ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέσα στο νέο Design Museum του Λονδίνου των 97 εκατ. ευρώ

Μέσα στο νέο Design Museum του Λονδίνου των 97 εκατ. ευρώ

Mετά από περίπου μια δεκαετία, το νέο Design Museum του Λονδίνου ανοίγει εκ νέου τις πύλες του στο κοινό. Το εντυπωσιακό κτίριο στο Κένσινγκτον είναι τριπλάσιο σε μέγεθος σε σχέση με την παλιά αποθήκη τροφίμων όπου στεγαζόταν μέχρι πρότινος και σήμερα η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει γιορτή. Με την επαναλειτουργία του ολοκληρώνεται το έργο ανακαίνισης ύψους 97 εκατομμύρια ευρώ ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου της δεκαετίας του 1960 στο οποίο άλλοτε στεγαζόταν το Ινστιτούτο της Κοινοπολιτείας, στην κοσμοπολίτικη γειτονιά του δυτικού Λονδίνου.

Καλύπτοντας ένα εντυπωσιακό φάσμα δημιουργίας, το νέο Design Museum θα παρουσιάζει 1.000 αντικείμενα που καλύπτουν όλους τους τομείς του σχεδίου. Από τη μόδα, με τα ψηλά τακούνια "Pigalle" του Κριστιάν Λουμπουτέν, έως την αυτοκινητοβιομηχανία, με το περίφημο "Ford T" της ομώνυμης βιομηχανίας το μουσείο αποθεώνει το διαφορετικό. "Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο που να μπορεί να γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο σχεδίου", δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου Ντεϊάν Σουντζίκ ενόψει της επαναλειτουργίας του.

Το μουσείο, έργο του αρχιτέκτονα John Pawson, συνιστά από μόνο του μια ενδιαφέρουσα εξερεύνηση της επιστήμης που θέλει να υμνήσει, με μια τεράστια αίθουσα σε φωτεινά χρώματα που παίζει με την επίδραση του φωτός και τη γεωμετρία.

"Είναι ένας υπέροχος νέος καθεδρικός ναός του σχεδίου", δήλωσε με ικανοποίηση ο ιδρυτής του μουσείου, ο σχεδιαστής Τέρενς Κόνραν. "Θα επιτρέψει τα όνειρα και οι φιλοδοξίες μας να γίνουν πραγματικότητα", πρόσθεσε εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο του μουσείου αυτού στον κόσμο.

Στην προσωρινή έκθεση "Fear and Love: Reactions to a Complex World" (Φόβος και Αγάπη: Αντιδράσεις σε έναν πολύπλοκο κόσμο) από τις 24 Νοεμβρίου 2016 έως τις 23 Απριλίου 2017 11 εγκαταστάσεις που φιλοτέχνησαν σχεδιαστές και αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο καλούν το κοινό σε ένα διάλογο για τη φόρμα, τη χρηστικότητα, το παρόν και το μέλλον μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ