ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το μεσογειακό καλοκαίρι του κυρίου Le Corbusier στο Μουσείο Μπενάκη

Το μεσογειακό καλοκαίρι του κυρίου Le Corbusier στο Μουσείο Μπενάκη

Το 1952 ο αρχιτέκτονας Le Corbusier σχεδίασε ένα ξύλινο καλύβι σε μια παραλία της Κυανής Ακτής, δίπλα σε μια απλή ψαροταβέρνα, πίσω από το διάσημο σπίτι E1027 της Eileen Gray και του Badovici.

Το Cabanon, ένα δωμάτιο 3.66x3.66 μέτρα με τραπεζαρία στην ταβέρνα, εφάρμοζε πιστά την ανθρωπομετρική κλίμακα του Modulor και ήταν ιδανικό ορμητήριο των διακοπών. Σε αυτό συναντήθηκαν διάσημοι μοντέρνοι. Ανάμεσα τους ο φωτογράφος Lucien Hervé, που απολάμβανε το καλοκαίρι της προσωπικής φιλίας αποτυπώνοντας ανέμελα έναν τόπο και ένα χρόνο ζωής.

Το μικρότερο έργο του Le Corbusier, ένα ξύλινο καλύβι διακοπών στη θάλασσα της Κυανής ακτής, το οποίο συμπυκνώνει την αρχιτεκτονική του, και οι φωτογραφίες του σπουδαίου Lucien Hervé από ένα καλοκαίρι που πέρασαν μαζί, συνθέτουν μια πρωτότυπη έκθεση με τα μυστικά της αρχιτεκτονικής, την τέχνη της φωτογραφίας και την ανθρωπολογία των διακοπών στην πιο ώριμη εποχή της νεωτερικότητας.

Άλλωστε το καλοκαίρι στη θάλασσα της Μεσογείου υπήρξε μέρος της μητροπολιτικής ιδέας του μοντέρνου, σε τέχνη και αρχιτεκτονική, και αποτέλεσε έκφραση της μοντέρνας ζωής.

Η έκθεση Lucien Hervé | Το καλοκαίρι του κυρίου Le Corbusier από τις 12 έως τις 29 29 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ