ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: περιήγηση στο άγνωστο Αμφιάρειο του χθόνιου θεού

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: περιήγηση στο άγνωστο Αμφιάρειο του χθόνιου θεού

Monumenta και Διάζωμα, οι μη κερδοσκοπικές πολιτιστικές οργανώσεις σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και τον Αρβανίτικο Πολιτιστικό Σύλλογο «ΜΠΕΣΑ» μας καλούν ακόμη μια χρονιά για μια διαφορετική περιήγηση στο Αμφιάρειο, ένα από τα ωραιότερα αρχαία ιερά της Αττικής.

Μέλη της MONUMENTA θα μιλήσουν για την ιστορία του ιερού μαντείου και θεραπευτηρίου του Αμφιαράου, τα έργα προστασίας και ανάδειξης που πραγματοποιήθηκαν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μνημεία, αλλά και για τους τρόπους που οι πολίτες μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία τους.

«Πραγματοποιούμε κάθε χρόνο αυτή την περιήγηση, γιατί δεν είναι μόνο η γνωριμία με το Αμφιάρειο και την ιστορία της ανάδειξής του από τότε που ανασκάφτηκε για πρώτη φορά ως σήμερα. Είναι και τα προβλήματα που έχει. Πρέπει να αρχίσουμε να επισκεπτόμαστε αυτούς τους χώρους, γιατί υπάρχει κίνδυνος από την έλλειψη επισκεπτών. Αυτό δηλαδή που χρειάζονται είναι να έχουν επισκέπτες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της Monumenta, Ειρήνη Γρατσία.

«Το Αμφιάρειο είναι ένας ξεχωριστός χώρος και οφείλουμε η τοπική κοινωνία να τον γνωρίσει» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι μπορεί να τον επισκέπτονται σχολεία της περιοχής και κυρίως άνθρωποι που έχουν σχέση με την ιατρική, λόγω και του χαρακτήρα του ως θεραπευτηρίου στην αρχαιότητα. Ωστόσο «δεν είναι πια προορισμός όπως ήταν τη δεκαετία του '60 και του '70. Τότε ήταν τμήμα των τουριστικών διαδρομών, όπως η διαδρομή Μαραθώνας, Αμφιάρειο, Ερέτρια, που όμως έχει πάψει» επισήμανε.

«Η Μonumenta προσπαθεί να συμβάλει στην ανάδειξη αυτού του σπάνιου αρχαιολογικού χώρου, όπως είναι όλα τα ιερά της Αττικής. Είναι κάτι μοναδικό να τα επισκεφτεί κανείς γιατί συνδυάζουν, πέρα από τα μνημεία, και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον» υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της Monumenta, που ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ασχολείται με την προστασία και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και φυσικής κληρονομιάς σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το 2011 η MOΝUMENTA, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμβάλει, ώστε το Αμφιάρειο να βρει τη θέση που του αξίζει στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, παραθεριστών και φίλων του Καλάμου και της ευρύτερης περιοχής. Έτσι, κάθε χρόνο οργανώνει τη δωρεάν περιήγηση με στόχο οι κάτοικοι, οι μόνιμοι παραθεριστές να γνωρίσουν τον αρχαιολογικό αυτόν χώρο.

Το μεγαλύτερο ιερό του χθόνιου θεού της αρχαιότητας

Το Αμφιάρειο, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Αττικής, στην περιοχή του Ωρωπού, κοντά στον οικισμό Κάλαμο, ήταν το μεγαλύτερο στην αρχαία Ελλάδα ιερό του χθόνιου θεού και ήρωα του 'Αργους Αμφιαράου.

Σε όλη την περίοδο της λειτουργίας του ήταν το εθνικό ιερό του Ωρωπού, μιας από τις παλαιότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας.

Ίσως η ευτυχέστερη περίοδος στην ιστορία του Αμφιαρείου, που ιδρύθηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ., ήταν ο 3ος αιώνας π.Χ. και το πρώτο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. (ως το 146 π.Χ.), οπότε ο Ωρωπός ήταν μέλος του Κοινού των Βοιωτών.

Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο είναι δυνατή μόνο με ΙΧ. Η συνάντηση είναι στην είσοδο του χώρου. Η περιήγηση είναι δωρεάν, καθώς και η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο.

Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, στις 11 π.μ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ