ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ιμπρεσιονισμός επιβιβάστηκε στα δημόσια τραίνα της Γαλλίας

Ο ιμπρεσιονισμός επιβιβάστηκε στα δημόσια τραίνα της Γαλλίας

Οι μεγάλοι ιμπρεσιονιστές της Γαλλίας φιλοξενούνται στο Γαλλικό Εθνικό Μουσείο Ορσέ (Musée d'Orsay). Μέσα στο εμβληματικό κτίριο με τη βαριά κληρονομικά τα έργα των Σεζάν, Ντεγκά, Γκογκέν, Μονέ και Ρενουάρ φιλοξενούνται προκαλώντας δέος γεμάτο χρώμα.

Τιμώντας το παρελθόν του μουσείου που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Βικτόρ Λαλού (Victor Laloux) και χρησιμοποιήθηκε από το 1900 έως το 1939, ως κτίριο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της σιδηροδρομικής εταιρείας Παρισιού - Ορλεάνης (Chemin de fer de Paris à Orléans) επί 39 χρόνια, η SNCF (το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας) σε συνεργασία με την 3M, φέρνουν την τέχνη σε όσους χρησιμοποιούν τα βαγόνια της στην καθημερινότητα τους.

Το εσωτερικό των βαγονιών του προαστιακού καλύπτεται από μια λεπτή επιφάνεια φιλμ και το βαγόνι μιμείται αίθουσα στο μουσείο Ορσέ ή ένα άλλο ανακαλεί στη μνήμη την αρχιτεκτονική των Βερσαλλιών.

Σε άλλο βαγόνι, εικόνες από το Cinema Gaumont, την πιο παλιά κινηματογραφική εταιρεία στην ιστορία διεκδικούν την προσοχή και κάπως έτσι η ομορφιά συναντά την μετακίνηση με εικόνες από πίνακες, ζωηρά βιτρό του μουσείου Ορσέ ενώ η γραμμή J, που συνδέει τον σταθμό Σεν Λαζάρ με τον σταθμό Βερνόν, διασχίζει τοπία που στάθηκαν πηγές έμπνευσης σπουδαίων ιμπρεσιονιστών ζωγράφων.

Κάπως έτσι τα περιστατικά βαγονιών μειώθηκαν, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και η διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά και από τη δουλειά στο σπίτι δεν είναι πια ακόμη μια μουντή ρουτίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ