ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ωδή στην αγάπη & τον ακατάλληλο Αράκι: Το Kyotographie ερωτοτροπεί

Ωδή στην αγάπη & τον ακατάλληλο Αράκι: Το Kyotographie ερωτοτροπεί

Η ετήσια έκθεση φωτογραφίας στο Κιότο, Kyotographie, θεωρείται εύλογα μία από τις πιο συναρπαστικές στον κόσμο. Φέτος, στην πέμπτη ετήσια διοργάνωση της το φεστιβάλ του βλέμματος παρουσιάζει έργα που πραγματεύονται την αγάπη, με ευαισθησία και αντισυμβατικότητα. Στα έργα που αψηφούν τα κλισέ τα τα πιο ανθρώπινα συναισθήματα, ο έρωτας και η απώλεια, παρουσιάζονται με έναν παράτυπο τρόπο. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που εκθειάζουν την αγάπη είναι και ο Νομπουγιόσι Αράκι, αυτός ο αιώνια έφηβος που σοκάρει με το μοντέρνο ύφος του εδώ και δεκαετίες.

Ένας από τους γνωστότερους φωτογράφους της μεταπολεμικής εποχής στην Ιαπωνία ο Αράκι έχει κατακτήσει τη δόξα με τα προκλητικά γυναικεία γυμνά του -συνήθως σε υποτακτικό ρόλο. Ωστόσο ο φωτογράφος έχει εκτονώσει τη λυρικότητα του σε project όπως το “Sentimental Journey”, η ποιητική σειρά που επιμελήθηκε το 1971 και στην οποία περιλαμβάνονται φωτογραφίες από το μήνα του μέλιτος με τη σύζυγό του Yoko, η οποία απεβίωσε το 1990.

Στο φετινό Kyotographie ο Αράκι παρουσιάζει μία σειρά από λήψεις του που μαρτυρούν την αγάπη του για την τέχνη της φωτογραφίας και το κίνητρο που κρύβεται πίσω από τη συλλογή του ”A Desktop Love”.

Ο Αράκι τοποθέτησε την προσωπική του συλλογή παιχνιδιών μαζί με φυτά σε γλάστρες πάνω στο γραφείο του σπιτιού του. "Απλά τοποθετώ αγαπημένα μου πράγματα σε τυχαία σειρά και τα φωτογραφίζω".

Σε μία από αυτές τις φωτογραφίες, βλέπουμε γυμνά αγαλματίδια γυναικών οι οποίες είναι δεμένες, πάνω σε ένα ψεύτικο φίδι με ματωμένα δόντια και δεινοσαύρους να του επιτίθενται. Σε μία άλλη εικόνα παρατηρούμε μία φιγούρα που εμφανίζεται μέσα σε τροπικά φυτά.

Η έκθεση Kyotographie διεξάγεται έως τις 14 Μαΐου.

From Kyoto, with love: Photos capture over a century of romance and loss

ΔΗΜΟΦΙΛΗ