ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Remember, remember! Γιατί ο Γκάι Φοκς στοιχειώνει κυβερνήσεις κάθε 5η του Νοέμβρη

Remember, remember! Γιατί ο Γκάι Φοκς στοιχειώνει κυβερνήσεις κάθε 5η του Νοέμβρη

Πέρα από τους ακτιβιστές που ταυτίζονται με τον Άγγλο από το Γιορκ που θέλησε να φέρει την αναρχία αναζητώντας δικαιοσύνη, η ιστορία του Γκάι Φοκς έδωσε έμπνευση στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ για να γράψει τον υπέροχο “Μάκβεθ” αλλά και το ιστορικό κόμικ των Άλαν Μουρ και Ντέιβιντ Λοιντ, “V for Vendetta” που έγινε ταινία το 2005.

Ο Τζον Λένον απέτισε το δικό του φόρο τιμής στον άντρα με το χαμόγελο όταν στο άλμπουμ του 1970 John Lennon/Plastic Ono Band είπε το παραπάνω στίχο και τον έκλεισε με μια έκρηξη. Το τραγούδι του λέγεται “Remember”

Περιηγήσου στη gallery με δέκα ατάκες από το κόμικ που θεωρούνται αξέχαστες -οπότε και θα είναι- και διάβασε χωρίς φόβο όλη την ιστορία του Φοκς που τρομάζει μόνο κυβερνήσεις και όργανα εξουσίας που έχουν χόμπι να εκβιάζουν πολίτες. Ο Φοκς υπενθυμίζει την αντίσταση ως στάση ζωής και προφανώς, κάθε χρόνο, είναι και πιο επίκαιρος από τον προηγούμενο.

Λέει το τραγούδι λοιπόν:

“Remember, remember

Λεγόταν Γκάι (ή Γκίντο) Φοκς και είχε γεννηθεί στις 13 Απριλίου 1570, στο Γιόρκ της Αγγλίας. Στρατιώτης που είχε πολεμήσει στην Ισπανία ο Γκάι ήθελε να αλλάξει τον κόσμο και να βάλει τέλος στην τυραννική εξουσία του προτεστάντη βασιλιά Ιάκωβο Α’ στη Βρετανία που έκανε μαζικές εκτελέσεις, εκδιώξεις και κατασχέσεις περιουσιών σε Καθολικούς.

Τhe fifth of November

Δημιουργώντας επανάσταση με τη στρατηγική ενός ντόμινο. Όλα θα ξεκινούσαν εκρηκτικά. Ο Φοκς θα ανατίναζε μαζί με τους συντρόφους του το Παλάτι του Γουέστμινστερ, γνωστό και ως Σπίτι του Κοινοβουλίου, δολοφονώντας το Βασιλιά Ιάκωβο Α’ και όλη την ελίτ της τυραννίας σε ολόκληρη την Αγγλία. Ο Φοκς πίστευε ότι η πυρίτιδα του θα πυροδοτούσε μια σειρά από γεγονότα που θα έφερνε χάος στην πρωτεύουσα και θα ανέτρεπε το καθεστώς.

Από τον Δεκέμβριο του 1604 έως τον Μάρτιο του 1605 ο Γκάι και οι σύντροφοι του είχαν μετατρέψει ένα κελάρι που έφτανε μέχρι το υπόγειο του κτιρίου της Βουλής σε μπαρουταποθήκη. Στις 5 Νοεμβρίου του 1605 36 βαρέλια με πυρίτιδα θα έστελναν τη Βουλή στον νυχτερινό ουρανό.

The Gunpowder treason and plot!

Η συνωμοσία δεν δικαιώθηκε. Ένας από τους άντρες του Φοκς, ο Φράνσις Τρίσμαν, προειδοποίησε με επιστολή τον γαμπρό του καθολικό και βουλευτή Λόρδο Μόντιγκλ για το χτύπημα. Ο Μόντινγκλ ενημέρωσε την κυβέρνηση, πληρώθηκε 700 χρυσές λίρες από το Στέμμα για τις υπηρεσίες του και το επόμενο πρωί ο Γκάι Φοκς συνελήφθη καθώς περίμενε υπομονετικά τη στιγμή που θα χάριζε στο Λονδίνο τη Νύχτα Της Πυρίτιδας.

For I see no reason

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο το γέλιο της μάσκας που για πάντα έχει στο πρόσωπο του ο Γκάι Φοκς ήταν αποτέλεσμα των βασανιστηρίων στα οποία και υποβλήθηκε πριν εκτελεστεί. Τον είχαν χαράξει.

Why the gunpowder treason

Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 1606 οι “Συνωμότες της Πυρίτιδας” απαγχονίζονταν και διαμελίζονταν ένας προς ένας. Ο Φοκς, ταλαιπωρημένο από τα βασανιστήρια, γλίστρησε καθώς τον μετέφεραν οι δήμιοι του. Πέθανε χτυπώντας το κεφάλι του και ο θάνατος του δυσαρέστησε τον Βασιλιά ο οποίος διέταξε να τον κατακρεουργήσουν και να σπείρουν τα κομμάτια του σε όλη την Αγγλία. “Αυτή είναι η τύχη των προδοτών” φέρεται να είπε. Από τότε η 5η Νοεμβρίου ήταν μια ημέρα εορτασμού της Μοναρχίας. Σήμερα η 5η Νοεμβρίου είναι η Νύχτα του Γκάι Φοκς και γιορτάζεται με μάσκες και στίχους.

Should ever be forgot”

Πέρα από τους ακτιβιστές που ταυτίζονται με τον Άγγλο από το Γιορκ που θέλησε να φέρει την αναρχία αναζητώντας δικαιοσύνη, η ιστορία του έδωσε έμπνευση στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ για να γράψει τον υπέροχο “Μάκβεθ” αλλά και το ιστορικό κόμικ των Άλαν Μουρ και Ντέιβιντ Λοιντ, “V for Vendetta” που έγινε ταινία το 2005. Ο Τζον Λένον απέτισε το δικό του φόρο τιμής στον άντρα με το χαμόγελο όταν στο άλμπουμ του 1970 John Lennon/Plastic Ono Band είπε το παραπάνω στίχο και τον έκλεισε με μια έκρηξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ