ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Βυζάντιο ζει στα θεμέλια της παλαιότερης βιβλιοθήκης της Κωσταντινούπολης

Το Βυζάντιο ζει στα θεμέλια της παλαιότερης βιβλιοθήκης της Κωσταντινούπολης

Η ιστορία ζει από κάτω μας. Καθώς το αρχιτεκτονικό γραφείο Tabanlioglu Architects φρόντισε για να χαρίσει στην Beyazit Public Library, την πιο παλιά και πιο μεγάλη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης, ένα αέρα ανανέωσης η ιστορία της Πόλης ήρθε στο προσκήνιο και τη σεβάστηκαν πολύ.

Ισορροπώντας πλέον αριστοτεχνικά ανάμεσα στο σύγχρονο και την πατίνα της ιστορίας, το ιστορικό αρχιτεκτόνημα που ολοκληρώθηκε το 1884 είναι πάνω στο Divan Yolu, τον άξονα του ιστορικού καρδιάς της πόλης, δίπλα από το Τζαμί του Σουλτάνου Βαγιαζίτ, το πιο παλιό αυτοκρατορικό τζαμί της Κωνστατινούπολης. Οι παλαιότερες χρήσεις του ήταν κουζίνα για σούπα σε απόρους και καραβάν σαράι, το οποίο περιλάμβανε κουζίνα, σχολείο για μικρά παιδιά, νοσοκομείο, μεντρεσέ (δηλαδή ιεροδιδασκαλείο), χαμάμ.

Το 2006, το γραφείο Tabanlioglu Architects ξεκινά, προσεκτικά, να αναδιοργανώσει το εσωτερικό και να αναπαλαιώσει το κτίσμα της κρατικής βιβλιοθήκης. Με τον περιβάλλοντα χώρο να επιβάλλει ευαισθησία, σε μία αυλή ένα ιστορικό παλαιοβιβλιοπωλείο οδηγεί προς την Πύλη Βαγιαζίτ, μία από τις κύριες εισόδους στο Καπαλί Τσαρσί. Η πρόσοψη της βιβλιοθήκης "βάζει πλάτη" σε έναν γιγάντιο πλάτανο, στον ίσκιο του οποίου ένα καφενείο σερβίρει αδιάλειπτα, από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ενώ στη θέση της παλαιάς οροφής, οι αρχιτέκτονες τοποθέτησαν μια ελαφριά, μεμβρανωτή κατασκευή που φουσκώνει και η οποία φιλτράρει το φως προς την ανοιχτή, στο παρελθόν, εσωτερική αυλή που καλύπτει.

Διάφανα "περίπτερα", σε σχήμα μεγάλων γυάλινων κιβωτίων, τοποθετήθηκαν στο εσωτερικό, φέροντας το σύγχρονο σε διάλογο με τον ιστορικό περίγυρο σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Λειτουργούν, ταυτόχρονα, ως ιδανικές «αποθήκες» του ανεκτίμητου θησαυρού παλαιών χειρογράφων και βιβλίων που διαθέτει η βιβλιοθήκη.

Μια σεμνή επέκταση, σεβόμενη την κλίμακα του αρχικού κτιρίου, κατασκευάστηκε στην βορειοανατολική πρόσοψη της βιβλιοθήκης, ενώ η κύρια είσοδος σε αυτήν είναι, πλέον, μέσω της εσωτερικής αυτής.

Η σύγχρονη τουρκική εκδοτική παραγωγή βρίσκει φιλοξενία στον δεύτερο όροφο. Στον πρώτο, οι περιοδικές εκδόσεις. Το ισόγειο επιφυλάσσει αμέριστη θαλπωρή στις εκδόσεις της οθωμανικής περιόδου και στα σπάνια τουρκικά, αραβικά και περσικά χειρόγραφα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκαν τα ερείπια Βυζαντινής εκκλησίας τα οποία και συντηρήθηκαν με φροντίδα και είναι προσιτά στα μάτια των επισκεπτών μέσα από υάλινη οροφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ