ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Δουλεία»: Μια έκθεση γεμάτη αντιθέσεις στο Άμστερνταμ

«Δουλεία»: Μια έκθεση γεμάτη αντιθέσεις στο Άμστερνταμ
AP Photo/Peter Dejong

Έκθεση με τον τίτλο «Δουλεία» εγκαινιάστηκε στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ στην Ολλανδία.

Στην έκθεση φιλοξενούνται εκθέματα από την εποχή που η Ολλανδία είχε ενεργό συμμετοχή στο διεθνές δουλεμπόριο και χαρακτηρίζεται από την αντίθεση που δημιουργείται μεταξύ φινέτσας και βαρβαρότητας.

Τα εκθέματα βρίσκονται σε ένα συνεχή διάλογο μεταξύ τους, καθώς υπάρχουν ταυτόχρονα πολύτιμα σκεύη, αλλά και αντικείμενα που παραπέμπουν σε ανείπωτη σκληρότητα και φρίκη.

Στο τέλος μιας λεπτής ράβδου σιδήρου βρίσκονται χαραγμένα με καλλιτεχνική γραμματοσειρά τα γράμματα GWC. Η χρήση του αντικειμένου ήταν για να αποτυπώνεται η επωνυμία της ολλανδικής εταιρείας στο δέρμα των σκλάβων.

Κοντά σε ένα τεράστιο ξύλινο δοκάρι από όπου προεξέχουν βαριές αλυσίδες και κλειδαριές για τον περιορισμό των σκλαβωμένων ανθρώπων, βρίσκεται ένα μικρό κουτί περίτεχνα διακοσμημένο με χρυσό, βελούδο και ταρταρούγα, που «φιλοξενούσε» πολύτιμα προϊόντα της εταιρίας Dutch West India, η οποία κατά τον 18ο αιώνα εμπορευόταν χρυσό, ελεφαντόδοντο και... ανθρώπους.

Είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο σε αυτήν την έκθεση που φέρει απλά τον τίτλο «Δουλεία» και άνοιξε για το κοινό την Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ