ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: φέρνει τις αμέτρητες όψεις του Ωραίου στο φως

Eθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: φέρνει τις αμέτρητες όψεις του Ωραίου στο φως

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της νέας περιοδικής έκθεσης "Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου" οργανώνει δράσεις πειραματικής αρχαιολογίας, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να προσεγγίσουν την αισθητική του αρχαίου κόσμου με πολυαισθητηριακό τρόπο.

Πειραματικές ανασυνθέσεις μινωικών και μυκηναϊκών ενδυμασιών θα εκτίθενται στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου από την Τρίτη 26 Ιουνίου έως την Κυριακή 8 Ιουλίου.

Όπως ενημερώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι ανασυνθέσεις αυτές δημιουργήθηκαν από την ερευνήτρια αρχαιολόγο Μπερνίς Τζόουνς (Bernice Jones), διδάκτορα του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία μελέτησε λεπτομερώς τις αναπαραστάσεις τους στις τοιχογραφίες και τη μικρογλυπτική, αλλά και σύγχρονες ενδυμασίες από την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή, την τεχνολογία ύφανσης του κάθετου αργαλειού και τις σχετικές καταγραφές στις πινακίδες της Μυκηναϊκής Γραμμικής Β γραφής.

"Για πρώτη φορά οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να βιώσουν μια πιθανή όψη των ενδυμάτων που αναπαριστώνται σε εμβληματικές αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπως η ελεφάντινη τριάδα από τις Μυκήνες, το ελεφάντινο γυναικείο ειδώλιο από την Πρόσυμνα και η περίφημη Μυκηναία" σημειώνει το ΥΠΠΟΑ.

Επιπλέον, η Δρ. Τζόουνς θα δώσει διάλεξη στα αγγλικά σχετικά με την πειραματική της έρευνα την Τετάρτη 27 Ιουνίου και ώρα 18:00 στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ παρουσιάσεις και επιδείξεις των τμημάτων κάθε φορεσιάς αλλά και του τρόπου ανασύνθεσής τους θα γίνουν στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου (στην αγγλική γλώσσα) στις ακόλουθες ημερομηνίες: Τρίτη 26 Ιουνίου, ώρα 16:00 - Πέμπτη 28 Ιουνίου, ώρα 12:00 - Σάββατο 30 Ιουνίου, ώρα 12:00 - Τρίτη 3 Ιουλίου, ώρα 16:00 - Πέμπτη 5 Ιουλίου, ώρα 12:00 - Κυριακή 8 Ιουλίου, ώρα 12:00.

Για την παρακολούθηση της δράσης πειραματικής αρχαιολογίας στους εκθεσιακούς χώρους απαιτείται δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 2132144856 και 2132144858 και προμήθεια εισιτηρίου του Μουσείου. Η διάρκειά της είναι περίπου 40 λεπτά. Μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά δράση: 25 άτομα. Η παρακολούθηση της διάλεξης (27/6) είναι δωρεάν. Η είσοδος στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι από την οδό Τοσίτσα 1.

Οι δράσεις γίνονται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας, ΗΠΑ (INSTAP)

Ένας επίλογος σε μια σπουδαία τριλογία

""Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου" είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης που εγκαινιάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και μεταφέρει το πώς το "Κάλλος" αποτυπώνεται οπτικά στα αρχαία έργα τέχνης.

Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αναδεικνύει τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής σε ετερογενή κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα από τη νεολιθική περίοδο μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, αξιοποιώντας το εξαιρετικά ευρύ χρονολογικό φάσμα που καλύπτουν οι συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τριακόσιες σαράντα αρχαιότητες από τις πλούσιες συλλογές του σε συνδυασμό με σύγχρονα ψηφιακά μέσα, προσφέρουν μια αισθητική πανδαισία και υπόσχονται ένα ταξίδι στον χρόνο γεμάτο αισθήσεις.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση της εκθεσιακής τριλογίας που πραγματοποίησε το Μουσείο για να τιμήσει την ιστορία των 150 χρόνων από τη θεμελίωση του κτιρίου του (1866-2016), ξεκινώντας το 2015 με το "'Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια...' Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών 17ος - 19ος αιώνας" και τις "Οδύσσειες".

Η έκθεση παρουσιάζει 340 αρχαία έργα από τις συλλογές του μουσείου, που χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο ως την ύστερη αρχαιότητα.

"Το μουσειολογικό αφήγημα αναπτύσσεται σε τέσσερα μέρη που αποκαλύπτουν σταδιακά το ωραίο ως μια διαρκώς εξελισσόμενη πραγματικότητα: ως καλλιτεχνική έκφραση, ερωτική έμπνευση, θέση και αντίθεση, και ακόμη ως διανοητικό αγώνα, ατομικό ή συλλογικό, προς την ελευθερία και την αυτογνωσία" είπε η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη, στη συνέντευξη τύπου.

"Η περιοδική έκθεση 'Οι Αμέτρητες Όψεις του Ωραίου', κλείνει με τον ωραιότερο τρόπο μια τριετή επετειακή δραστηριότητα του λαμπρότερου μουσείου της χώρας μας για τον εορτασμό των 150 χρόνων του" δήλωσε μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ