OSCARS

Όσκαρ 2017: Το ντοκιμαντέρ σε 1ο πλάνο από το Λος Άντζελες στη Θεσσαλονίκη

Όσκαρ 2017: Το ντοκιμαντέρ σε 1ο πλάνο από το Λος Άντζελες στη Θεσσαλονίκη

Σε λιγότερες από 24 ώρες κάποιοι τολμηροί κινηματογραφιστές με όραμα θα έχουν δικαιωθεί με Όσκαρ. Ανάμεσα τους, και όσοι επιμένουν να τολμούν και να επενδύουν σε ένα ριψοκίνδυνο είδος κινηματογραφικής αφήγησης και ιστορίας, τα ντοκιμαντέρ

Το σινεμά σαν διακήρυξη δικαιωμάτων, όπλο ενάντια στην σκληρότητα και την καταπίεση, καθώς και εργαλείο στην αναγνώριση της διαφορετικότητας που δίνει στο ανθρώπινο γένος την ανθρωπιά του.

Με φερόμενο ως φαβορί το O.J. Simpson: Made in America η κατηγορία είναι γεμάτη από Αφροαμερικανούς ως απάντηση στο παρελθόν των #OscarsSoWhite.

Toν O.J. και την ιστορία του γεμάτη από φώτα και φυλετικές διακρίσεις θα ανταγωνιστούν 13th της Άβα ΝτιΒερνέ, το I Am not Your Negro του Ραούλ Πεκ, το ευρωπαϊκό ντοκιμαντέρ της χρονιάς για τη Berlinale του 2016, Fire at Sea του Τζιανφράνκο Ρόζι αλλά και το εμπνευσμένο Life, Animated του Οουεν Σάσκιντ που συγκινεί με το θέμα του. Σε αυτό ένα παιδί με αυτισμό χτίζει κώδικα επικοινωνίας μέσα από αγαπημένουν ήρωες κινουμένων σχεδίων.

oj made in american completely fascinating television 2016 images

Από το προσφυγικό στην καταπάτηση των δικαιωμάτων του πολίτη στο έγκλημα του O.J. και το I Am Not Your Negro τα Όσκαρ φέτος θα δώσουν ξανά ένα μήνυμα ανθρωπιστικό. Ευτυχώς δεν είναι μόνα.

Στα πλαίσια του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ένα γεγονός σημαντικό για τον πολιτισμό και την βιομηχανία της εικόνας και της ενημέρωσης που θα καλύψουμε με όρεξη τις επόμενες μέρες, το Ι Αm Not Your Negro (Δεν είμαι ο Νέγρος Σου) θα προβληθεί για να αποδείξει τη δυναμική που το έφερε στις πέντε ταινίες που διεκδικούν Όσκαρ.

Διεκδικώντας το ειδικό βραβείο που για ένατη χρονιά θα απονείμει η Διεθνής Αμνηστία στην καλύτερη ταινία του τμήματος Ανθρώπινα Δικαιώματα στο 19ο ΦΝΘ η δημιουργία του Ράουλ Πεκ καθηλώνει.

Black power στη Θεσσαλονίκη

not your negro 1

Με μια αφήγηση που αποτελείται εξ ολοκλήρου από τα λόγια του συγγραφέα Τζέιμς Μπόλντουϊν (1924-1987), από προσωπικές του εμφανίσεις και από το κείμενο του τελευταίου του βιβλίου, που έμεινε ημιτελές, το ντοκιμαντέρ είναι η επιτομή του black power.

Μιλώντας για τους τραγικούς θανάτους των ηγετών του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα Μάλκομ Εξ, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Μέντγκαρ Έβερς, καταδεικνύει το πώς η εικόνα (και η πραγματικότητα) των μαύρων στη σημερινή Αμερική είναι κατασκευασμένη και επιβεβλημένη.

Έχοντας ήδη κερδίσει το Βραβείο People’s Choice Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Toronto IFF 2016 του Καναδά αλλά και το Βραβείο Κοινού Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στην Berlinale 2017 της Γερμανίας η ταινία του Πεκ είναι μια αφορμή ακόμη και για να ξενυχτήσουμε για όσα θέλουν να μας πουν τα Όσκαρ αλλά και να δώσουμε το παρόν στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ Θεσσαλονίκης που θέλει να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

2017 02 23T064830Z 665089697 RC1B39E706F0 RTRMADP 3 AWARDS OSCARS DOCUMENTARY

Reuters

Η φετινή 89η τελετή των βραβείων Oscar την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα μεταδοθεί ζωστανά στην COSMOTE TV.

Η COSMOTE TV αποτελεί για τα επόμενα τρία χρόνια τον μοναδικό προορισμό για τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ