ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O πόλεμος των κτιρίων: 30 αρχιτεκτονήματα που διεκδικούν το Διεθνές Βραβείο RIBA

O πόλεμος των κτιρίων: 30 αρχιτεκτονήματα που διεκδικούν το Διεθνές Βραβείο RIBA

Σήμερα επιλέχθηκαν τα αρχιτεκτονικά πρότζεκτ που θα διεκδικήσουν το βραβείο RIBA.

Τριάντα κτίρια από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ένα πολιτιστικό κέντρο στο Αζερμπαϊτζάν και ένα νηπιαγωγείο στο Βιετνάμ, έχουν επιλεχθεί για να διαγωνιστούν για το διεθνές βραβείο RIBA που θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2016 στο καλύτερο αρχιτεκτόνημα.

Το βραβείο θεσπίστηκε από το βρετανικό ινστιτούτο Royal Institute of British Architects (RIBA) που απονέμει κάθε χρόνο το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο αλλά και το βραβείο RIBA Stirling, το οποίο πέρυσι απονεμήθηκε σε ένα σχολείο θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νότιο Λονδίνο σχεδιασμένο από τον Alford Hall Monaghan Morris.

"Το RIBA είναι ένας παγκόσμιος θεσμός με διεθνή εμβέλεια και με μέλη σε όλο τον κόσμο", δήλωσε η πρόεδρος της οργάνωσης Τζέινκ Ντάνκαν (Jane Duncan). "Η φήμη αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να επιβραβεύουμε την καλύτερη αρχιτεκτονική στον κόσμο πέρα από χρήση και budget" συμπλήρωσε.

Κάθε αρχιτέκτονας ή ασκούμενος μπορεί να διεκδικήσει το βραβείο και δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με την κλίμακα, τον προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα των έργων, πράγμα που σημαίνει ότι δημόσιοι χώροι και έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπα με ιδιωτικές κατοικίες και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Η επιτροπή των βραβείων RIBA θα επισκεφθεί τις τριάντα υποψηφιότητες φέτος το καλοκαίρι προχωρήσει στον επόμενο γύρο των έξι φιναλίστ που θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή το φθινόπωρο για να ανακοινώσουν το μεγάλο νικητή τον Δεκέμβριο του 2016.

RIBA International Prize: 30 stunning feats of design battle to be the world's best building

ΔΗΜΟΦΙΛΗ