ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

16 φωτογραφίες άξιες για Πούλιτζερ. Ο Γιάννης Μπεχράκης και η ομάδα του γράφουν ιστορία

16 φωτογραφίες άξιες για Πούλιτζερ. Ο Γιάννης Μπεχράκης και η ομάδα του γράφουν ιστορία

Ήταν Δεκέμβριος του 2015 όταν η βρετανική εφημερίδα Guardian αποφάσισε να ξεχωρίσει έναν Έλληνα για το βλέμμα του. Εχθές το βραβείο Πούλιτζερ που δόθηκε στον φωτογράφο του Reuters Γιάννη Μπεχράκη, επικεφαλή του φωτογραφικού τμήματος για την Ελλάδα και την Κύπρο, και την ομάδα του επιβεβαιώνει το κριτήριο της.

Η φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη έφερε το εμβληματικό βραβείο Πούλιτζερ στον Γιάννη Μπεχράκη και τους Άλκη Κωνσταντινίδη, Michael Dalder, Srdjan Zivulovic, Bernadett Szabo, Αλέξανδρο Αβραμίδη, Stoyan Nenov και Laszlo Balogh για τον ανθρώπινο αλλά και δημοσιογραφικό στην καταγραφή του τρόπο που απαθανατίζουν μια ανθρωπιστική κρίση, όμηρο μιας πολιτικής και διπλωματικής ατζέντας.

“Καλύπτω τις ιστορίες των προσφύγων και των μεταναστών για περισσότερα από 25 χρόνια, όμως φέτος ήταν διαφορετικά: οι πρόσφυγες έρχονται στη χώρα μου” είχε πει ο Γιάννης Μπεχράκης στη Guardian.

"Πέρυσι ήμουν στα σύνορα της Τουρκίας, στο Σουρούκ φωτογραφίζοντας τους χιλιάδες Κούρδους που εγκατέλειπαν το Κομπάνι. Φέτος στη Λέσβο ένας από εκείνους με αναγνώρισε. ‘Τα κατάφερα φίλε μου, τα κατάφερα’, μου είπε”, σχολίασε στην εφημερίδα."Η μεγαλύτερη μάχη ήταν η συναισθηματική” προσθέτει.

Σε μία λήψη του Γιάννη Μπεχράκη ένα δελφίνι καλωσορίζει τους ξεριζωμένους Σύρους. Σε άλλες η ανθρωπιά εξαιρείται. Στη συνέντευξη του στη Guardian ο Μπεχράκης μιλάει για την ευγνωμοσύνη του απέναντι στους εθελοντές που αποδεικνύουν ότι “υπάρχει ακόμη ανθρωπιά” και μιλάει για τις τύψεις του. Για τις νύχτες που δεν μπορούσε να κοιμηθεί γιατί ένοιωθε “ένοχος που δεν μπορούσα να κάνω κάτι παραπέρα να βοηθήσω”.

Αυτές είναι οι φωτογραφίες που συγκλόνισαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ