ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Kράκεν: από μυθικό τέρας διαδραστική εγκατάσταση για μικρούς και μεγάλους

Kράκεν: από μυθικό τέρας διαδραστική εγκατάσταση για μικρούς και μεγάλους

Το θέμα του φετινού Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, ήταν "Ιστορία ενός Ποταμιού". Το ιταλο-πορτογαλικό καλλιτεχνικό ντουέτο Moradavaga εμπνεύστηκε από αυτό το θέμα και δημιούργησε μια διαδραστική ακουστική εγκατάσταση, έχοντας κατά νου να «αντηχεί» αυτή η εγκατάσταση τις αναμνήσεις της παλιάς διαδρομής του ποταμού Κέελουνγκ.

Οι δύο καλλιτέχνες έδωσαν στην εγκατάσταση το όνομα "Κράκι, το γιγάντιο καλαμάρι" έχοντας ως έμπνευση περιγραφές από τον 13ο αιώνα για ένα μυθολογικό θαλάσσιο τέρας που ήταν ο φόβος και τρόμος όσων τολμούσαν στη θάλασσα τα παλιά τα χρόνια.

Το "Κράκεν" που παράσερνε στο βυθό όσα καράβια βρίσκονταν στο πέρασμά τους, ίσως να βρίσκεται στη ρίζα τόσο του "Μόμπι Ντικ" του Χέρμαν Μέλβιλ όσο και του "20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα" του Ιουλίου Βερν.

Μετά από την εμφάνισή του, πέρυσι, στη νήσο Σάο Μιγκουέλ, στις Αζόρες, το γιγάντιο καλαμάρι των Moradavaga έκανε φέτος την εμφάνισή του στην Ταϊπέι. Η γιγαντιαία εγκατάσταση επιτρέπει στους επισκέπτες – μικρούς και μεγάλους – να μιλήσουν και ν' ακούσουν ο ένας τον άλλο μέσα από τα 15 μέτρων "πλοκάμια" του καλαμαριού.

Οι Moradavaga διατείνονται ότι, στο κοντινό μέλλον, αυτού του τύπου γιγάντια καλαμάρια ή παρεμφερή όντα θα εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Ένα είδος φανταστικών πρεσβευτών της θάλασσας στον κόσμο των ανθρώπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ