ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λέοναρντ Κόεν: το Μόντρεαλ υποκλίνεται στη μεγαλειώδη ύψους 22 ορόφων τοιχογραφία του

Λέοναρντ Κόεν: το Μόντρεαλ υποκλίνεται στη μεγαλειώδη ύψους 22 ορόφων τοιχογραφία του

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τον θάνατο του Λέοναρντ Κόεν και στη γενέτειρά του, το Μόντρεαλ έγιναν τα αποκαλυπτήρια τεράστιων διαστάσεων τοιχογραφίας του διάσημου καλλιτέχνη. Προηγήθηκε τελετή στο Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης παρουσία φίλων και μελών της οικογένειας του Καναδού λογοτέχνη, συνθέτη και τραγουδιστή.

"Ο Λέοναρντ δεν εγκρίνει πολλά έργα" δήλωσε ο Ρόμπερτ Κόρι φίλος και μάνατζέρ του. "Σπάνια θα τον ενθάρρυνα να κάνει ένα έργο. Έλεγε απρόθυμα Ok, αλλά και ότι έπρεπε να είναι καλό".

Για την τοιχογραφία σε πολυόροφο κτίριο στο κέντρο της πόλης εργάστηκαν δύο καλλιτέχνες, 13 βοηθοί και χρειάστηκαν 240 δοχεία χρωμάτων και χιλιάδες ώρες εργασίας. Το πορτραίτο ύψους 22 ορόφων καλύπτει επιφάνεια 102 τμ.

Ο λόγος για τον οποίο ο Κόεν είχε δώσει την ευλογία του στο συγκεκριμένο έργο ήταν το πρωτογενές υλικό. Η τοιχογραφία βασίζεται σε φωτογραφία που ελήφθη από την κόρη του, Λόρκα το 2008. "Ο Λέοναρντ το ενέκρινε γιατί είχαμε την φωτογραφία της Λόρκα" δήλωσε ο Κόρι.

Το έργο τέχνης, το πορτρέτο του Κόεν δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της μη κυβερνητικής οργάνωσης MU και είναι η 100η τοιχογραφία της στο Μόντρεαλ, σύμφωνα με το ET Canada. "Χρειάστηκαν χρόνια προετοιμασίας και διαπραγματεύσεων με την οικογένεια, με την πόλη, με πολλούς χρηματοδότες. Έτσι, υπήρξε πολλή δουλειά", δήλωσε η συνιδρύτρια της MU, Ελίζαμπεθ Αν - Ντόιλ.

"Νιώθω σαν στο σπίτι όταν είμαι στο Μόντρεαλ - με τέτοιο τρόπο, όπως πουθενά αλλού" είχε δηλώσει ο Λέοναρντ Κόεν σε συνέντευξή του το 2006. Ο ποιητής, τραγουδοποιός και ερμηνευτής, πέθανε στις 7 Νοεμβρίου 2016 σε ηλικία 82 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ