επισκέπτεται τη χώρα μας, μπορεί να αναρτήσει μια σέλφι στο Διαδίκτυο και αυτό προσθέτει τεράστια αξία για εμάς", δήλωνε τότε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Αμίρ Χαλεβί.

Αμέσως μετά, ακτιβιστές στις ΗΠΑ απάντησαν με άρθρό τους στην εφημερίδα Los Angeles Times και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλώντας τους ηθοποιούς να μην πάνε στο ταξίδι υπό το hashtag #skipthetrip.

Για την Granate Sosnoff, εκπρόσωπο της Jewish Voice for Peace, η εκστρατεία "υπενθύμισε στις ελίτ του Χόλιγουντ ότι υπάρχει κοινωνικό κόστος που θα πληρώσουν αν το όνομά τους συνδεθεί με μια στρατιωτική κατοχή".

Το ισραηλινό υπουργείο Τουρισμού που ρωτήθηκε από το AFP δεν θέλησε να προβεί σε σχόλιο.

Η φετινή 89η τελετή των βραβείων Oscar την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα μεταδοθεί ζωστανά στην COSMOTE TV.

Η COSMOTE TV αποτελεί για τα επόμενα τρία χρόνια τον μοναδικό προορισμό για τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ