ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Caravaggio Experience, η ψηφιακή αναγέννηση του Μπαρόκ στη Ρώμη

Caravaggio Experience, η ψηφιακή αναγέννηση του Μπαρόκ στη Ρώμη

Ταξιδεύοντας μέσα σε ένα λαβύριθνο από projections και video installations, ο επισκέπτης της έκθεσης Caravaggio Experience καταδύεται μέσα στον κόσμο του εμβληματικού Μικελάντζελο Μερίζι που προσπάθησε να ξορκίσει με φως το σκοτάδι της ζωής του αλλά και της αναπαραστατικής ζωγραφικής.

Καθιερώνοντας σχολή συνεχιστών του ο κορυφαίος Ιταλός της ζωγραφικής δεν φοβήθηκε το έρεβος για να χαρίσει συναίσθημα στα έργα του και στην έκθεση της Ρώμης, ο ζοφερός βίος του δεν θα απασχολήσει το φιλοθεάμον κοινό που καλείται να ανακαλύψει τον Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο, γιο αρχιτέκτονα, ξανά από την αρχή.

Ορφανός από την οικογένεια του όταν η επιδημία της πανούκλας θέρισε την Ευρώπη αλλά και την οικογένεια Μερίζι ο Καραβάτζιο έζησε σύμφωνα με μία αρχή. “Nec spe, nec metu” (Xωρίς ελπίδα, χωρίς φόβο) ήταν το μότο ζωής σύμφωνα με το βιογράφο του σκοτεινού άντρα που ζει μια ψηφιακή αναγέννηση στη Ρώμη.

Η Caravaggio Experience προσεγγίζει τα έργα του με μια σύχρονη ματιά συνδυάζοντας προβολές με μουσική (το soundtrack της έκθεσης έχει γράψει ο Stefano Saletti) αλλά και μυρωδιές με αρώματα που έχει δημιουργήσει ειδικά για αυτό το ταξίδι αισθήσεων στον κόσμο του μεγάλου ζωγράφου η εταιρία Officina Profumo – Farmaceutica di Santa Maria Novella.

Σκοπός της έκθεσης που συνδιοργανώνουν οι Azienda Speciale Palexpo και Medialart είναι να φέρει τον κόσμο του Καραβάτζιο σε όλες τις αισθήσεις μας με τον video designer Stefano Fake να επιμελείται αυτόν τον παλιό, καινούργιο κόσμο στο Palazzo delle Esposizioni της Ρώμης μέχρι και τις 3 Ιουλίου 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ